V86 Åby/Solvalla 12 april

V86-1

Rank
A: 3 B: 5-2-9-4-11-1-7-10-12 C: 8-6

Analys
Omgången inleds med en väldigt stor favorit och det är svårt att spekulera i förlust för obesegrade 3 Riverdale Z. som har inlett med fyra vattentäta segrar med gott om luft ner till de andra i mål. Hon förlorar normalt inte i ett passande stolopp stängt vid 225.000 kronor för hon kan vara en av kullens bästa och hon är förhandsfavorit till att vinna Drottning Silvias Pokal. Debut bakom bilen men spåret är gynnsamt och det känns bara dumt att slösa streck i en jackpotomgång.

Det är vidöppet bakom storfavoriten men om hon kommer bort kan 5 Backdraft vara en spetsvinnare. Hon var bra vid två segrar runt årsskiftet men har bara varit godkänd från dåliga lägen senaste tiden.

Johan Untersteiner har fin form på stallet och 2 Carna Solero var hygglig som fyra från ledningen senast. Lopp i kroppen och bra läge gör att vi rankar henne före 9 Our Pearl som besegrade henne som trea i mål efter invändigt lopp när de möttes 22 mars.

Spetsstriden

3 Riverdale Z. gör debut bakom bilen men har tagit sig till ledningen vid sina fyra segrar och vi räknar kallt med att Conrad Lugauer sitter i spets i ett tidigt skede. 2 Carna Solero eller 5 Backdraft hamnar troligen i rygg ledaren.

V86-2

Rank
A: 1-6 B: 4-5-9-3-10-11-7 C: 2-8

Analys
1 Winterburn gör allt rätt och har inte förlorat ännu efter åtta starter. Det är svårt att gå emot en häst som bara vinner men vi garderar eftersom det är osäkert om han kan hålla ledningen och han möter tuffare hästar än tidigare.

6 Blue Boy Face visade vid segrarna förra året att han är riktigt bra för klassen och han tål att göra jobbet under vägen. Nu är det årsdebut men han är säkert i fin författning.

4 Cash Winner har vunnit 7 av 15 starter men är inte helt pålitlig och inledde med att bli diskvalificerad fem gånger i följd. Han är ingen startblixt och travet är inte perfekt men han har rätt inställning. Hagoort brukar lyckas bra när han gästar Sverige.

5 Byron Face har gott rykte men har inte levt upp till det ännu, men han är vår spetsfavorit och nu kan det bli barfota runt om.

9 Marion Mark har svårbedömd form och galopperade i onsdags. Missgynnad av bakspår men kan inte räknas bort.

Spetsstriden

1 Winterburn har tappat ledningen från innerspår en gång tidigare men har mest startat från svåra lägen och är svårbedömd från start. 3 Vinci Love kan öppna men vi tror att 5 Byron Face har bra spetschans.

V86-3

Rank
A: 11-12 B: 9-1-10-6-7-14-4-15-2-5-8 C: 13-3

Analys
Ett garderingslopp där vi tippar 11 Tearsinheaven som tog emot Con Crowe i V75 senast men fick ge sig. Återkommer nu efter kortare uppehåll men möter passande motstånd för att segerstrida.

12 Jimbaran Zon visade fin kapacitet som treåring och var fullt godkänd som tvåa i årsdebuten senast. Han vann på 12,9/2140 auto när han besegrade ledande Pure Atlas för fyra starter sedan. Fjärdespår i volten oroar.

9 Game on Butcher har gjort fyra starter i Sverige och vunnit varje gång. Han har vunnit 8 av 19 starter men bjöd inte riktigt till när han skulle avgöra utvändigt ledaren i debuten i Flemmings regi senast.

1 Milles Tobin har bara gjort fem starter men har läget i ett stort fält och bör vara uppåt med lopp i kroppen.

10 Global Duty kommer från ett stall i form och brukar vara långt framme även om han har dubbelt så många andrapris som segrar. Han gick utvändigt om ledande A Fair Day sista 1400 senast och bör vara långt framme.

Spetsstriden
1 Milles Tobin har bra spetschans från innerspår och utmanas i första hand av 7 Wiclet’s Dream från springspår. 4 Ransom Tile med Thomas Uhrberg kan öppna bra trots fjärdespår.

V86-4

Rank
A: 4-3 B: 8-2-9-5-6 C: 7-1

Analys
Hög klass på detta fyraåringslopp och inte helt lättlöst när det är kval till Kungapokalen 21 april och det kan bli avvaktande styrningar. 4 Jikken var bra som tvåa bakom Bedazzled Sox näst senast och är säkert en häst för de stora årgångsloppen i år. Nu är det årsdebut och han är normalt inget spetsbud så även om han är Örjan Kihlströms val är det bäst att gardera. Hästen är redan anmäld till kvalet till Kungapokalen.

3 Destino D.J. avslutade 09,8 sista 600 som tvåa i ett liknande lopp senast. Det var från tredje utvändigt men nu är det spetschans och han räknas tidigt. Inte anmäld till Kungapokalen och kan laddas tufft för spets och köras där.

8 Coquaholy har sämsta läget men är inte startsnabb och när fältet är litet är det inte omöjligt att Kim Eriksson kör offensivt för hästen tål att gå utvändigt ledaren. Senaste segern togs med skor runt om och han är ett tidigt garderingsbud även om han skulle vara gynnas av tufft tempo utan att göra jobbet själv, men det känns inte troligt.

2 Pure Muscle kan öppna bra och biter ifrån sig fint i ledningen. Han är knappast bästa hästen men ett bud från ledningen om han får bestämma. Siktas mot Kungapokalen och släpper kanske för press.

9 Thereisnolimit fick bestämma i ledningen vid segern i årsdebuten men räckte inte från svårt läge i Margareta-loppet senast. Inget hett bud från bakspår med Kungapokalen i sikte.

5 Joe Dalton galopperade i årsdebuten och är svårbedömd. Inledde bra som treåring men har inte riktigt räckt till senaste halvåret. Nu med Magnus A Djuse.

6 Every Day Elegant har galopperat kort efter start i årets två lopp och vi misstänker att det nu bara gäller att köra felfritt och få lopp i kroppen inför Kungapokalskvalet.

7 Eireann var inte som bäst i årsdebuten och körs säkert snällt från dåligt läge när hon ställs mot hingstar.

Spetsstriden
1 Dareios di Poggio är snabb ut men får knappast vara i fred i ledningen. 2 Pure Muscle eller 3 Destino D.J. får normalt överta och vi tror att det kan bli Jorma Kontio som sitter i ledningen efter 500.

V86-5
Rank
A: 4-5-14 B: 11-2-9-6-3 C: 1-12-13-10-8-7-15

Analys
Ganska låg klass på det här loppet och vi streckar på ordentligt. Tipset till kapable 4 Rendez Vous som kan mycket då han fungerar. Det gjorde han inte senast då han efter att ha körts till ledningen 850 kvar föll ur aktionen och galopperade i slutsvängen. Sköter han sig och får travet att stämma blir det nog tidig spets och då leder han länge, kanske ända in i mål.

5 Franklin Zet är kanske ingen stjärna men han tillhör definitivt en av de bättre i loppet och har ett passande läge för att få en smygresa i den främre träffen. Han var överlägsen i ett billigt lopp vid segern näst senast och godkänd från andra utvändigt senast. Räcker långt med en smygresa.

14 Exclusive J.M. har inte fått till det på ett tag men har rätt bra kunnande och har varit med i tuffare sällskap än detta. Bökigt läge men första gången med Jepson är spännande.

11 Le Piment har haft ett uppehåll på ett par månader och formen är lite svårbedömd. Det är en häst med bra styrka som kan hamna bra till från springspåret i ett lopp där det är fast volt vilken ger springspåren en extra fördel.

2 Springday Free har fin form, ett bra läge och en vaken kusk. Given vid gardering.

9 Jumeirah Boko verkar lite på gång och gick senast strax under 1.14 sista 1000.

6 Piglet Pil kan vara loppet stora rysare. En tioårig valack efter Torvald Palema får en kanske inte att hoppa högt men han var klart bra senast då han efter en invändig resa i kön avslutade inspirerat. Klockan visade 12,4 sista 800. Anmäld barfota runt om nu. Det har inte varit något avgörande med den balansen förut men formen verkar riktigt bra. Se upp!

Spetsstriden: 1 Ianthin C.H. är i kraft av läget spetsfavorit initialt men trampar bara kapable 4 Rendez Vous i väg felfritt är det bra chans att han kan köras till spets i ett tidigt skede. Den sistnämnde körs säkert i front om han sköter sig men skulle han göra bort sig är spetsstriden. Kanske 11 Le Piment från springspår utan springband kan få en pangstart och ställa en tidig spetsfråga. Men det normala är Rendez Vous i front.

V86-6
Rank
A: 5-11-4 B: 10-14-8-9 C: 13-15-7-3-1-2-6-12 

Analys
5 Brilliantsky öppnade snabbt från spår sju bakom bilen senast och efter att ha kört sig till ledningen i första kurvan hade han full kontroll in i mål. Det kanske inte fanns så väldigt mycket sparat i mål men insatsen var ändå fullt bra. Nu är det bättre spår och spetschansen måste vara mycket god. Väl där är han hästen att slå.

11 Noxx Vrijthout från Nederländerna blev storfavorit då han provades i V75 i Halmstad den 11 mars. Han kördes då fram utanpå ledaren 1400 meter från mål och höll farten godkänt även om upploppet var stumt. Han kan bättre än så och vi minns att han gick 11,9/2140 två gånger på raken i maj ifjol.

4 Rosemary Tile har gjort det mesta rätt så här långt i karriären och gjort starka lopp både med ryggresor som utanpå ledaren. Står lite hårt inne här och har inte visat någon riktig startsnabbhet. Det är med andra ord risk att hon tvingas göra mycket grovjobb igen och det mot tuffare hästar.

10 Global Billboard är en fin travare som vinner ofta. Han kördes snällt på innerspår i årsdebuten senast men avgjorde lätt då han hittade fritt 300. Chansartat läge nu men lopp i kroppen och anmäld barfota runt om gör att han är högaktuell.

Vi plockar också med 14 Valeraine som har två lopp i kroppen. Hon har väl bara varit så där i dessa men vi vet hennes kapacitet och hon svarade för några riktiga topplopp under fjolåret. Kan vara en jackpotskräll.

Spetsstriden: 5 Brilliantsky öppnade snabbt från spår sju bakom bilen senast och kördes till spets i första kurvan. Nu är det betydligt mer fördelaktiga spår fem. Vi tror inte att 4 Rosemary Tile kan svara och att ingen av de längre in vill svara så det givna spetsbudet är Brilliantsky.

V86-7
Rank
A: 7-4 B: 11-1-6-2 C: 8-10-5-3-9-12 

Analys
7 Thewinnertakeitall
är en fartfylld jänkare som senast gjorde sin första start på skandinavisk mark. Det visade sig vara en riktigt snygg häst som Bo Westergaard fått i träning. Han öppnade snabbt från innerspår men valde att släppa för press efter ett drygt halvvarv. Luckan kom sedan som på beställning in på upploppet men det kom också attacker ute i banan. Thewinnertakeitall bet dock i väldigt fin i bettet och höll undan mycket säkert. Hästen kan alltså öppna men den här gången tror vi att segerreceptet är en ryggresa i hårt tempo och attack in på upploppet.

4 Federer kan dock bli en tuff nöt att knäcka om han når ledningen utan att det kostar för mycket. Han var grym senast då han öppnade 07,4 första 500 och när man trodde att det kanske skulle bli lite lugnare en bit så fick han en het häst på utsidan och varvet gick efter 11,8. Federer hade ett klart grepp in på upploppet men när utvändig häst stannade fick den i rygg chansen och smet förbi sista biten. Inte helt rättvist kanske men så kan trav vara ibland. Nu är det 1640 som gäller och vi håller Federer som klar spetsfavorit. Det blir barfota bak igen men nu hakar man på en jänkarvagn vilket väl knappast är något minus även om han var toppbra i vanlig sulky senast. Det finns dugliga hästar bakom den här duon också men vi provar att låsa loppet på spetsfavoriten och den som vi tror kan avsluta riktigt vasst.

Spetsstriden: Här lär det gå undan från början. 2 Special Topsecret lär ganska enkelt ta sig förbi invändige 1 Rampant. Men som ensamt sto så är det inget fel att smyga med i rygg på ledaren på open stretch-banan Åby. 4 Federer lär testa hårt för ledningen och känslan är att Tyler Mifsud trycker sig till spets någonstans runt första kurvan. 6 Kövras Joker är också snabb ut och det gäller nog även 7 Thewinnertakeitall men huvudscenariot efter 350 meter är att Federer tagit hand om taktpinnen.

V86-8
Rank
A: 1 B: 2-8-10-7 C: 6-5-9-4-11-3-12 

Analys
Mattias Djuse leder Solvallas tränarliga i överlägsen stil och hans hästar har nästan vunnit var fjärde start på huvudstadsbanan i år. Här kan hans 1 Run N’Cola fixa ännu en fullträff i sin årsdebut. Valacken gjorde debut i fjol som fyraåring och gjorde det riktigt bra. Sju segrar på 17 starter blev det och över 600.000 kronor intravat. Han är snabb i fotarbetet och från innerspår i voltstart måste det vara bra stor chans att Magnus Djuse skickar honom till front. Väl där har vi svårt att se att det ska bli någon större dramatik. De bör sedan få bestämma tempot och då rinner nog Run N’Cola undan på speed precis som han gjorde då han i augusti vann en V75-final på skarpa 12,1/2140 auto.

Skulle han göra bort sig från början lutar det mesta åt 2 Kron Vici Star till ledningen och då är han hästen att slå. Han såg fin ut med sparat i mål efter en invändig köresa och han har liksom hela stall Untersteiner mycket bra form. Men blir det Run N’Cola i spets tror vi att han dansar undan. Spik! 

Spetsstriden: 1 Run N’Cola är snabb i benen och Magnus A Djuse är vass på det mesta så från spår ett i detta voltstartslopp tror vi att det blir svårt att lugga ekipaget på ledningen. 2 Kron Vici Star kan också öppna men sida vid sida blir det inte lätt att ta en längd. Av springspårshästarna är nog 6 Solkattens Ferrari snabbast men klar spetsfavorit är Run N’Cola.

V86-1
  3 Riverdale Z.
——————–
  5 Backdraft
  2 Carna Solero
  9 Our Pearl
  4 Lilo Love
11 Hawai Song
  1 Volitare Express
  7 Denco’s Rioja
10 Andante T.M.
12 Honey Dollar
  8 Majors Rose
  6 Lady Vici

V86-2
  1 Winterburn
  6 Blue Boy Face
  4 Cash Winner
  5 Byron Face
——————–
  9 Marion Mark
  3 Vinci Love
10 Star Muscle
11 Xanthis Hilton
  7 Marea
  2 Madriken av Sveden
  8 On Track Frenesie

V86-3
11 Tearsinheaven
12 Jimbaran Zon
  9 Game on Butcher
  1 Milles Tobin
10 Global Duty
———————
  6 Denco’s Ozzy O.
  7 Wiclet’s Dream
14 Remburs R.D.
  4 Ransom Tile
15 Heart of Courage
  2 Best I Walk
  5 Jebo Smart
  8 Jolicoeur
13 Mirella Zaz
  3 Centurion B.

V86-4
  4 Jikken
  3 Destino D.J.
  8 Coquaholy
  2 Pure Muscle
———————
  9 Thereisnolimit
  5 Joe Dalton
  6 Every Day Elegant
  7 Eireann
  1 Dareios di Poggio

V86-5
  4 Rendez Vous
  5 Franklin Zet
14 Exclusive J.M.
11 Le Piment
  2 Springdayfree
  9 Jumeirah Boko
  6 Piglet Pil
  3 Hera du Nord
—————————–
  1 Ianthin G.C.
12 Brave Hearth Oro
13 Papa Crowe
10 Ja Devann
  8 Rado S.W.
  7 Majors Amore
15 Bosse Rich

V86-6
  5 Brilliantsky
11 Noxx Vrijthout
  4 Rosemary Tile
10 Global Billboard
14 Valeraine
—————————–
  8 Stojweiler One
  9 M.T.Rick Nash
13 Izor Sisu
15 Mamaneedshismoney
  7 Conrads Anette
  3 Penthouse
  1 Lord of Silver
  2 Sassy Since Birth
  6 Kalas

12 Ekebys Ia

V86-7
  7 Thewinnertakeitall
  4 Federer
—————————–
11 Copen Chuck S.M.
  1 Rampant
  6 Kövras Joker
  2 Special Topsecret
  8 Zoccoloduro O.P.
10 Global Believer
  5 Immigrant Am
  3 Rapid on Line
  9 Goldfield
12 Hector Greenwood

V86-8
  1 Run N’Cola
—————————–
  2 Kron Vici Star
  8 King Kennedy
10 Babsans Bankir
  7 Bad Manner
  6 Solkattens Ferrari
  5 Prometheus
  9 Mysterious Lucifer
  4 Ploquepin
11 Behind Lord
  3 Hard Landing
12 Bältra Selene

1 x 4 x 5 x 4 x 8 x 5 x 2 x 1 = 6400 rader/1600 kronor

V86-intervjuer

V86-1

2. Carna Solero – Peter Untersteiner: Vi hade kanske förväntat oss en något vassare insats senast men å andra sidan så hade hon inte startat på länge så det var ändå okej utan att glänsa kan man sammanfatta det som. Hon känns fin efteråt och vi kollade även halsen och det såg bra ut. Så vi tar ny sats och det blir inga ändringar mot senast utan barfota runt om, murphy på insidan och en vanlig vagn igen.

7. Denco’s Rioja – Veikko Haapakangas: Hon var väldigt fin som trea senast så det kändes spontant att hon skulle ha bra chans i sin nästa start, men det var en häst där framme som hann undan. Hon börjar komma i form nu och det är som med flera av våra hästar att de brukar behöva två-tre starter och sedan så håller de den formen och det är lite så vi bygger vårt system. Vi får se om vi stänger in henne lite mer den här gången, hon gick med norskt senast, men jag ska kolla lite med Dwight, annars barfota, ryckhuva och jänkarvagn igen.

9. Our Pearl – Ulf Stenströmer: Jag tycker verkligen att hon såg fin ut efter galoppen senast. Det ser även bra ut hemma i jobben men nu tycker jag att hon möter rätt tuffa hästar. Det känns som att hon kommer göra ett bra lopp men jag har som sagt respekt för ett par av konkurrenterna som kan bli svåra att slå. Inga ändringar mot senast utan barfota bak, halvstängt huvudlag och en vanlig vagn igen.

10. Andante T.M. – Peter Untersteiner: Hon svarade för en okej insats i sin årsdebut, hon hängde med och gick lite till slut. Normalt sett så ska hon vara bättre med det loppet i kroppen så vi smyger med och försöker ta så många vi kan till slut. Inga ändringar mot senast utan barfota bak och en vanlig vagn igen.

V86-2

1. Winterburn – Mattias Djuse: Han har tränat på sedan den senaste starten och jag ville låta honom träna och vänta på att det skulle broddfritt då han tävlade på lite med brodd. Han är rejält tränad och han var in till Solvalla i onsdags och gick 17,5 full väg på ett bra sätt. Han är rätt skaplig i väg och har visat att han fungerar bra i lopp och han lägger inte bort krafter i onödan så 2640 ska gå bra. Han kommer gå som tidigare med skor, öppet huvudlag och en vanlig vagn.

6. Blue Boy Face – Peter Untersteiner: Det är en härlig häst som vi har en del förhoppningar på inför den här säsongen. Han var till exempel läcker när han vann på Åby. Nu har jag inte koll på motståndet men vi är nöjda med vår häst och flera av hästarna har gått bra direkt i årsdebuten och han ska även vara ganska rejält förberedd direkt. Han går som tidigare med skor, norskt huvudlag och en vanlig vagn igen

V86-3

4. Ransom Tile – Ulf Stenströmer: Var jag nöjd med då han ändå spurtade rätt bra efter att ha blivit dragen sist, han är inte den tvärspeediga typen men han kändes väldigt fin. Nu tar vi det till en ny dimension och rycker bakskorna så jag hoppas på en ny bra insats men han möter kanske några som är för tuffa. Barfota bak nu alltså, annars helstängt huvudlag och en vanlig vagn igen.

5. Jebo Smart – Dante Kolgjini: Han är väldigt osäker av sig och har galopperat lite varstans i loppen. Han ska främst sköta sig och det spelar inte så stor roll om det är auto eller volt för honom. Han går nog som senast med skor, can’t see back på insidan och en vanlig vagn igen

6. Denco’s Ozzy O. – Veikko Haapakangas: Har fått bra jobb i sig och har till exempel gått två banjobb och vi var väldigt nöjda med honom nu i det senaste. Men som med våra hästar så brukar de behöva några lopp i sig och det här är det första riktiga loppet sedan vi fick ta hand om honom. Så vi börjar med skor, öppet huvudlag och en vanlig vagn och sedan tar vi det därifrån.

11. Tearsinheaven – Peter Untersteiner: Han har tränat på riktigt fint en tid nu och det är en bra häst för sin klass. Nu vet jag inte vad han möter men vi har en del förhoppningar på honom under året och jag tror han kommer gå bra direkt. Han går nog som tidigare med skor, murphy på insidan och en vanlig vagn igen.

V86-7

1. Rampant – Dante Kolgjini: Han var sjuk senast och drogs med en halsinfektion, så det var därför det inte var det rätta trycket i honom. Han kan inte öppna jättefort från spår ett så jag ligger lite lågt med honom den här gången. Det kan eventuellt bli barfota fram nu vilket är ett plus för honom, annars troligen som senast med norskt huvudlag och en jänkarvagn igen.

2. Special Topsecret – Veikko Haapakangas: Hon gjorde ett bra lopp i lördags och hon har haft lite dåliga spår vilket varit olyckligt. Men nu är det ett bra spår och 1640 och då ska hon ofta räknas. Är det inte för tuffa hästar emot så ska man nog strecka henne för just över 1640 brukar hon alltid gå bra. Det blir troligtvis som senast med barfota runt om, blinkershuvudlag och en jänkarvagn igen.

5. Immigrant Am – Ulf Stenströmer: Han var lite sämre senast men han är en av de tyngre hästarna i stallet som har saknat sanden under vintern men nu ska han vara hyfsat igång och nu har han sina förutsättningar med bra spår och 1640. Det blir även fortsatt barfota och en jänkarvagn samt ett norskt huvudlag som vi fäller ner direkt, han blir för pigg annars om man kör med helstängt upp till bilen.

V86-8

1. Run N’Cola – Mattias Djuse: Han började ju tävla redan förra vintern och var i gång tidigt så han hade varit i gång i nio månader och då beslutade vi att han skulle få en rejäl vinterträning och det har han fått. Han har tränat starkt hela tiden och var in till Solvalla i onsdags och gick 17,5 full väg ihop med Winterburn på bra sätt. Det känns i jobben som att han blivit starkare och det hoppas vi att han även ska visa på banan. Han var fin i väldigt många starter ifjol och jag är nöjd med spåret. Han gick utan murphy i jobbet i onsdags så vi värmer och kollar om vi ska köra så i lopp också. Annars är tanken barfota fram, rycktussar och en vanlig vagn som ifjol.

2. Kron Vici Star – Peter Untersteiner: Senast loppet är bara att glömma då han hamnade illa till. Han har varit bra innan dess men jag har aldrig kört honom i lopp så jag har svårt att uttala mig om hur han sköter sig i volten men han klarade spår fem näst senast. Jag tycker att han är bra för sin klass. Barfota fram, norskt huvudlag och en vanlig vagn nu när det är voltstart.