Guiden Express V75: Åby 9 december

Någon enstaka ”barfotahäst” vann förra lördagen men känslan var att de som brukar tävla med skor hade en klar fördel. Våra rubrikhästar trivs med skorna på och vi spikar en andrahandare, som kan vinna på olika sätt och våra drag känns mycket intressanta då de levererat fina prestationer en tid.

Spiken

6 Henrik Will (V75-5) är en dansk kulltopp som endast gjort sex starter på svensk mark. Senast han gästade Sverige var i ett Klass I-försök på Vaggeryd i somras och då åkte han bara runt dem sista 700. Efter det var det fullt fokus mot det danska Derbyt och uttagningsloppet vann han enkelt i fin stil från ledningen. I finalen var det samma taktik som gällde men det blev en snöplig galopp in på upploppet och det var en framskjuten placering som rök där. I starten efter Derbyt gjorde han nog sitt bästa lopp hittills då han vann på en låg 12-tid över medeldistans på ett mycket tilltalande sätt. Han har nu lopp i kroppen efter kortare uppehåll där han stått över med en sårskada och med det loppet i kroppen lär han vara redo för en stark insats även om det inte är absolut toppform. Den korta distansen är ingen nackdel, han har bara gjort två starter över distansen och när det kommer till löpningsförlopp så är han allround. Har visat att han trivs i ledningen och från det här läget räknar vi med att det blir laddning men han går minst lika bra bakifrån och bara han undviker dödens så ska han ses med bra chans. Skor har han gått med i sina tre senaste starter så det är bara positivt jämfört med många andra.

Låset

3 Need´em (V75-4) har en fin uppgift i Klass I-försöket och mycket talar för att han leder loppet länge. Han kommer från en vattentät spetsseger även om han slappnade av lite sista biten. Han hade en helt ny balans då som slog väl ut och tränare Redén var mycket nöjd med den ”nya” aktionen. Nu blir det tätare starter än på länge och det borde bara vara positivt och får han husera som han vill i ledningen så blir han givetvis svårslagen men vi väljer ändå att dubbla med formhästen i hela omgången, 11 Here´s Johnny Sox. Han har sett rent av lysande ut på slutet och de tre senaste insatserna har varit mycket bra. Han avslutade rejält såväl för tre starter sedan som näst senast, senast blev han fast med rubbet på V75 och med klaff så fångar han in favoriten över upploppet?

Utgångshästar

10 Four Guys Dream (V75-3) kommer med två riktigt fina prestationer i ryggen. Näst senast avgjorde han efter en invändig löpning och senast var det spets runt om som gällde. Han såg grym ut hela vägen och visade att full väg inte är något negativt. Nu är det bakspår och man är alltid lite utlämnad men det ser ut att kunna bli bra fart inledningsvis vilket givetvis vore gynnsamt. Klaffar det bara någorlunda så är det bra chans att han blåser ner dem till slut. Att det nu handlar om skor är inga bekymmer för honom då han vann tre av fyra lopp under barfotaförbudet förra säsongen.

8 Sangria Pellini (V75-6) är en vinnartyp som har fyra segrar på sex starter i år. Hon tävlade på svensk mark under hela 2022 och gjorde det finfint, sprang in hälften av det hon tjänat hittills. I år har det bara blivit en start i Sverige och det var näst senast då hon plockade ner Carroty sista biten efter en mäktig spurt. Senast vann hon enkelt efter en snabb avslutning och det såg aningen billigt ut men intrycket var det inget fel på. Det låter positivt från stallet när det gäller träningen och Nimczyks brukar ha ordning på hästarna när de drar norrut. Hon gör debut i voltstart i Sverige och löser hon bara det momentet så har hon vettig chans att visa sig starkast till slut.

Dragen

8 Vancouver High (V75-2) galopperade i åtta av sina nio första starter och har felat bort en hel del pengar. Nu verkar han ha mognat och skött sig på slutet, då har han visat hur bra han är. Läget behöver inte vara fel och behagar han gå felfritt så fäller han många till slut.

11 Here´s Johnny Sox kan läsas om under Låset.

8 Dominic Wibb (V75-7) har gått finfint en längre tid och verkar ha formen i zenit. Läget är trist men det är inte så många snabba invändigt och han borde kunna hamna bra till direkt, kanske rent av ledningen och sedan släppa till någon bra. Då blir det intressant att se vad han kan göra på stetchen.

Spetsstriderna

V75-1: 1 Unleashed Kemp är mycket snabb ut och är ute efter rygg på en bra ledare. 2 Mary Ann Lane är också snabb men tar sig inte förbi den invändiga av egen kraft men håller hon ut de utvändiga så lär hon få överta. 5 Filippa B.J. är väldigt explosiv bakom bilen och ses som knapp spetsfavorit, sedan återstår att se hur Kontio tänker. Kan bli släpp till 6 Carroty som lär laddas och trivs fint i spets. 7 Ninja Zon är inte oäven från början men får svårt att blanda sig i spetsstriden med många snabba invändigt.

V75-2: 1 Luca Barosso kan trampa iväg bra och ses med vettig chans att hålla upp ledningen. 3 Rustico kan också öppna bra men de som är värst emot Luca inledningsvis är nog springspåren. 6 Denco´s Ozzy O. är inte så snabb i benen men med anlopp och prickad start så är han med i matchen. 7 Moira Boko är snabbare men inte givet att man kör i spets över distansen och hittar Luca ut så kan han säkert köra sig till ledningen i ett andra skede. Med ett sådant scenario är även 3 Rustico sktuell.

V75-3: 2 Heart of Steel är snabbast till plankan men han var chanslös att hålla ut 7 Ultion Face senast och lär vara så igen. 8 Stoletheshow laddas framåt och sitter i ledningen ut på första långsidan.

V75-4: 1 Hashtag Simoni öppnar vettigt men håller knappast upp någon ledning. Samma kaliber från början håller 2 Soundtrack. 3 Need´em är snabbare och bör ha bra chans att ta hand om kommandot. 4 Staro Quantas är snabb vid laddning men tar knappast en längd på Need´em och de utvändiga är inte snabba nog att utmana.

V75-5: 1 Staro Peanut är snabb ut men känslan är att spets inte är aktuellt utan en bra rygg sökes. 2 Danao Degli Dei öppnade likvärdigt med den invändige i ett skiljeheat i somras och tar inte en längd självmant, hur hårt laddar Adrian i regidebuten? 3 Farfars Dream är inte oäven första biten. 6 Henrik Will är snabb och lär laddas mot ledningen, ses som spetsfavorit. Både 7 Combat Fighter och 8 Purple Rain kan lägga iväg bra om den taktiken väljs.

V75-6: 1 Majors Rose öppnar vettigt men lär smygas. 2 Be Brighter Zon är inte så tokig ur volten och håller hon sig i rätt gångart kan hon vara först framme för att överta men det blir inte enkelt att hålla ut 4 Kings Witch som är riktigt kvick i benen. Hon får ses som spetsfavorit efter en bit för ledningen initialt lär 6 Corona Park ta hand om men där är en ryggresa högst trolig.

V75-7: 3 Gerben är nog först till plankan men körs knappast i ledningen. 4 Versace Face har visat hyggliga takter från början och kan vara först framme för att överta. Inte så många snabba utvändigt men 8 Dominic Wibb kan öppna vasst och han får trots spåret ses som spetsfavorit initialt för han vill ha en bra rygg.

Intervju

Vi stämde av med Michael Nimczyk hur veckan och resan mot Sverige varit:

– Hästarna känns bra och kommer i fin form, allt har varit fortsatt bra med dem i veckan. De är vana att resa, allt har flutit på bra mot Jägersro och trafiken har varit bra.

8 Purple Rain (V75-5) är lite mera snabb än stark som häst och kan öppna riktigt bra men läget blev ju tråkigt. Jag får testa framåt men undviker gärna dödens. Från spår ett till fem hade jag varit mycket mer optimistisk men härifrån så kommer löpningen avgöra mycket. Vi testade norskt huvudlag i veckan men det blir fortsatt can´t see back-huvudlag.

8 Sangria Pellini (V75-6) har varit bra på slutet och jag tror hon gillar Åby för hon har gjort det bra där. Voltstart är nog mer en svårighet för mig än för henne och jag hoppas vi löser det på ett bra sätt. Hon bär sina pengar väl och ska ha mer pengar att tjäna. Löser vi starten så är jag optimistisk, avslutar Michael Nimczyk.  

Hans Henning Kristoffersen tränar spiken 6 Henrik Will (V75-5):

– Det var en topp tre-placering som rök när han galopperade in på upploppet i danska Derbyt. Han såg spänstig och fin ut och jag hade goda förhoppningar i sista sväng, det var synd. I starten efter vann han på en låg 12-tid och det är det inte många hästar i Danmark som gör. Inför näst senast så hade han stått över tre veckor för en sårskada men jag var mycket nöjd med honom senast då han vann lätt även om det var i enklare konkurrens. Med det loppet i kroppen ska formen vara god men han var toppad inför Derbyt så lika fin form som då är det nog inte. Han har inte gjort så många starter så det finns fortsatt utveckling i honom. Läget kunde varit både bättre och sämre men han har ju visat att han kan lägga iväg rejält och visst är det frestande med ledningen över kort distans men personligen tycker jag han är bättre bakifrån. Han var ju riktigt bra i Klass I-försöket på Vaggeryd i somras då han avslutade starkt. Jag är alltid optimistisk med honom och att det är skor som gäller är ett plus för honom gentemot många andra. Även fortsatt trekvartsstängt huvudlag och jänkarvagn, säger Hans Henning Kristoffersen.

Viktigt vetande

2 Mary Ann Lane (V75-1) är snabb ut och har vunnit fem av sex gånger hon gått i ledningen.

9 Glorius Rain (V75-1) verkar trivas på Åby då hon vunnit fem av sju starter där.

1 Luca Barosso (V75-2) startade med voltstart i sina tre första starter och spetsade då i samtliga, efter det har det bara handlat om bilstart.

12 Calling Out (V75-2) har haft sparat i de två senaste starterna och senast kördes han väldigt/märkligt passivt och det är troligt att det här loppet fanns med i bilden.

2 Heart of Steel (V75-3) satt fast med rubbet senast och har ett fint läge på nytt mot liknande motstånd.

10 Four Guys Dream (V75-3) vann tre av fyra lopp under barfotaförbudet förra vintern.

3 Need´em (V75-4) gick med ny balans senast och det slog väldigt väl ut och man tror från stallet att han ska gå framåt rejält med det loppet.

8 Jax Journey (V75-4) var med i båda E3-finalerna förra året så kapacitet finns. Nu kan det bli norskt huvudlag för första gången.

11 Here´s Johnny Sox (V75-4) är in toppslag, satt fast med rubbet senast.

6 Henrik Will (V75-5) är en av Danmarks bästa fyraåringar och utan galoppen in på upploppet i Derbyt så hade han nog varit sämst tvåa.

9 The Baron (V75-5) har utvecklats markant och intrycket på slutet han varit bländande.

2 Be Brighter Zon (V75-6) har tagit tre av sina fyra segrar från spets så taktiken lär vara given.

4 Kings Witch (V75-6) gick med helstängt huvudlag för första gången senast och det var en fin insats som hon stod för. Även fast det nu är voltstart och snävt spår så låter det som att det helstängda huvudlaget får sitta på. Hon har tagit sina två segrar från spets.

8 Sangria Pellini (V75-6) har tagit fyra av sina sex segrar i Sverige med skor. Hon har varit 1-2-2 i tre starter på Åby. Hon gör även debut i det svenska voltstartssystemet.

11 Jane Hall (V75-6) var med i Stoeliten för tre starter sedan i maj. Nu har hon två lopp i kroppen och är riktigt på gång igen.

7 Major Ass (V75-7) gör spännande debut i ny regi.

8 Dominic Wibb (V75-7) levererar varje gång, mycket bra efter galopp senast. Han får inte räknas bort trots läget.

Systemet

Kupong 1:

V75-1: 1,2,5,6,9 (7-8)

V75-2: 1,3,7,8 (9-5)

V75-3: 10 Four Guys Dream (8-7)

V75-4: 3,11 (1-10)

V75-5: 6 Henrik Will (9-2)

V75-6: 2,4,6,8,9,10,11,12,15 (7-14)

V75-7: 2,4,6,7,8,11,12 (5-1)

2.520 rader/1.260 kronor

Kupong 2

V75-1: 1,2,5,6,9 (7-8)

V75-2: 1,3,7,8 (9-5)

V75-3: 2,3,4,7,8 (12-1)

V75-4: 3,11 (1-10)

V75-5: 6 Henrik Will (9-2)

V75-6: 8 Sangria Pellini (9-12)

V75-7: 2,4,6,7,8,11,12 (5-1)

1.400 rader/700 kronor

Sammanlagd kostnad 1.960 kronor