Guiden Express V75: Solvalla 25 maj

Årets travhelg stundar och då är det inte läge att ligga på latsidan. Även om det inte är någon jackpot så brukar omsättningen vara hög ändå och landa runt 120 miljoner. Vi kan räkna med en väldigt snabb Solvalla-oval och ett par av dragen ska ha goda möjligheter att sitta i slagläge inför upploppet.

När en tränare ringdes under förmiddagen fick vi in helt färsk info gällande en ändring som inte gått att läsa någon annanstans vad vi sett. Men det stannar inte där, vi ringde även Daniel Wäjersten för att höra om han stöttar våra funderingar kring en av nyckelhästarna i omgången för vår del. Vilket vi kan pusta ut och säga att han gjorde…

Hoppas ni får en magisk travhelg på Solvalla eller hemma i tv-soffan!

Bästa spiken

11 Izoard Vedaquais (V75-7) är en av världens bästa hästar och en häftig inbjudan till årets upplaga av Harper Hanovers Lopp. Han har mött de bästa man kan möta i franska vintermeetinget och det blev seger i såväl Prix de Belgique som nu senast och Pix des Ducs de Normandie. I genrepet i Caen så körde man honom barfota runt om, vilket han gått ett fåtal gånger i karriären och det var första gången i år. Det slog onekligen bra ut då han vann på 10,2/2450 volt och slog Elitloppshästarna Gaspar de Brion och inte minst Idao de Tillard samt Hohneck. Enligt tränaren är man nöjd med spåret i volten och det borde kunna lösa sig. Den här hästen är van att tuffa ute i tredjespår så om han behöver trava där mer än halva loppet så tror vi inte att det bekommer honom. Spikas trots att han är favorit.

Låset

1 Dany Capar (V75-6) ser ut att bli lite oväntat stor favorit i V75-6. Han får dock gälla som klar spetsfavorit och då är italienaren hästen att slå och Gocciadoro håller honom högt. Men han möter en duo som egentligen inte hör hemma i Bronsdivisionen, en sett till pengarna och en till kapacitet. 5 Riet Hazelaar har mer än dubbelt så mycket intjänat som hingstarna/valackerna i loppet då hon kvalade in till finalen i ett försök där det var fördel ston. Hon har nu två lopp i kroppen och hon blir bara bättre och bättre. Men känslan för 3 Never Mind’em växer sig allt starkare och det var ett ruggigt intryck på honom i årsdebuten. Han nämndes som en av de bästa fyraåringarna ifjol men fick ingen riktig utdelning då han inte kom med i Derbyt och blev fyra i Europaderbyt, med sparat! Spåret är perfekt, han kan öppna och är allround, så han kan vinna via flera olika scenarion.

Dragen

10 Zaire Heldia (V75-2) är kanske ett långskott men han såg rent ut sagt läcker ut vid spetssegern på Lunden senast då han vann på 12,4/2100 auto. Har nu fått tre lopp i kroppen och blir det lite körning i loppet, vilket det ser ut att kunna bli, så finns chansen.

1 Triton (V75-3) var riktigt fin vid spetssegern för tre starter sedan då han flög till ledningen. Mats Gunnarsson kommer göra allt han kan för att hålla ut Combat Fighter och det är inte omöjligt att han lyckas. Det blir i sämsta fall ledarryggen och Triton har bättre form än vad de två senaste starterna ger sken av. Först backades han sist och fick sparat och nu senast så touchade han i ett sulkyhjul och galopperade.

3 Need’em (V75-5) gick en riktigt stark avslutning i fjärdespår sista 400 på Vermo senast och klockan visade 10,5/400. Är snabb ut och det borde vara hygglig chans att man hittar ledarryggen. Kommer sedan bara luckan i tid så tror vi att Need’em kan skrälla.

Utgångshästar

5 Dutchess Sun (V75-4) har nu gjort tre starter hos Daniel Wäjersten och efter att man i första starten kört snällt med henne på V75 så har hon levererat i de två kommande starterna. Det var verkligen ett starkt intryck när hon näst senast kördes tufft till tät för att sedan bara stega undan utan att se speciellt plågad ut. Senast i Umeå blev hon fast i rygg på stallkamraten Mellby Lion över upploppet. Nu står hon i princip 20 meter bättre till gentemot henne och nu åker dessutom biken på igen. Det blir troligtvis inte spets men hon borde hitta en bra position och känslan har växt fram att hon tål att gå sista 700 och kan avgöra på det sättet.

5 Mellby Knekt (V75-5) fick lägga en rätt rejäl speed för att ta sig till ledningen i Umeå senast (08 första 500). Vi är inne på att det kan bli en enklare väg till spets nu och då ökar hans chanser att kunna svara till slut. Det är dessutom aktuellt med första jänkarvagn på Mellby Knekt vilket känns som en intressant växel. Det är inte alls säkert att Portofino kan ta honom den tunga vägen igen och när det dessutom skiljer så pass mycket på strecken så känns ”knekten” som en spelvärd utgång.

Spetsstriderna
 • V75-1: 1 Felicia Zet hade spår invändigt om 2 Aurelia Express såväl 23/3 som 10/4 och höll ut henne båda gångerna även om Örjan tvingades att släppa i mars-starten. Det borde med andra ord vara rätt bra chans att Felicia åter kan hålla ut Aurelia sida vid sida. 7 Betting Pacer och 8 Zeudi Amg kan öppna bra men är inte spetsaktuella från spår längst ut på vingen.
 • V75-2: 1 Eolo Wise L. spetsade från spår fem i Finland och har öppnat snabbt från liknande spår i Italien. Var inte lika rask när han hade spår längre in näst senast. 3 Frodo de Castella är hygglig men vi tror inte han kan ta emot 5 Emerald Island som får gälla som spetsfavorit i förstaläget. 6 Lexus B.R. borde därmed kunna följa med bra i draget och den stora frågan är om man väljer att köra i spets med Emerald Island eller släpper till Lexus B.R.?
 • V75-3: När 1 Triton trycktes av från start på Romme så var han riktigt snabb och flög till exempel förbi Xanthis Hilton. Mats Gunnarsson kommer göra ett försök att hålla ut 2 Combat Fighter och det är inte alls omöjligt att han lyckas även om Combat Fighter ändå får gälla som favorit. Duon 3 Crown Wise As och 5 Amazing Player är snabba men de ska inte kunna ta längden på Combat Fighter.
 • V75-4: 1 Mellby Lion hade spår ett bakom bilen i uttagningen till Drottningens Pokal näst senast men var då utan chans att hålla upp ledningen. 3 Honey Dun Girl är snabb och vi tror att hon tar sig förbi de invändiga. 4 Dino Cream kan öppna men är inte aktuell för spets. Däremot så kan 5 Dutchess Sun öppna när hon trycks av men det kan ändå bli svårt att ta emot 6 Urbina Southwind som är väldigt snabb och har spetsat i princip varje gång man valt att ladda med henne bakom bilen. Urbina får gälla som favorit men det kan bli en rätt snabb öppning.
 • V75-5: 1 Wall of Moni höll upp innerspåret på Bjerke 10/6 ifjol och spetsade även från spår tre på Jarlsberg en knapp månad senare så han är kanske inte så osnabb som tränare Hamre vill göra gällande. 3 Need’em är en av de snabbaste och har spetsat de två senaste gångerna han haft spår tre bakom bilen. 5 Mellby Knekt tror vi håller ut 6 The Flying Eagle sida vid sida och om Need’em är först nere till plankan så är det god chans att få överta kommandot.
 • V75-6: 1 Dany Capar har spetsat från spår mitt bakom bilen vid segrarna i Italien och nu senast blåste han till spets efter 400 meter från spår åtta. Han är mycket snabb och blir svår att lura på spets om han bara sköter sig. Även om 3 Never Mind’em är snabb så blir det svårt att ta sig förbi, det gäller även 5 Riet Hazelaar.
 • V75-7: 2 Leroy Boko spetsar nog i förstaläget. Av de som vill överta borde 6 Swish the Cash ha fördel i kampen att överta gentemot 1 Keep Gamble. Men det är inte omöjligt att Magnus A Djuse provar i ett nästa skede.

Intervjuer

 • Vi ringde Mats Gunnarsson under fredagen gällande vårt drag 1 Triton (V75-3). Då fick vi reda på intressant information som inte kommit ut tidigare under veckan.
 • Triton har inte startat på en dryg månad. Hur har de senaste förberedelserna varit?
 • – Han fick ett tufft jobb i torsdags förra veckan och det satt väl lite i benen och jag körde även tufft med honom i söndags, så han var ganska seg på tisdagen men sedan när jag körde honom igår (läs torsdag) så var det bättre tryck i honom och jag tror det kommer vara ännu bättre till på lördag. Så det känns lite som planerat kan man säga men det är lite svårt att avgöra om han är i samma slag som på Romme, då hade han tätare starter i benen.
 • Just Romme-starten, då trycktes han av från start och flög till ledningen. Är din känsla att han öppnar snabbare utifrån gentemot långt in bakom bilen?
 • – Då var det bra tryck i honom men jag vet faktiskt inte, för jag själv har bara laddat en gång med honom och det var från bricka sju. Men han är rullig av sig och det gör honom naturligt startsnabb, han bara rullar i väg. Hade Erik kört min häst i stället så hade jag sagt att han håller ut Combat Fighter men nu kör jag och det är rent fakta att det är kuskminus då, för jag kan inte jämföra mig med Erik eftersom det även handlar mycket om tajming. Får den övertag direkt så kan det bli svårt men håller vi oss jämsides häst mot häst så kommer han inte förbi. Men sedan har jag lärt mig att man aldrig ska låsa sig vid en taktik.
 • Kommer du ändra något gällande balans eller utrustning?
 • – Det kommer eventuellt att bli helstängt huvudlag nu för första gången i karriären. Jag vill gärna stänga in honom för att få honom ytterligare fokuserad nu när det är mycket ljud från publiken, men det bestämmer jag helt efter värmningen. Sedan går han som vanligt med jänkarvagn nu när det är bilstart, avslutar Mats Gunnarsson.
 • Daniel Wäjersten gör resan upp till Boden under fredagen när vi går igenom lördagens V75-hästar med honom.
 • Vi går tillbaka till Bergsåker med 7 Kingen Mearas (V75-2) där det var lite frågetecken på honom innan loppet.
 • – Ja, han hoppade när jag testade honom lite. Men då körde jag barfota och med boots och han blev väldigt klumpig av det. När jag körde honom senast med bara lätta aluminium och utan boots, så blev det bra. Nu ska han gå barfota runt om och utan boots och det har jag en känsla av att det ska bli perfekt. Jag var jättenöjd med honom senast och har varit nöjd med honom i träningen efter det. Från det här spåret så måste vi prova framåt lite, för det går inte att backa och ta femte utvändigt. Så vi får se lite hur det löser sig där. Förutom barfota blir det inga andra ändringar.
 • Vidare till duon i finalen av Diamantstoet.
 • 1 Mellby Lion (V75-4) är ju rätt bra alltså men faktum är att hon kanske är som allra bäst över 1640. Jag tycker faktiskt att hon står lite tufft inne i loppet och det är tufft att begära att hon ska vinna.
 • – Jag tror till exempel att hon får svår att hålla ifrån sig 5 Dutchess Sun (V75-5) som är ett år äldre och mer härdad. Hon känns rejäl för dagen och tränar på bra. Nu blir det även jänkarvagn som hon hade när hon vann näst senast då hon var väldigt fin och vann med mycket krafter kvar.
 • Sist ut är ytterligare ett sto som det hörs på Wäjersten att han gillar.
 • 5 Riet Hazelaar (V75-6) känns verkligen som en jäkla bra häst måste jag säga. Hon öppnade bra näst senast men jag måste läsa på lite mer gällande taktiken, för laddar man tufft och hamnar utvändigt om Gocciadoro så kan det blir jobbigt. Men hon känns allmänt bra för dagen och är bra för klassen. Det blir med säkerhet som senast med can’t see back och en vanlig vagn igen.
 • Är det någon av dem som du har extra bra feeling för?
 • – Jag hoppas väl att någon av Kingen, Dutchess Sun eller Riet ska kunna vinna. Men jag tror kanske stona är de som har lite hetare chanser i morgon, avslutar Daniel.

Viktigt vetande

 • Spetsfavoriten 1 Felicia Zet (V75-1) har gått i ledningen sex gånger. Det har blivit tre segrar, två andrapris och en tredjeplats.
 • 7 Betting Pacer (V75-1) tävlade barfota runt om i Finland senast och galopperade då. Nu går man tillbaka till skor som hon varit så fin med vid segrarna.
 • 8 Zeudi Amg (V75-1) har vunnit den här dagen i två år i rad. 2022 så vann hon bronsfinalen och fjol var det i just Stoeliten som hon sköljde över motståndarna sista 300.
 • Man växlar upp på 5 Emerald Island (V75-2) och kör barfota runt om nu som näst senast och han är obesegrad på den balansen (2/2). Det blir dessutom första gången med en ryckhuva.
 • Norske 6 Lexus B.R. (V75-2) ska tävla barfota runt om för första gången och ska även få på sig rycktussar för första gången i lopp.
 • 12 Antognoni (V75-2) är anmäld med jänkarvagn vilket i så fall blir första gången i karriären. Vi får avvakta lite och se om så verkligen blir fallet när han fick bricka tolv och Jorma Kontio är som bekant ingen utpräglad ”bike-kusk”.
 • Spetsfavoriterna i V75-3 har följande statistik i spets. 1 Triton 3/5 och 2 Combat Fighter 5/10.
 • 9 Without a Doubt (V75-3) mötte guldhästar på Lunden senast och var positiv trea bakom Extreme och Four Guys Dream.
 • 6 Urbina Southwind (V75-4) får på sig en bike för andra gången i karriären. Första gången hon gick med en jänkarvagn var när hon vann på 11,4/1640 auto från bricka tolv i augusti ifjol.
 • 13 Kashmina B.R. (V75-4) har tagit samtliga fyra segrar för året från spets. Däremot blir det ett väldigt intressant kuskbyte då Magnus A Djuse kör för första gången.
 • Man ska ändå komma ihåg att klara favoriten 2 Portofino (V75-5) hade väldigt svårt för att gå felfritt med framspår bakom bilen ifjol. Nu har han klarat det i årets två starter men man bör nog ha osäkerhetsfaktorn i bakhuvudet.
 • Flera intressanta ändringar på 4 Joint Chief (V75-5). Första gången barfota runt om, med jänkarvagn samt med rycktussar.
 • Första gången med bike i V75-5 blir det även på 5 Mellby Knekt och 11 Charron.
 • 1 Dany Capar (V75-6) har tre raka segrar. Vid galoppen för fyra starter sedan är han sämst tvåa bakom Elitloppshästen Denver Gio.
 • 3 Never Mind’em (V75-6) fick sparat som fyra i Europaderbyt i höstas. Såg för övrigt smällfin ut i årsdebuten uppe i Umeå. Obesegrad för Magnus A Djuse (3/3).
 • 5 Riet Hazelaar (V75-6) vann ett uttagningslopp till brons där det var fördel ston. Hon vann senast i Stoeliten och är nu ”tillbaka till brons” trots att hon tjänat 1,9 miljoner kronor.
 • Första gången barfota runt om blir det för startfållans intressanta duo 1 Keep Gamble och 6 Swish the Cash i Harper Hanovers Lopp (V75-7). Båda har dessutom matchats mot loppet sedan en lång tid tillbaka.
 • 8 Working Class Hero (V75-7) har vunnit 6/8 ihop med Björn Goop och vid en av förlusterna blev de tvåa.
 • 11 Izoard Vedaquais (V75-7) har varit ute i de största loppen i Frankrike i vinter och vunnit såväl Prix de Belgique som nu senast Prix des Ducs de Normandie. Han var tvåa i Prix Ténor de Baune för fem starter sedan.
 • 15 High on Pepper (V75-7) ska tävla barfota runt om för första gången i år. Han gjorde det tre gånger ifjol och de blev två segrar och vid förlusten i SM så travade han 09,2/800 i skymundan.
Systemet
Kupong 1

V75-1: 1,7,8 (2-10)

V75-2: 1,5,6,7,10,12 (9-3)

V75-3: 1,2,3,7,9,10 (4-5)

V75-4: 5 Dutchess Sun (6-15)

V75-5: 1,2,3,4,5,7,10 (6-9)

V75-6: 1,3,5 (10-6)

V75-7: 11 Izoard Vedequais (1-15)

2268 rader/1134 kronor

Kupong 2 

V75-1: 1,7,8 (2-10)

V75-2: 1,5,6,7,10,12 (9-3)

V75-3: 1,2,3,7,9,10 (4-5)

V75-4: 1,5,6,9,13,15 (10-3)

V75-5: 5 Mellby Knekt (2-4)

V75-6: 1,3,5 (10-6)

V75-7: 11 Izoard Vedequais (1-15)

1944 rader/972 kronor

Sammanlagd kostnad 2106 kronor