Guiden Express V75: Eskilstuna 18 november

45 miljoner att spela om och sporten håller bra klass då kupongen innehåller fyra Breeders’-finaler den här lite skrällbetonade årstiden. Timo Nurmos är lite av nyckeltränaren i omgången och vi tog ett snack med honom efter hästarna gått de finslipande jobben i torsdags!

Spelvärdet är helt enkelt skyhögt till Eskilstunas V75-omgång!

Bästa spiken

5 Fame and Glory (V75-2) imponerade vid segern i Kriteriet näst senast och var obesegrad i sex starter inför Breeders’-semifinalen senast. Han var megafavorit men fick vandra utvändigt ledande Boscha Diablo och var utan chans att koppla grepp. Han svarade för en fullt godkänd insats men efteråt visade det sig att han inte var helt frisk och var svullen i halsen efter loppet. Lite frågetecken alltså men Timo Nurmos meddelar att Fame and Glory ska vara fullt frisk igen och att hästen kändes kanonfin i tisdagens jobb och precis lika fin som inför Kriteriet. I normal standard blir han mycket svårslagen. Han är stor favorit men en stark spik i jackpotomgången.

Kompletterande spiken

4 Tearsinheaven (V75-5) hade ett svårt utgångsläge över sprinterdistans på V75 senast. Han galopperade 550 meter före mål men kom tillbaka starkt efter galoppen och blev fast med sparade krafter. Betydligt bättre förutsättningar den här gången och då han är rätt startsnabb gasar nog Peter Untersteiner till från start. Är Peter tillräckligt offensiv är vi inne på att Tearsinheaven kan sitta tidigt i ledningen. Att det handlar om lång distans är ingen nackdel och i spets är Tearsinheaven hästen att slå. Han är klar streckfavorit i nuläget men känslan är att streckfördelningen kan jämna ut sig lite fram emot spelstopp.

Utgångshästar

1 Ester Degli Dei (V75-6) har åtta segrar på nio starter och är klar favorit i Breeders’-finalen för treåriga ston. Hon avgjorde säkert i uttagningsloppet via 09,5 sista 800 efter att ha satt in attacken från tredje utvändigt 750 meter före mål. Hon har tagit fyra av sina vinster från ledningen och har visat att hon kan öppna snabbt. Känslan är att hon ska ha bra chans att hålla upp ledningen men visade senast att hon fungerar minst lika bra bakifrån. Bra chans men hon får inte ha en lite sämre dag för det finns flera intressanta hästar bakom.

2 Staro Mack Crowe (V75-7) har det varit en häftig utveckling på i Katja Melkkos regi och tillhör absolut de bättre i fyraåringskullen. Han avslutade rejäl via 08,5 sista 800 i Europaderbyt näst senast och gav ett fortsatt starkt formbesked i uttagningsloppet senast. Rikard N Skoglund sände då fram utvändigt om ledande Miru Boko efter 700 meter och Staro Mack Crowe visade härlig styrka och inställning då han avgjorde säkert. Har nu ett perfekt läge och bör sitta i ett fint slagläge direkt. Han har visat att han tål göra en hel del jobb själv och vi är inne på att han visar sig allra starkast. Han är streckfavorit men runt 30 procent känns inte i överkant.

Streckvärda

3 Chapuy (V75-1) är bara streckad i nuläget på drygt 10 procent. Skulle Åke Lindblom lyckas sno åt sig ledningen kan loppet vara över.

15 Ferrari Sisu (V75-3) har lopp i kroppen och har tidigare vunnit med liknande upplägg som här. Förvånansvärt lite streckad med drygt 12 procent i nuläget.

10 Joy Sisu (V75-4) avslutade starkt från svårt läge i uttagningsloppet senast. Lite chansartat läge här men skulle det stämma fullt ut är hon en intressant som 6 %-are.

2 Ninetta Boko (V75-6) har avslutat starkt i alla sina starter på slutet och har nu ett perfekt utgångsläge. Lite väl lite streckad med sina sju procent.

Spetsstriderna

V75-1: Känslan är att det kan bli rejäl körning från start då det är flera som är riktiga startraketer. 1 Comes with Age har öppnat 05,4/500, just i Eskilstuna och det blir nog inte lätt att snuva honom på ledningen. 2 Dark Roadster kan öppna snabbt men får nog svårt att ta en hel längd på Comes with Age. 3 Chapuy brukar sällan missa ledningen med framspår bakom bilen och Åke Lindblom trycker nog av rejält från start. Chapuy brukar också få upp rejäl fart i benen kort efter start. Comes with Age får dock gälla som spetsfavorit.

V75-2: 1 Holcombe Zet gör ett försök att hålla upp ledningen från innerspår men har ännu inte lyckas ta spets med framspår bakom bilen. 2 Caviar From Mine spetsade senast och kommer säkert prova för ledningen. 3 Boscha Diablo har också visat startsnabba takter och Johan Untersteiner vill säkert till ledningen. Allra snabbast kanske 7 Nelson Greenwood är om han laddas för fullt.

V75-3: Bara fyra hästar på startvolten och det ska vara bra chans att 1 Mercenary håller upp ledningen från innerspår. Jörgen Westholm vill nog också köra i ledningen. Den som kan utmana är 3 Dee Godfather.

V75-4: 1 Aurelia Express är snabb ut och ska ha vettig chans att hålla ledningen trots att innerspår kan vara lite lurigt i Eskilstuna. 2 Decision Maker och 4 Queen Belina är de som utmanar i första hand. Även 3 O’Mara Zon kan öppna bra men känslan är att Wäjersten i första hand siktar på att hitta ett bra slagläge. 6 Jennifer Sisu kan också öppna rätt bra men kanske lite långsökt att hon ska hitta till front.

V75-5: Lite svårbedömt då det inte finns någon riktig startraket med framspår. 3 Farfars Dream kan öppna rätt bra men tveksamt om han kan svara ut 4 Tearsinheaven. 5 Declan och 7 Ferox Brick, som spetsade från spår sju senast, kan också öppna.

V75-6: 1 Ester Degli Dei är snabb ut och laddas för ledningen. 3 Adriatica och 4 Elegance Kronos kan öppna rätt bra men tar knappast en längd på Ester Degli Dei. Den som främst utmanar är 7 Kitty Hawk som har visat att hon kan öppna riktigt snabbt.

V75-7: 1 Bedazzled Sox är kvick bakom bilen och kommer laddas för ledningen. 3 A Fair Day har också visat mycket startsnabba takter och Oscar Ginman gasar nog till, precis som senast, rejält från start.

Timo Nurmos har fina chanser

Timo Nurmos har en intressant lördag framför sig då han har kvalat in sju hästar till Breeders’ finalerna. Vi tog ett snack med Timo under torsdagseftermiddagen hur träningen har varit under veckan.

Först ut är kriterievinnaren 5 Fame and Glory (V75-2) och 9 Nouri di Quattro (V75-2).

– Fame and Glory kollades upp av veterinär efter senaste starten och det visade sig att han var svullen i halsen. Han gick jobb i lördags och kändes fin och så kollade veterinären halsen på honom i tisdags och han var fräsch och fin. Jag körde också ett jobb med honom i tisdags och han kändes kanonfin och precis lika fin som inför Kriteriet. Han är anmäld barfota runt om men man vet ju aldrig hur vädret blir, men planen är att han ska gå med samma balans och utrustning som i Kriteriet.

– Nouri di Quattro var mycket fin från spår tolv i uttagningsloppet. Han har tränat bra efteråt och känns jättefin. Jag tycker niondespåret kan vara bra då det kan bli lite körning. Inga ändringar utan det blir barfota runt om, med norskt huvudlag och jänkarvagn.

I Breeders’-finalen för fyraåriga ston (V75-4) har Timo kvalat tre hästar och han håller alla tre högt.

– Det är tre mycket fina märrar som har sprungit in många miljoner. Det är synd att 6 Jennifer Sisu inte har fått vunnit något större lopp men hon har tjänat mycket pengar. 1 Aurelia Express har bästa läget men det kan bli körning i loppet och 8 Bonneville W.I. är inte sämre än mina andra två i loppet. Allt verkar bra med alla tre och de har tränat som planerat i veckan och verkar pigga och glada. Det är inte planerat med någon ändring på någon bara banunderlaget blir bra. Jag tycker alla tre har chans att vara med i matchen.

V75-6 är Breeders’-finalen för treåriga ston och där har Timo Oaksvinnaren 3 Adriatica som bara förlorat vid ett tillfälle på sex starter.

– Hon var fin i uttagningsloppet och hade tussarna kvar i öronen. Hon är en fantastisk häst, hon är 1,67 över manken men verkligen rejäl och fin. Hon hade fått det lite lugnt efter Oaks men hon har tränat på normalt efter senast och känns fin så hon ska vara lite bättre till den här finalen. Läget är bra och hon ska vara med i striden igen. Om banan är fin går hon som i Oaks, barfota runt om, öppet huvudlag och jänkarvagn.

4 Miru Boko är sist ut i den avslutande Breeders’-finalen för fyraåriga hingstar och valacker.

– Han har utvecklats bra i år och har gjort det i varje lopp och gjorde ett mycket bra lopp i uttagningen senast. Han har gått med fast huva men nu kommer han att gå med ryckhuva för första gången. Det kändes väldigt bra då jag testade ryckhuva i jobb med honom och han svarade väldigt bra när jag ryckte huvan. Blir banan fin kommer han eventuellt att gå barfota runt om för första gången. Han har ett bra läge och jag tycker han bara blir bättre och bättre för varje start, säger Timo Nurmos.

Per Lennartsson har en häst till start inom V75 på hemmaplan men tror det kan bli svårt att vinna med 6 Corazon De B. i V75-3.

– Han känns som han ska men är inte så aktiv i träningen och det är lite svårt att säga hur formen är. Han hamnade illa till i bronsfinalen senast men han kändes i alla fall fin. Han aldrig vunnit över lång distans men grejar långt, men han är nog allra bäst på medeldistans, han segar mest på och då är det lätt att det är någon som är snabbare. Jag tror väl inte han vinner men skulle det stämma fullt ut kan han vara trea-fyra. Han kommer nu gå med skor fram och så blir det öppet huvudlag, för skulle det bli omstart kan han bli lite tjurig och rullig från start. Vanlig vagn nu när det är voltstart, säger Per Lennartsson.

Viktigt vetande

Ingen utdelning på fem rätt förra veckan vilket gör att det är jackpot även den här veckan där det beräknas vara 45 miljoner i sjurättspotten.

1 Comes with Age (V75-1) är kvar i Silverdivisionen men gör nu debut i guld. Han har haft innerspår bakom bilen sex gånger tidigare och spetsat i samtliga och fyra av dessa har varit i Eskilstuna.

3 Chapuy (V75-1) har tagit 19 av sina 20 segrar från ledningen.

10 Phoenix Photo (V75-1) skrällde i Gulddivisionen den här tävlingsdagen förra året, men då handlade det om 2140 meter. Han har bara startat fyra gånger över kort distans där det har blivit en seger.

1 Holcombe Zet (V75-2) har tävlat barfota runt om i de två senaste starterna vilket har slutat med säkra segrar. Det blir barfota runt om igen och dessutom tävlar han med ett norskt huvudlag för första gången.

3 Boscha Diablo (V75-2) har tagit tre av sina fem segrar efter tidig ledning.

5 Fame and Glory (V75-2) vann Kriteriet näst senast och han var obesegrad i sex starter innan han åkte på sitt första nederlag senast. Han var dock inte helt kurant i den starten.

1 Mercenary (V75-3) har en seger på sju starter över lång distans men har aldrig startat över 3140 meter. Fyra av åtta segrar är tagna efter tidig ledning.

3 Dee Godfather (V75-3) har en seger på två starter över 3140 meter och den togs från ledningen.

8 Digital Eye (V75-3) är anmäld barfota runt om och det blir i så fall för första gången.

1 Aurelia Express (V75-4) har haft innerspår bakom bilen tre gånger. Hon har öppna snabbt varje gång och höll ledningen från innerspår i Oaksfinalen förra året.

3 O’Mara Zon (V75-4) kommer tävla med rycktussar vilket hon inte gjort i starterna på slutet.

6 Jennifer Sisu (V75-4) har varit finalist i tre årgångslopp under året och har slutat tvåa i StoSprintern, StoChampionatet och Derbystoet.

3 Farfars Dream (V75-5) har bara vid ett tillfälle på sju starter tagit ledningen då han haft framspår bakom bilen.

4 Tearsinheaven (V75-5) har två segrar på fyra starter över lång distans. Båda gångerna har han körts till ledningen efter ca ett varv.

6 Real Scotch (V75-5) har bara förlorat vid ett tillfälle på fem starter över lång distans och det var i debuten då han galopperade halvvarvet kvar.

1 Ester Degli Dei (V75-6) har åtta segrar på nio starter. Hon har aldrig haft innerspår bakom bilen men har spetsat vid fyra tillfällen bakom bilen.

3 Adriatica (V75-6) har bara gjort sex starter vilket har slutat med fem segrar och en andraplats. Hon har tävlat utan skor runt om i de två senaste starterna och kommer gå så även på lördag.

1 Bedazzled Sox (V75-7) har gått i ledningen elva gånger vilket har slutat med tio segrar. Han har hållit upp ledningen från innerspår en gång på tre starter och det var i långa E3-finalen i Eskilstuna förra året.

4 Miru Boko (V75-7) kommer för första gången gå med ryckhuva och så blir det eventuellt första gången barfota runt om.

7 Xanthis Harvey (V75-7) kommer att tävla barfota runt om för första gången.

Systemet

Kupong 1:

V75-1: 1,2,3,4,5,6,7,9,10 (8-1)

V75-2: 5 Fame and Glory (3-9)

V75-3: 1,2,3,11,12,15 (10-6)

V75-4: 1,2,3,4,5,6,8,10 (7-9)

V75-5: 4 Tearsinheaven (9-6)

V75-6: 1,2,3,4,6 (9-10)

V75-7: 2 Staro Mack Crowe (1-4)

2.160 rader/1.080 kronor

Kupong 2

V75-1: 1,2,3,4,5,6,7,9,10 (8-1)

V75-2: 5 Fame and Glory (3-9)

V75-3: 1,2,3,11,12,15 (10-6)

V75-4: 1,2,3,4,5,6,8,10 (7-9)

V75-5: 4 Tearsinheaven (9-6)

V75-6: 1 Ester Degli Dei (3-2)

V75-7: 1,3,4,7,9 (5-11)

2.160 rader/1.080 kronor

Sammanlagd kostnad 2.160 kronor