Guiden Express V75: Solvalla 2 december

Barfotaförbudet trädde i kraft idag när december gjorde sitt intrång och nu gäller det att hålla koll på vilka hästar som behärskar, bättre än andra, att tävla med skor. Vi har hittat ett ruskigt drag som trivs med dojorna på och som vi väljer att gå rätt ut på till singelprocent!
Vi har även lite ”bakom kulisserna-snack” med ägaren till Moni Viking och sedan får vi uppbackning av tränaren kring vår fräcka tipsetta som vi hade redan i tidningen!

Chansspiken

Vi ”låste ute” 8 Michigan Bro (bilden) i V75-7  i tidningen men när han ser ut att bli alldeles för bortglömd på strecken samt efter en noggrann spetsanalys så tycker vi att Michigan känns som en rolig chansspik. Han galopperade med krafter kvar i Breeders’-finalen senast mot hästar som A Fair Day och Bedazzled Sox. När Svedberg styrde ner honom på innerspår innanför en trött häst så krängde Michigan till och sprang över flera banmarkeringspinnar. Det var alltså inte så konstigt att det blev galopp. Näst senast öppnade han klart snabbt från spår åtta i BC-semin och fick sedan en fin resa. Han tackade för det genom att faktiskt plocka längder på bra hästar som Staro Mack Crowe och Miru Boko över upploppet. Svedberg lär ladda igen och det är inte alls orealistiskt att han kommer ända till spets, kanske genom att Declan släpper. Flera av de invändiga brukar gå med någon form av barfotabalans medan Michigan är van att tävla med skor och öppna snabbt med dessa på. Det är inte omöjligt att många av de invändiga tappar i startsnabbhet med skor. Att Michigan Bro har väldigt bra statistik på Solvalla och har även 3-0 i inbördesmöten med favoriten Kendall Jackson gör att vi tycker det känns rätt och kul att chansspika i avslutningen. Hela vägen, Svedberg!

Låset

Det kanske är så enkelt att 6 Moni Viking (V75-3) bara är bäst och bara vinner trots avsaknaden av lopp och med skor på hovarna. Men han är, och ska heller inte vara på topp nu, och det skulle kunna fattas lite fart i benen sista biten på den läckre fuxen. 8 Global Adventure har två lopp i kroppen, låt vara i väldigt beskedlig konkurrens, men man kan inte mer än vinna lätt och se bländande ut. Får han sin resa i draget och sedan spela ut speeden långt ut i banan sista 300 är det inte helt omöjligt att han kan snuva en lite ringrostig Moni Viking på segern. Det skiljer sju-åtta gånger på strecken mellan dem…

Utgångshästar

1 Jimbaran Zon (V75-1) spikade vi i tidningen och vi tror fortfarande att han inte förlorar det här loppet felfri. Men han är väldigt hårt streckad och har ju faktiskt galopperat i tio av sina 26 starter. Det är högt spelvärde bakom honom och vi väljer här att bara använda honom som utgångshäst.

I V75-6 blir det två utgångar, en trolig och en rolig. Den troliga är 6 Laredo Boko som var bra vid seger i Kalmar senast. Det har nu blivit fem veckor mellan loppen och det kanske inte är något jätteplus för en Bergh-häst men vi räknar med att han är förberedd. Han kan öppna och vi håller honom som spetsfavorit. Han gick bra i en start med skor den här tidpunkten i fjol så det funkar bevisligen. Den roliga utgången är 5 Garth Vader som gör sin första start för Jörgen Westholm. Den norskfödde sexåringen har glimtat till med några riktigt vassa lopp i Norge och gör här en mycket spännande start. Jörgen låter mellan raderna väldigt nöjd med hästen som varit hos honom sedan 31 oktober. Vi provar att vara med på honom direkt som lågprocentare. Om han imponerar stort nu är han inte så kul nästa gång…

Dragen

3 The Pirate (V75-1) är Andreas Lövdals första V75-häst som egen tränare. Lövdal som vunnit hälften av sina starter hittills (10 av 20) kan nog ha ställt i ordning The Pirate till det här också. Hästen var toppfin vid segern för tre starter sedan. Bara streckad på sex procent.

11 Feline Burgerheide (V75-5) gjorde ett topplopp senast då hon efter tredjespår första 450 höll farten mycket starkt som tvåa på nya rekordtiden 12,7/1640 auto. Svårt spår över 1640 nu men det är en Spårtrappa och flera av hästarna har betydligt mindre pengar på kontot. Bara fem procent.

8 Global Adventure (V75-3) och 5 Garth Vader (V75-6) är två andra skrälldrag som det går att läsa mer om under ”Låset” och ”Utgånghästar”.

Spetsstriderna

V75-1: Lite svårbedömd spetsstrid. 1 Miramax B.R. är ingen raket bakom bilen, hur snabb är han ur startgroparna i voltstart? 2 Jimbaran Zon och 3 The Pirate kliver nog i väg men laddas kanske inte fullt ut första biten. Det är galopprisk eller risk för tappstart på 4 Andy Gel och 5 Targaryan6 Myrsjös Timeout är inte så snabb ut. Kanske är 7 Liberty Boko med alerte Magnus Djuse den snabbaste. Släpper till en offensiv 2 Jimbaran Zon efter en bit?

V75-2: 2 Global Dependable är ganska snabb ut och är med i spetsstriden. 5 Mirasol öppnade snabbt från spår fyra senast och är ju uppväxt bakom en startbil i USA så hon lär vara spetsaktuell. 7 Lady Vici och 8 Hagrid kan båda lägga i väg bra men har ju spår väldigt långt ut och vi håller nog Mirasol som knapp spetsfavorit.

V75-3: 1 Super Nice2 Milliondollarrhyme3 Sourire Frö och 4 Night Brodde är alla snabba bakom bilen men frågan är om någon av dem har form eller moral att vilja ta emot 6 Moni Viking om Björn Goop väljer att ladda lite efter en bit. Väljer ”BG” den taktiken är det nog bra chans att Moni Viking syns i spets efter senast ett halvvarv.8 Ultion Face när den som är ”först framme” troligen får överta?

V75-4: 1 Cala Bona är ensam på startvolten och har bara en häst 20 meter bakom så mycket talar för att Björn Goop får vara i fred där framme en bra bit och kanske väljer han sedan att köra där så länge lampan lyser. De som skulle kunna komma och försöka överta hyfsat tidigt är nog 4 Haitkin Am5 Putte eller 6 Blue Boy Face.

V75-5: 2 Kiss Sånna är snabb ut och nog först ner till plankan. Men hon ska ha en ryggresa och släpper till första bästa. 6 Kentucky Derby kan öppna och står bra inne i den här Spårtrappan men det gör också startsnabba duon 7 Golden Rain och 8 Marvellous Steel. Golden Rain öppnade snabbt från spår mitt bakom bilen i Halmstad i somras och vi håller nog henne som spetsfavorit.

V75-6: 1 Maverick Dream är snabb i benen men kan ändå få svårt att svara ut några snabba utifrån. I första hand är det väl 6 Laredo Boko och 7 Hipster Am som är snabba. Hipster Am är väl normalt den snabbare men han är en ”barfotahäst” och frågan är hur skor påverkar startsnabbheten. Över 2140 kanske det ändå blir Laredo Boko i front efter ett halvvarv.

V75-7: 1 Xanthis Hilton kan öppna och skulle kunna hålla upp men vi tror att 7 Declan, som rasslade i väg väldigt snabbt senast, kan komma förbi. 8 Michigan Bro, som alltid tävlar med skor, öppnade väldigt snabbt från spår åtta i Breeders’-semin näst senast och det kan nog bli så att Markus B Svedberg följer med i draget snett bakom Declan och får överta någonstans runt första kurvan. Eller så blåser han förbi alla av egen kraft.

Moni Viking siktas mot Prix d’Amerique igen

Härlige fuxen 6 Moni Viking (V75-3) har hunnit bli tio år och gör en av sina många comebacker efter skada. Vi ringde upp hästens uppfödare och ägare Jan Lyng som känner hästen bättre än någon annan. Hur många comebacker har hästen gjort och vad berodde det senaste tävlingsuppehållet på?

 Det är femte comebacken för hans del och det är egentligen otroligt att han kunnat komma tillbaka som han gjort. Det sa också banveterinären efter Oslo Grand Prix i juni. Hon var väldigt imponerad av hästen.

– Orsaken till att han nu haft ett uppehåll är att han i somras fick ett griffelben bortopererat. Det var en skicklig veterinär i Sverige som kom på att det kan ha tryckt och irriterat gaffelbandet. Enligt expertisen har griffelbenet ingen direkt funktion mer än att det liksom stöttar gaffelbandet. Hade någon kommit på det tidigare kanske han hade opererats för fem-sex år sedan för det troliga är ju att det är det här som gjort att han tvingats till så många tävlingsuppehåll.

Så man kan säga att det nu är en ”ny” Moni Viking som kommer tillbaka igen? Hur låter tongångarna från Björn när du pratat med honom?

– Ja, lite som en ny häst blir det ju utan det där griffelbenet. Men det här ju en så extremt fin och klok häst så när han fräsch så kan man inte vara annat än nöjd med hur han ser ut och rör sig. Han är så klok så jag undrar om man inte skulle kunna lära honom prata. Han har nu 17 avkommor och enligt ägarna till dem så är de också väldigt kloka och fina.  

– Björn låter väldigt nöjd med Moni Viking. Han poängterar att hästen kommer att vara bra på lördag men förstås inte på topp. Det ska han heller inte vara förrän sista helgen i januari för om allt går väl vill vi prova i Prix d’Amerique igen. Moni Viking är ingen häst som ska starta i vanliga lopp utan det är i eliten han ska vara, annars får han sluta tävla.

Moni Viking har inte vunnit någon av sina senaste comebacker och har, åtminstone i Sverige, nästan alltid tävlat utan skor. Din kommentar på det?

– Man ska veta att det är skillnad om han har förberetts hemma hos mig eller hos Goop. Vi har mycket backar här i Levanger där jag bor och det blir tung träning. Då har han ibland behövt tre lopp för att hitta rätta formen. Han kan behöva ett eller två lopp nu också när han varit hos Björn men jag tror på en rätt bra insats direkt. Vad skorna beträffar så har jag kört honom i flera lopp i Norge med skor och det ska inte ha någon stor betydelse även om han förstås är bäst utan skor.

Tror du han vinner, kommer du att vara på plats på Solvalla och vad är planen för Moni Viking framöver?

– Det här är inte det viktigaste loppet för honom men Björn tror att han kan vinna utan att vara på topp och det tror jag också. Jag har för mycket att göra hemma och kommer inte att vara på plats. Om allt ser bra ut efter lördagen fortsätter satsningen mot Paris. Vi får se om det blir något lopp i Sverige eller Frankrike innan Prix d’Amerique. Sedan kommer han att stallas upp i Sverige som avelshingst under 2024.

Men om det blir Prix d’Amerique lär ju Björn Goop vara upptagen med San Moteur?

– Ja, så är det väl men jag hoppas fortfarande på Björn som kusk tills han säger annat. Han är i mina ögon världens bästa kusk i alla länder men det finns andra bra kuskar som kan köra Moni i ett eventuellt Prix d’Amerique, säger Jan Lyng.

Hans tror inte att Guiden är snett ute

11 Feline Burgerheide (V75-5) är tipsetta i Guiden men under torsdagseftermiddagen är hon bara streckad på fem procent. Vi slog en signal till tränare Hans Crebas och frågade vem som är snett ute – Guiden eller de tidiga spelarna?

– Jag tror inte ni är fel på det. Fem procent är alldeles för lite. Visst, det är spår elva över 1640 men det är spårtrappa och hästarna 1-5 har betydligt mindre pengar och över 1640 kan Feline gå rätt tidigt, kanske sista 800 utan rygg. Jag hoppas det blir tempo från början och att sedan hon slipper någon rygg på slutrundan utan får tåga själv. Hon har gjort väldigt bra lopp över 1640. Vid en seger på kort distans var hon knappt nere i andraspår någon gång.

Hur har det sett ut i träningen i veckan?

– Allt har varit bra. Hon gick två intervaller i dag, torsdag, och var riktigt på hugget, spänstig och fin på alla sätt. Så formen verkar vara på topp. Senaste insatsen var ju också väldigt bra.

Blir det några utrustningsändringar förutom att hon måste gå med skor?

– Vi sätter på en jänkarvagn nu och så har hon gått en gång förut men då stämde det inte med loppet så det är inget att bry sig om. Hon gick med helstängt huvudlag för första gången senast och det blev ju väldigt bra så hon så går med det igen. Hon har aldrig vunnit barfota runt om så skor är inga problem och hon vann två lopp den här tiden ifjol.

Det är mest du som kört henne, är hon svårkörd?

 Nej, hon är lättkörd. Julian Cordeau jobbar ju hos mig fyra dagar i veckan så han har känt på henne i jobb så det är inget som oroar.

Du har även med 13 Bransbys Juke Box (V75-4). Vad tror du om hans möjligheter?

– Han var jätteduktig i Eskilstuna senast men står lite fel till nu med lika start som Ferrari Sisu. Han gör sällan ett dåligt lopp och har skrällt i V75 förut men det känns svårt nu och kan han fyra, femma, sexa är det jättebra.

Du har ingen seger i stallet på ett tag men visst är det så att det ändå är riktigt bra form på hästarna?

– Ja, det tycker jag. Det har varit nära flera gånger på sistone men inte varit någon stolpe in precis. Vi har dubbelt så många andrapris mot segrar i år men jag tycker som sagt att hästarna visat väldigt bra form på sistone och hoppas att Feline kan snygga till segerstatistiken på lördag, avslutar Hans Crebas.

Viktigt vetande

Det har väl knappast undgått någon att det från och med den 1 december är skotvång i svensk travsport. Alla hästar måste alltså tävla med skor från fredag till den 29 februari (skottår 2024).

2 Jimbaran Zon (V75-1) har tagit sina fyra senaste segrar med någon form av barfotabalans men vann på 15,1 respektive 15,0/2140 volt i sin andra och tredje start och har även rekordtiden 12,6/1640 auto med fyra dojor på hovarna. Marc Elias har kört honom sju gånger med en seger som resultat.

3 The Pirate (V75-1) har tagit nio av karriärens tolv segrar med skor runt om.

7 Liberty Boko (V75-1) brukar tävla barfota. Han gick med skor i de två första starterna men sedan har det varit 19 lopp i följd med någon form av barfotabalans.

5 Mirasol (V75-2) är helsyster till ingen mindre än Green Manalishi (10,4 Mkr). Hon gick med öppet huvudlag senast men nu i V75-debuten blir det någon form av stängt huvudlag. I Oaks-kvalet näst senast gick hon med can’t see back.

8 Hagrid (V75-2) har varit rapp ut bakom bilen några gången då han inte galopperat. Nu ska det bli helstängt huvudlag för första gången. Mats E Djuse valde att köra honom före 4 Cherieff Sund som han också var förstavalet på.

2 Milliondollarrhyme (V75-3) tävlar nästan alltid med skor och gynnas därmed mot många av konkurrenterna.

6 Moni Viking (V75-3) har gjort 18 starter på svensk mark. I endast tre av dessa, senast 2018, har han tävlat med skor runt om och bara en gång med skor bak. Han gör en av oräkneliga comebacker och faktum är att han inte vunnit någon av de tre senaste återkomsterna efter längre uppehåll. Men han har inte varit dålig. Nu möter han ”inget” men skor på och efter vila samt att det här knappast är det viktigaste loppet för året kan ändå vara faktorer att räkna med.

8 Global Adventure (V75-3) har vunnit två billiga lopp på sistone men sett riktigt fin ut då han seglat ifrån över upploppet. Till skillnad mot flera av konkurrenterna är han inte missgynnad av att tävla med skor och fyra av hästens fem senaste segrar är tagna med skor.

11 Kinky Boots (V75-4) har gjort två starter över 3100 men galopperat i båda. Över 2640 har han fem segrar på elva försök.

14 High on Pepper (V75-4) har gjort fem starter över 3100 och längre och vunnit ett av dem. Över 2640 har han sju segrar på nio starter.

15 Ferrari Sisu (V75-4) och Marc Elias har kamperat ihop en del genom åren och Marc är faktiskt den som kört Ferrari i flest lopp. 35 starter har givit fem segrar men ändå är det nog andraplatsen i derbyt 2019 som smäller högst. Ferrari har gjort hela 19 starter över 3000 meter och längre och vunnit fem av dem. Lägg sedan till att han vunnit fem lopp över 2640.

7 Golden Rain (V75-5) hade en omöjlig uppgift från tre tillägg senast. Hon har annars visat bra takter och avslutade vasst näst senast. I somras satt hon fast med krafter kvar bakom kapabla Destiny Effe på 11,6/1640 auto. Tränare Jensen har bra form på stallet och har vunnit två V75-lopp i Sverige senaste månaden. Kusken Alex Persson är också het med två segrar på de senaste fem styrningarna.

Stall Hans Crebas har ingen seger på de 17 senaste loppen men den statistiken ljuger en aning för hans hästar har svarat för flera topplopp efter tunga resor och fallit med flaggan i topp. Stallet har åtta pallplatser på de 17 senaste loppen. Hans 11 Feline Burgerheide (V75-5) har mest tävlat utan skor på sistone men faktum är att stoets fyra senaste segrar är med skor och hon verkar också trivas den här årstiden. Ifjol vann hon både den 4 och 17 december. Feline har på fyra starter över 1640 två segrar och två andrapris.

5 Garth Vader (V75-6) har vunnit 15 lopp, alla i Norge där skoinfon inte funnits lika länge som i Sverige. Men sedan de började med den har Garth Vader vunnit nio lopp och sex av dem med skor runt om.

6 Laredo Boko (V75-6) har tävlat barfota runt om 15 starter på raken och det får väl därmed anses vara hans optimala balans men senast gången med skor, för exakt ett år sedan vara han tvåa i ett V75-lopp på Bergsåker med skor. Han gick då 12,1 sista 1000 från kön och var klart bra.

7 Hipster Am (V75-6) har gjort 31 starter på svensk mark. I den första gick han med skor runt om, senast gick han med skor fram men i alla 29 starter däremellan har det varit barfota runt om.

3 Brady D.E. (V75-7) tävlade bra förra vintern med två segrar och två andrapris på fyra starter. Han var också bra på försommaren med några snygga segrar innan han i somras drabbade av borrelia. Nu har han ett lopp i kroppen och är på gång igen.

8 Michigan Bro (V75-7) trivs på Solvalla enligt tränaren Markus B Svedberg och det bevisar också statistiken. Tolv starter på huvudstadsbanan har givit fyra segrar, två andrapris och fyra tredjeplatser. Han tävlar nästan alltid med skor så barfotaförbudet är inget negativt för Michigan. Han har mött Kendall Jackson tre gånger och har 3-0 inbördes möten och då har Kendall tävlat barfota varje gång, nu måste han ha skor.

Systemet

Kupong 1:

V75-1: 1,3,5,7 (9-4)

V75-2: 1,2,3,4,5,6,8,11 (10-7)

V75-3: 6,8 (2-7)

V75-4: 10,11,14,15 (6-4)

V75-5: 5,7,11,12 (1-6)

V75-6: 5,6 (3-10)

V75-7: 8 Michigan Bro (4-3)

2.048 rader/1.024 kronor

Kupong 2

V75-1: 2 Jimbaran Zon (3-7)

V75-2: 1,2,3,4,5,6,8,11 (10-7)

V75-3: 6,8 (2-7)

V75-4: 10,11,14,15 (6-4)

V75-5: 5,7,11,12 (1-6)

V75-6: 3,5,6,9,10 (7-8)

V75-7: 8 Michigan Bro (4-3)

1.280 rader/640 kronor

Sammanlagd kostnad 1.664 kronor