Guiden Express V75: Åby 4 maj

Inte nog med att Åby bjuder på toppsport med Drottningens Pokal, Kungakannan och Paralympiatravets final, det är dessutom en väldigt spelvänlig V75-omgång där de mest streckade i omgången absolut kan gå på pumpen…

Vi har tagit hjälp av såväl Carl Johan Jepson som Magnus A Djuse som går igenom sina uppsittningar på lördag och har via dem fått ökad skrällkänsla på några hästar. Vi kan avslöja så pass mycket att vi spikar i ett av miljonloppen och har även klurat fram en utgångshäst som är singelprocentare!

Njut av den fina sporten och ha en fin lördag!

Bästa spiken

I en på förhand mycket svår omgång fastnade vi till slut för 1 Bengurion Jet (V75-7) som singelstreck. Han imponerade stort i kvalet till Paralympiatravet vid överlägsen seger från ledningen och med två lopp i kroppen borde formen vara nära topp. Det är aktuellt med ett helstängt huvudlag nu och då ökar chansen att hålla upp ledningen men den positionen är ju som bekant inget måste på Åby. Senast han startade i Göteborg, i Åby Stora Pris, tävlade han med ett helstängt huvudlag. Från spår långt ut togs han lugnt från start och inför slutrundan satt han som sjätte och sista häst invändigt. Då avslutade han 1.08 sista varvet och ”störtdök” på innersta open stretch spåret via enligt X-labs 1.05,9 sista 200. Så långt bak lär han knappast sitta den här gången och skulle han mot förmodan hålla upp ledningen så blir han mycket svårslagen.

Sparlopp

Spets och rygg ledaren är tanken bakom båda våra tvåhästarslås. I det inledande silverförsöket borde det vara 2 Jerka Sting som sitter i ledningen med 1 Larry Wood tassande i draget bakom. Jerka Sting övertygade vid spetssegern över lång distans senast och har Sjöström satt honom i samma form igen blir han svårfångad. Med ett nyttigt lopp i kroppen är Larry Wood spännande som singelprocentare. Speciellt om han får spara speeden och det norska huvudlaget fram till open stretch.

Omgången största favorit 4 Lexus B.R. har givetvis bra chans att leda runt om i Klass II-försöket (V75-3) med ett nyttigt lopp i kroppen. Årsdebuten blev billig och sa inte så mycket men tränaren hyllar honom och nu blir det barfota bak för första gången. Vi vill inte spela utan 1 Esteban Bar, det är riktigt bra lunk i honom och han har vunnit väldigt lätt i sina två starter för Goop. Han har visat startsnabbhet i Italien och hittar ”BG” rygg på favoriten så blir Esteban Bar livsfarlig via open stretch.

Skrällbud

11 Lightning Stride (V75-2) var spelad till 1.70 i det finska Kriteriet ifjol men var inte som bäst som trea den dagen. Nu har hon fått två lopp i kroppen efter vinterträning och spurten i kvalet, då hon tog på vinnaren hela upploppet, via 09,5 sista 800 och snabba 1.07,2 sista 200 var tilltalande. Med lite flyt på vägen kan hon överraska i Drottningens Pokal.

I Kungapokalen varnar vi också för en Riordan-häst. 8 Pantocrator svarade ett topplopp efter galopp i kvalet och årsdebuten. Var överlägset snabbast över upploppet under kvaldagen med snabba 04,4 sista 200 enligt X-labs. Lär knappast vara sämre med loppet i kroppen och han gynnas av en invändig strykning.

V75-6 är ett spelvänligt stayerlopp och som i tidningen lyfter vi fram 11 Maserati Hall. Han hade med stor sannolikhet startat i V75-4 om kusken valt en annan väg i sista sväng i kvalet till Kungapokalen senast. Han är riktigt bra för sin klass och barfota runt om och jänkarvagn igen är spännande. Drygt två procent är på tok för lite på honom.

Utgångshästar

Det var många som imponerade i kvalen till Kungapokalen (V75-4) men vi tycker ändå att det är rätt favorit i 1 Holcombe Zet (bilden ovan)och spikar honom på en kupong. Kvalet blev perfekt med tidigt till spets och det norska huvudlaget oryckt och mycket krafter kvar över mål. Efter lite velade valde Kihlström innerspåret i finalen och det hade han knappast gjort om han inte visste att det finns en växel till från start. Holcombe Zet svarade ut värsta hotet King of Twilight från innerspår på Solvalla i höstas och Redéns löfte har knappast blivit långsammare efter att ha fått mer rutin. I måndagsjobbet testades dessutom rycktussar som han svarade bra på och därmed finns det ju två växlar till finalen. Från ledningen ska det mycket till för att han ska förlora men han kan vinna på andra sätt också och är en stark A-häst.

Vi spelar med dubbla utgångshästar i Bronsdivisionen (V75-5). 7 Celiaz visade hög kapacitet då hon startade i Sverige ifjol och har en passande uppgift då det är fördel ston. Spår långt ut och långt mellan starterna oroar en aning men det låter som att Gocciadoro ska ladda framåt och får man överta ledningen i en andra våg är det bra chans. Vi måste betala extra för 6 Icon Mearas som blivit sjukt bortglömd på sina cirka fyra procent. Han gick starkt efter galoppen näst senast och senast kom han bort i ett taktiklopp från ett svårt läge. Westholms hästar har visat härlig form senaste veckan och skulle man hitta till ledningen eller rygg ledaren bli han mycket farlig. Det blir norskt huvudlag nu och det tror vi kommer passa perfekt.

Spetsstriderna

 • V75-1: 1 Larry Wood har haft innerspår vid tre tillfällen, galopperade efter 100 i snabb öppning den senast gången. Har fått rygg ledaren starterna före det och det är nog en position som Lövgren siktar på här. 2 Jerka Sting har öppnat snabbt med barfotabalans vid de två senaste segrarna och har bra spetschans igen. 4 Xanthis Hilton och 5 Moses Boko provar en bit men tar normalt inte en längd på Jerka Sting av egen kraft.
 • V75-2: 1 Willa Explosive spetsade från innerspår på Solvalla i höstas och var snabb från spår två i kvalet senast. Man siktar nog på rygg ledaren igen. 2 Countess Face spetsade lätt från spår två i ett Oaks-kval i höstas och stack enkelt till täten mot tuffa hästar även näst senast från innerspår. Var riktigt kvick även i kvalet och frågan är man vill köra i spets eller ta rygg på stallkamraten 4 Xia Lloyd som kan vara den som är snabbast, hon ”följde” bilen i kvalet. 8 Kinglet Bird är mycket snabb men spår utanför doseringen är knepigt och vi tror inte att hon kan ta sig förbi Kolgjini-duon.
 • V75-3: 1 Esteban Bar spetsade från spår mitt bakom bilen på julafton och hittade rygg ledaren i sin senaste start i Italien. Har inte laddats i sina två starter hos Goop och innerspår på Åby är lurigt. 4 Lexus B.R. har visat snabbhet vid sina flesta starter, speciellt efter en liten bit och han är klar spetsfavorit. 6 Kjella är snabb men tar normalt inte en längd på stallkamraten och han körs nog snällt i årsdebuten.
 • V75-4: 1 Holcombe Zet var chanslös att hålla upp ledningen från innerspår i Breeders’-finalen i höstas men svarade ut värsta hotet 6 King of Twilight från innerspår på Solvalla ifjol. Kihlström valde ju innerspår så han måste tro att det finns en växel till att peta i. King of Twilight var väldigt snabb i kvalet, han kan mycket väl spetsa trots spåret och tränaren vill gärna se honom i ledningen. 3 Call Me Gleipner har öppnat snabbt vid något tillfälle men det var i låg klass. 4 Global Etalon spetsade i ett E3-kval ifjol och är rätt snabb vid laddning.
 • V75-5: 1 Ringo Adore är inte så snabb de första stegen och har blivit överflyglad de två gånger som han haft innerspår. 2 Danilo H.B. kan utrustas med blinkershuvudlag, då öppnar han snabbt men där lär det bli släpp. 3 So Far Away Ås4 Giant Design och 5 Beachcomber kan öppna. 6 Icon Mearas ska få på sig bakskor för att bli snabbare från start och han är spetsaktuell trots spåret. 7 Celiaz gillar att ”bomba på” och Gocciadoro lär knappast backa, ställer en fråga i en andra våg?
 • V75-6: 2 J.S.Camaro kan öppna bra men tränare Håkan K Persson ser helst att han får en smygresa. 3 Charron är snabb vid laddning vilket han visade senast. Han borde sitta tidigt i ledningen och sedan kan Kihlström välja upplägg. 4 Jacques Mearas lär köras offensivt om han är i balans och med tanke på distansen finns det i leken att han får överta. 5 Kipketer Mearas visade senast att han är riktigt snabb och spår mitt bakom bilen är bra för honom. 7 Wishful Order kördes bara för rygg ledaren senast och har varit väldigt snabb i ett par starter i Norge. Det finns spetschans trots spåret om han trycks av.
 • V75-7: 1 Bengurion Jet har öppnat snabbt vid ett par tillfällen och blir det helstängt huvudlag, som det snackas om, ökar givetvis spetschansen. 2 Castor the Star har spetsat fyra av de fem senaste starterna från spår ett till tre bakom bilen och är knapp spetsfavorit. 5 Beartime öppnade vasst senast och är kvick, första barfota kan också ge en växel till där men det troliga är att man spar speeden med honom. Skulle Bengurion Jet blir överflyglad är det nog 7 Önas Prince som kör till täten, där är det också aktuellt med ett open-eye huvudlag.

”Var läcker senast, fräsch och fin och hade mycket sparat”

 • Carl Johan Jepson kör i sex av V75-loppen och har ett par intressanta uppsittningar. Baron Tilly som är en av favoriterna i Kungapokalen, samt skrällbuden Lightning Stride i Drottningens Pokal och Beartime i Paralympiatravet för att nämna några.
 • 8 Crown Wise As (V75-1)
 • – Han var jättebra igen senast, tyvärr fick han det lopp vi inte ville ha. Han har kanonform och från ett bra spår hade jag trott på honom, från det här läget behöver vi ha flyt och hitta ner i ett vettigt läge och gärna få lite hjälp på vägen. Har lite halvdåliga bakhovar och det är ett lillplus om han tävla barfota runt om. Vid bred gardering kan man ta med honom.
 • 11 Lightning Stride (V75-2)
 • – Hon gick jättebra i kvalet och jag hoppas och tror att det är rätt kurva på henne. Hon tål inte att göra så mycket själv och det var därför jag valde det här spåret istället för spår sex. Det är en bra häst och jag tror inte att det skiljer så mycket mellan hästarna i det här loppet. Hon har gått bra med jänkarvagnen och även hon ska med vid bred gardering.
 • 2 Baron Tilly (V75-4)
 • – Han var jättebra i kvalet med jänkarvagn och barfota bak, jag drog aldrig det norska huvudlaget och han säkert kunnat fortsatt lite till i samma tempo. Han är väldigt bra men samtidigt opolerad och ingen färdig häst ännu. Det går inte att tappa så mycket från start som han gjorde i kvalet. Därför kommer vi att värma honom med någon form av stängt huvudlag, samtidigt får han inte bli för taggad som han blev på Solvalla, han ska ju orka hela vägen och det är en balansgång det där. Jag hoppas att han är en av de hetare buden till slutsegern.
 • 2 Danilo H.B. (V75-5)
 • – Det blev maxutdelning senast men han gjorde ett jättebra lopp. Samtidigt är han inte 100 procent i form ännu, han fäller fortfarande vinterpäls och kommer att bli ännu bättre framöver. Blinkershuvudlag gör honom snabbare från start, vi siktar på samma upplägg som senast och han kan vara ett platsbud.
 • 11 Maserati Hall (V75-6)
 • – Han såg fin ut från sidan senast och det känns lite som att han är på gång. Nu vet jag inte varför han galopperade. Lite svårt för mig att säga vad barfota och jänkarvagn innebär men han såg som sagt fin ut från sidan senast. Vet inte riktigt hur han hanterar 2640 för han har legat på lite de gånger som jag kört honom på slutet. Vi får hoppas att det klaffar lite och han kan vara en outsider.
 • 5 Beartime (V75-7)
 • – Han var läcker senast, fräsch och fin och hade mycket sparat. Allt satt kvar över mål, både det norska huvudlaget och ryckhuvan. Nu var inte motståndet det värsta men han klädde ju av en sådan som Stoletheshow. Jag hoppas att formen ska vara lika bra nu och det är så klart spännande om det blir första barfota runt om. Jag skulle inte bli förvånad om han skräller men det är nog löpningsförloppet som kommer att avgöra, jag kommer inte att låsa mig vid någon taktik utan ha både plan A,B och C när jag åker ut till loppet. Jag hoppas att han är lika lugn och fin som på Momarken senast för då har vi fler taktiska valmöjligheter.
 • Magnus Djuse kör favoriten i V75-6 och en spännande häst i Kungapokalen. Dessutom en duo som får läggas in under kategorin jätteskräll.
 • 9 Special Major (V75-1)
 • – Han är bra då han kan tävla barfota och med jänkarvagn och det ser ut som han har bra form. Nu möter han några som är för bra och det bli svårt att vinna. Jag siktar på att köra invändigt och ge honom ett snällt lopp så att vi kan ta en så pass bra placering som möjligt.
 • 4 Global Etalon (V75-4)
 • – Han var bra när jag körde honom förra året men det kändes som att han tagit många kliv sedan dess, det var en helt annan styrka i honom nu jämfört med då. Jag visste att han var bra men trodde inte han skulle vara så bra som han var i kvalet. Jag behövde bara lätta lite på tömmarna och han sprang avstannandes in i mål, det kändes som att det fanns väldigt mycket sparat. Han kan nog öppna hyggligt men det blir nog svårt att ta en längd på hästarna invändigt. Är han lika bra som i försöket så tror jag att han ska vara med i segerstriden.
 • 7 Wishful Order (V75-6)
 • – Jag pratade med tränaren innan senast och han sa att han var bäst i ryggar. Med tanke på att det var Åby så var det ganska givet att inte bråka med Magnus Teien Gundersen och jag körde bara för att få rygg ledaren. Det kändes som att det fanns otroligt mycket krafter kvar i mål och även han vann avstannande. 2640 ska inte vara något problem, jag har ingen känsla för att han ska vara distanssvag. Jag kommer köra till en bit från start och försöka komma ner till sargen. Kommer vi ända till ledningen kan jag tänka mig att släppa till någon bra för på Åby får man ju nästan alltid chansen. Det känns som en riktigt bra häst för sin klass.
 • 3 Dorgos de Guez (V75-7)
 • – Honom har jag ingen koll på ännu och han känns svårbedömd. Jag får försöka bilda mig en uppfattning om honom på lördag, avslutar Magnus.

Viktigt vetande

 • 2 Jerka Sting (V75-1) har vunnit sex av de sju gånger som han körts i ledningen och sex av de nio gånger som han tävlat barfota.
 • 5 Moses Boko (V75-1) har fyra segrar och två tredjeplatser på sex starter på Åby.
 • 2 Countess Face (V75-2) ska tävla med rycktussar för första gången.
 • 4 Xia Lloyd (V75-2) har vunnit de fem senaste gångerna som hon körts i ledningen och hon är anmäld barfota runt om för första gången. Stoet har vunnit 3/4 med Dante Kolgjini.
 • 8 Kinglet Bird (V75-2) ska tävla barfota runt om för första gången.
 • 4 Lexus B.R. (V75-3) har bara förlorat ett lopp, då var han inte som bäst och fick en tung resa. Karriärens sex segrar är tagna från ledningen, han är obesegrad i den positionen och har inte varit i närheten av förlust. Det kan bli första barfota bak nu.
 • 9 Mr Weasley (V75-3) har 2/2 tillsammans med Stefan Persson. Enligt tränaren har han inte varit trött hittills och nu blir det första med jänkarvagn.
 • 1 Holcombe Zet (V75-4) förlorade knappt från ledningen i debuten och sedan har det blivit fyra lätta segrar då han körts i den positionen. Han testades med rycktussar i jobb i måndags och svarade bra på dem. Dessutom har man aldrig använt ”norsken” på honom så det finns två växlar sparade.
 • 2 Baron Tilly (V75-3) höjde sig flera snäpp barfota bak och med bike i kvalet. Nu kan man även byta huvudlag för att få honom rappare från start.
 • 1 Ringo Adore (V75-5) har fyra av fem från ledningen och vid förlusten gjorde han en stark insats som tvåa på 12,9/2140 auto, inte stort slagen.
 • 6 Icon Mearas (V75-5) ska tävla med norskt huvudlag för första gången hos Westholm, spännande om man kan hitta till ledningen och släppa till favoriten.
 • 8 Hashtag Simoni (V75-5) har tre segrar och aldrig missat pallplatsen på sex starter på Åby.
 • 4 Jacques Mearas (V75-6) har två av två från ledningen och gynnas av lång distans.
 • 5 Kipketer Mearas (V75-6) är obesegrad från spets (fyra vinster) och har vunnit två av tre då han tävlat barfota bak, vid förlusten såg han segerfarlig ut då han galopperade i början av upploppet. Nu är han anmäld med jänkarvagn för första gången.
 • 5 Kipketer Mearas11 Maserati Hall och 12 Cubalibre Jet gör debut över lång distans i V75-6.
 • 5 Beartime (V75-7) är anmäld barfota runt om för första gången i 88:e (!) starten.
 • 7 Önas Prince (V75-7) har vunnit samtliga fem gånger han tävlat på Åbytravet.

Systemet

Kupong 1:

 • V75-1: 1,2 (4-5)
 • V75-2: 1,2,3,4,5,6,7,8,10,11 (12-9)
 • V75-3: 1,4 (2-8)
 • V75-4: 2,4,8 (1-9)
 • V75-5: 6,7 (10-3)
 • V75-6: 1,3,4,5,6,7,9,10,11 (12-2)
 • V75-7: 1 Bengurion Jet (7-9)
 • 2.160 rader/1.080 kronor

Kupong 2:

V75-1: 1,2 (4-5)

V75-2: 1,2,3,4,5,6,7,8,10,11 (12-9)

V75-3: 1,4 (2-8)

V75-4: 1 Holcombe Zet (4-2)

V75-5: 1,3,6,7,10 (12-5)

V75-6: 1,3,4,5,6,7,9,10,11 (12-2)

V75-7: 1 Bengurion Jet (7-9)

1.800 rader/900 kronor

Sammanlagd kostnad 1.980 kronor