Guiden Express V75: Bergsåker 11 november

Hela 46 miljoner i åttarättpotten kittlat självklart och vi har verkligen gjort jobbet i jakten på dessa slantar. Även om det finns ett par starka favoriter så tycker vi oss ha hittat bra lösningar i övriga lopp.

Vi har stämt av läget med banmästaren, stall Wäjersten samt två ekipage som hamnar i skrällkategorin…

Bästa spiken

5 Great Skills (V75-3) gör förvisso sin första start mot guldhästar men i ärlighetens namn så är veckans lopp i högsta klassen en ganska tunn soppa. Great Skills anser vi är Sveriges bästa sto och prestationer som hon har stått för när hon vunnit Sto SM och Sto EM räcker och blir över mot lördagens motstånd. Vi anar att det kommer kivas lite om ledningen den första biten men samtliga lär vilja ha ryggen på Great Skills. Hon måste ha en dålig dag för att förlora V75-3 och trots den höga procenten så tvekar vi inte när spiken plitas ned.

Utgångshästar

9 Olly Håleryd (V75-4) har naturligtvis toppchans att krossa motståndet i Stofinalen av Norrlands Elitserie. Hon har varit brutalt bra vid segrarna på sistone och det finns inget som egentligen ser negativt ut inför lördagens start. Hon sitter i andraspår direkt, har visat att hon tål de flesta typer av upplägg och vi är inte direkt oroliga för att Ove A inte kör i tid…

5 Sparky’s Dream (V75-5) kändes ännu mer given att spela med som utgångshäst efter strykningen på 2 Going Cash. Vår känsla är att distansen och årstiden talar till Sparky’s fördel och visst, han lär bli klar favorit efter strykningen på favoriten, men det tycker vi att han ska vara. Han tävlar även med skor på hovarna hela tiden och när vi hört från Bergsåkers-tränare att materialet kan bli lite vasst och banan stum så känns det än tryggare.

Låset

9 Chimi (V75-6) har visat riktigt bra kapacitet för klassen vid segrarna och det finns en hel del inombords i Bold Eagle-sonen. Vid de två senaste segrarna har det varit tal om tidig ledning men vid svepningen som han gjorde för fyra starter sedan så visade han ruskiga fartresurser. Har han en ”normaldag på jobbet”, och banan passar, så måste det vara en vettig chans. Men det låter bra från stall Wäjersten kring 5 Perkins som var mer ”framåt” vid segern senast och då tävlade han med skor vilket åter blir fallet. Tredje strecket till draget i loppet, 3 Andy Gel.

Dragen

Vi har stor respekt för Jan-Olov Persson känsla att rycka skorna vid rätt tillfälle. Det är 200.000 kronor i förstapris i V75-2 och får hans bidrag, 4 Svarte Petter, rätt effekt av att tävla utan skor så kan han skrälla som singelprocentare.

3 Andy Gel (V75-6) har tränaren Peter G Norman länge haft ett gott öga till. Andy har fått göra en hel del grovjobb vid andraplatserna på sistone och formen är bra. Skulle det stämma lite bättre på lördag så tror vi han kan slå till för Erik Adielsson som kör för första gången.

Till så pass låg procent (runt tre) så måste vi bara varna för 8 Invisible Sun (V75-7). Han var urtapper vid tredjeplatsen senast och tränare Linderoth tror att det loppet faktiskt kan ha fört fram formen ytterligare. Med minsta klaff från spåret kan skrällen vara ett faktum.

Spetsstriderna

V75-1: 1 Hipster Am har bara haft något av de innersta fyra spåren vid tre tillfällen, senaste gången var i Jubileumspokalen ifjol då han hade spår två och höll ut Global Badman och Mister Hercules. Han spetsade även från bricka sju för fem starter sedan och är snabb. Han utmanas främst av 2 Parveny som är rask men vi tror att man sida vid sida kan fånga upp denne. Utifrån kan 5 Filippa B.J. öppna snabbt men värsta hotet står 7 Joy Alissa för. Men fördel Hipster Am då innerspåret på Bergsåker är bra, men det kommer kosta att hålla ut Joy Alissa.

V75-2: 1 Perso och 3 Dån Klara är snabbast men man söker nog gärna rygg med Perso medan Dån Klara kan tänkas köras i spets. Den ende på start de kan tänkas släppa till är nog 2 Lundåsens Teknik men han är inte speciellt rask de första stegen och det kan nog dröja innan han är framme och känner på ledaren. Ett kanske lite långsökt, men inte helt omöjligt scenario, är att Westholm kommer iväg snabbt från tillägg med 7 L.Q.Widde då han har en långsam häst på utsidan och kan hitta ut och göra en attack mot täten?

V75-3: Efter strykningen på1 Huddlestone så lär 2 Dwayne Zet spetsa ganska enkelt men han lär söka den åtråvärda ryggen på 5 Great Skills som lär glida fram och överta smärtfritt.

V75-4: 1 Olivia C.H. är snabb ut men vi är tveksam till att man kan/vill svara 6 Olea Håleryd från springspår. När hon hade springspår på tillägg för Ove A i slutet av mars så öppnade hon raskt och var snabbt ikapp de som stod 20 meter före. Sedan räknar vi med att Olea körs i front.

V75-5: Efter strykningen på 2 Going Cash så öppnade spetsstriden upp sig. 1 Global De One är bara hygglig iväg och kan få svårt att ta spets. 3 Steady One, 5 Sparky’s Dream och 6 G.K.Talisman visat att de kan öppna och vi tror att Anders Eriksson är mest angelägen att nå spets med Sparky’s Dream. Med G.K.Talisman i rygg?

V75-6: Håller sig 2 Västerbo Ajax i skinnet så blir han svår att ta en längd på för de övriga. Annars är det 3 Andy Gel och 5 Perkins som kan ta sig förbi om Ajax inte är helt i balans.

V75-7: 2 Load Master tar längden på 1 Chitchat ganska omgående och sedan lär han få 3 No Limit Express över sig som övertar utan strid. No Limit Express har dock hoppat i de två senaste starterna och skulle han åter galoppera så borde det istället vara 5 King of Djazz som får överta kommandot.

Banmästaren och heta hemmastallet

Den här tiden på året brukar vädret ha extra mycket att säga till om då variationerna kan vara rätt stora från olika regioner. På lördag står alltså Bergsåker som värd och vi stämmer av med banmästaren Peter Nilsson kring förutsättningarna de har att jobba med.

– Det har varit en väldigt fladdrig väderprognos som de ändrar hela tiden. Om det kommer snö eller inte beror vilken app man tittar på. Men det bästa för banan vore om det bara kom regn, snöflingor är det sämsta för då blir det snöblask och det ska komma 25 millimeter nederbörd i morgon och 10 på lördag. Så vi hoppas som sagt på regn så vi slipper ta bort snöblask. Planen som det ser ut nu är att lägga på material i morgon eftermiddag och hoppas att nederbördsområdena drar förbi så att vi kan lägga på lite finare material senare.

– Det går nästan inte att planera något just nu men ambitionen är så klart att alla ska kunna köra med valfri balans, men tränarna kan behöva sätta kunskaperna på sin spets, avslutar Peter.

Hemmachampion Daniel Wäjersten har så klart flera heta chanser, bland annat omgångens största favorit Great Skills, så vi slog en koll med Oskar Florhed efter att torsdagens finslipade jobb körts.

Vad tror du första och främst om Bergsåkers bana?
– Det kommer säkert bli rätt vasst material och den kan säkert vara lite stum. Så jag skulle säga att det gynnar hästar som är vana att gå med skor, inleder Oskar.

Sedan drar vi igenom hela V75-gänget lite kort:
4 L.A.Boko (V75-1) ser fortsatt fin ut men vi måste nog köra med bakskor den här gången då det kan bli lite vasst med banan, så det är ett litet minus och han måste få ett snällare lopp än vad han fick senast.
3 Titan Yoda (V75-3) är stark och rejäl hemma i träningen. Det var tänkt barfota runt om men då måste banan vara riktigt bra, så vi får se om vi kanske behåller bakskorna, det avgör vi på lördag. Men går han med bakskor så är det inget som sätter ned honom utan det är så han är van att tävla med.
5 Great Skills (V75-3) ser det fortsatt bra ut med, hon är löpglad och allt ser väl ut med henne. Hon kommer göra ett väldigt bra lopp igen.
1 Blues Brother (V75-5) ser laddad ut i jobben och det blir första gången med rycktussar på honom. Han blir nog över från start och måste försöka hitta ut och mot dessa hästar kommer han nog även behöva lite mer hjälp på vägen.
5 Perkins (V75-6) är det bara bra med jobben. Vi kommer troligen behöva ha bakskorna på igen på lördag för det är ingen idé att chansa om banan är vass och han har lite känsliga hovar. Han har gått som bäst barfota bak men det var ett väldigt fint intryck med skor på honom senast.
1 Chitchat (V75-7) går alltid sina rutinjobb och han springer i sin egna lilla värld och är lat. Så det är oförändrat och han är lite svårbedömd efter senaste starten.
2 Load Master (V75-7) är det som vanligt med i träningen, han är het och ganska besvärlig av sig, lite halvgalen att köra. Kommer få ett fint lopp här.
12 Global Dash (V75-7) gör sitt jobb men det lyser ingen form om honom för dagen.

Vilka tycker du sticker ut på lördag?
– Det är så klart Great Skills, sedan Perkins efter dem är det kanske L.A.Boko som kommer närmast, avslutar Oskar.

Skrälljakt i V75-4

Vi ger oss ut på skrälljakt och lyssnar av lite med två tänkbara långprocentare i V75-4. Paw Mahony gör till exempel resan från Årjäng upp till Sundsvall med 8 Occhio som kommer med två raka segrar. – Jag tycker egentligen att han har gjort det bra hela tiden men det är nog så att han börjar mogna och göra det han ska. Det är en jättefin häst som är stor och mäktig men har tagit lite tid på sig och det har vi förståndiga ägare som gett honom. Han var väldigt fin när han vann i Årjäng men senast på Solvalla så var jag inte helt nöjd, för han kändes inte lika mjuk och smidig då som han gjorde i starten innan. Det var just därför vi valde det här loppet istället för Bjerke, vi hade en kortare resa till Bjerke men han behövde få den där extra veckan att återhämta sig efter Solvalla och träna på. Det känns som att det blev rätt för nu känns han mjuk och fin igen.
– Hade han haft ett bra läge så hade du troligtvis inte ringt mig för att jaga skrällar utan då hade han blivit mer betrodd och från spåret är man så klart mer utelämnad. Men han har varit trea från dödens och fyra på Solvalla från fjärde ytter mot bra hästar så han går från de flesta positioner. Han gick intervaller idag (läs torsdag) och var fin i dessa. Jag tror absolut han kan vinna men han kan samtidigt göra sitt bästa lopp än så länge och vara femma.
Kommer du ändra på något?
– Jag ska värma honom och prova att plocka bort sulorna då, han har gått med päronskor och sulor tidigare men jag vill se hur han fungerar på det. Så hoppas jag så klart att han inte behöver gå med brodd, avslutar Paw.

I samma lopp kör Ingvar Nyberg 7 Exhibition åt Elisabeth Lundholm. Han har kört hästen i de sju senaste starterna och tillsammans har de aldrig varit sämre än trea.
– Jag tycker verkligen att han har utvecklats för varje start som jag har kört honom i. Det är en jättefin häst som är spurtstark och fin på alla sätt. Jag har en bra känsla kring hästen och jag vet att man har siktat lite hit. Tyvärr blev spåret lite långt ut så vi kan hamna lite illa till men det är en klar fördel att det är 2640 för då är man inte lika beroende. Sedan är det så klart tuffare hästar än vad han mött på sistone men det ska bli spännande att köra honom igen på lördag. Han har fungerat bra med barfota fram på sistone och travat bra så jag tror inte vi ändrar på något till den här starten.

Sedan kör du en annan lågprocentare, nämligen 6 Slotts Elden i V75-2.
– Det är en kapabel och bra häst som haft mycket skadebekymmer i karriären. Men skulle han stå på fyra friska så kan han räcka en bit och fyra-femma kan han absolut vara utan att jag blir överraskad. Ensamt springspår blir bra då han är medel ut men det blir lugn och ro för honom. Det blir nog barfota bak som senast och skulle det behövas bakskor så spelar det inte någon speciell roll för hästen, och i så fall går han med fyra lätta aluminiumskor, avslutar Ingvar.

Viktigt vetande

Det blev ingen utdelning på fem rätt vare sig i lördags eller i söndags på V75 så enligt ATG:s beräkningar kommer det ligga cirka 46 miljoner i sjurättspotten.

1 Hipster Am (V75-1) har vunnit de sju senaste gångerna han gått i ledningen. Sammanlagt har han 7/9 i spets på svensk mark. Han har dessutom vunnit 10/17 över kort distans och i Sverige har han 8/12 över korta häcken.

5 Filippa B.J. (V75-1) får kanske på sig en jänkarvagn för första gången i karriären. Tränare Tinter går i alla fall i tankarna att prova.

7 Joy Alissa (V75-1) är startsnabb och har bra statistik från spets. Fem segrar och två andraplatser på sju försök.

9 Comes with Age (V75-1) har vunnit 2/3 med Örjan i sulkyn och värt att tänka på är att han har rygg på två startsnabba hästar och inte omöjligt att det kan bli rygg ledaren om man väljer ryggen på stallkamraten Hipster Am i starten.

11 Hannibal Face (V75-1) gör nu andra starten hos Björn Goop och till den här gången rycker man skorna runt om.

3 Dån Klara (V75-2) har gjort elva starter hos Olle Alsén och det har på dessa blivit sex vinster och två andraplatser.

4 Svarte Petter (V75-2) ska eventuellt tävla barfota runt om för första gången i karriären nu när förstapriset är på 200.000 kronor.

3 Titan Yoda (V75-3) är uppanmäld till guld eftersom silver kördes över 1640 den här veckan. Tanken är att man ska prova ”Titanen” barfota runt om för första gången i Wäjerstens regi.

6 Axel Ruda (V75-3) ska tävla barfota runt om nu. I förra starten så hade hästen för lite brodd i skorna på den snömoddiga banan så den insatsen ska man nog inte stirra sig blind på.

4 Cigars Eagle Owl (V75-4) står 20 meter bättre till gentemot hästar som Olivia C.H, Queen Tresher och Sayonara som hon mötte senast. Nu blir det dessutom optimalt med barfota runt om.

Mycket intressant kring 6 Olea Håleryd (V75-4) till på lördag. Man säger sig ha kommit rätt med hennes halsproblem. Sedan blir det barfota runt om och helstängt huvudlag nu samt att Magnus A Djuse kör för första gången. Stoet är dessutom obesegrad i spets, 1/1.

4 Jikininki (V75-5) ska tävla med en jänkarvagn för första gången.

6 G.K.Talisman (V75-5) får kanske på sig ett norskt huvudlag för första gången.

Ingvar Nyberg och 7 Exhibition (V75-5) har kamperat ihop vid sju tillfällen och aldrig varit sämre än trea. Två segrar och två andrapris har det blivit som bästa resultat.

Erik Adielsson får chansen för första gången bakom 3 Andy Gel (V75-6) som kommer från två mersmakande prestationer.

9 Chimi (V75-6) har vunnit tre av sina fyra starter på barfotabalans.

5 King of Djazz (V75-7) backade man ett steg med gällande balans och utrustning till senaste starten men på lördag blir det troligtvis racerbalans med barfota, open eye-huvudlag och en jänkarvagn.

Systemet

Kupong 1:

V75-1: 1,5,9,11 (4-7)

V75-2: 1,2,3,4,6,7,11,14 (8-5)

V75-3: 5 Great Skills (8-6)

V75-4: 9 Olly Håleryd (15-4)

V75-5: 1,4,5,7,8 (3-6)

V75-6: 3,5,9 (10-2)

V75-7: 1,3,4,8,11 (5-9)

2.400 rader/1.200 kronor

Kupong 2

V75-1: 1,5,9,11 (4-7)

V75-2: 1,2,3,4,6,7,11,14 (8-5)

V75-3: 5 Great Skills (8-6)

V75-4: 4,6,10,15 (12-1)

V75-5: 5 Sparky’s Dream (8-4)

V75-6: 3,5,9 (10-2)

V75-7: 1,3,4,8,11 (5-9)

1.920 rader/960 kronor

Sammanlagd kostnad 2.160 kronor