Guiden Express V75: Bollnäs 16 december

Bollnäs står som värd till lördagens jackpotomgång och det kommer ligga hela 41 miljoner i sjurättspotten enligt ATG:s beräkningar. Vi har klart för oss hur man bör sätta tänderna i omgången då det finns alternativ till spikar. Bra surr med Mats E Djuse om hästar som han kör och har kört!

Bästa spikarna

Det är jackpotomgång och vi spelar med två spikar. Bästa spiken när det gäller vinstchans är nog 11 High on Pepper (V75-5) som har tagit tre segrar i följd och kommer med fin form. Nu är det en liten nackdel att det är medeldistans men det spelar mindre roll när det är vinter och skotvång samt att Bollnäs har långt upplopp. Det är inget tufft guldförsök och flera ekipage som jagar pengar. Det ska inte vara några problem att köra fram utvändigt ledaren om det blir opassande tempo och Jorma Kontio brukar inte köra för sent. 

13 Stumne Fyr (V75-4) är ännu inte favorit men får allt fler streck och blir förmodligen favorit innan spelstopp. Han skrällvann på Färjestad på fina 20,4/2140 auto för fem starter sedan då han besegrade Tangen Bork och han har varit fortsatt bra därefter. Han vann med krafter kvar och bra spänst i steget senast och vi tror på bra chans. Han har vunnit sina tre senaste starter i Sverige. 

Sparloppet

Tre hästar höjer sig över de övriga i Diamantstoet (V75-2) och det är ofta positionerna som avgör i stolopp. När våra tre streck har lägen för att hamna bra till direkt från start väljer vi att spela med dem som sparlopp/lås. 11 Global Collection hade blivit svårslagen om det inte varit skotvång men hon kan vara bra nog att vinna även utvändigt ledaren o0ch med skor. Motiverad favorit men ingen spik. 3 Udine Celeber avslutade starkt senast och kommer att sälja sig dyrt från ledningen. 10 Jewilla tävlade med skor senast och var bra som tvåa från rygg ledaren bakom mycket formstarka Decision Maker. 

Utgångshästar

Omgången inleds med ett öppet lopp över kort distans och vi inleder lite fegt med en vinn/vinn-lösning. Mycket avgörs från start vem som tar ledningen och det är troligt att ledaren vinner om det inte blir för tuff öppning. Spetsstriden står mellan 1 Zätamustangen och 2 My Dreams och vi väljer alltså två hästar i vår första utgång. Om kampen om ledningen blir kort är det stor chans att vi får in vår utgång men annars får vi en skräll. Som streckfördelningen ser ut är spetsbuden och framförallt Zätamustagen alltför hårt spelad.

4 Jacques Mearas (V75-3) spikade vi i tidningen och hästen är kapabel för den lägsta klassen och från gynnsamt läge bakom bilen är det en bra chans. Hästen har tränat bra under veckan enligt Björn Goop som rankar sig själv etta. Det finns dock flera bra motbud som är väldigt lite streckade och med spik för två betrodda hästar känns det viktigt för utdelningen att en av våra två utgångar inte går in. Den som vill spela ett fräckare system med större potential byter ut en våra utgångar mot Xanthis Hilton i V75-6.

Dragen

5 Huit (V75-1) gick med i tufft tempo,12,4 första varvet, senast och höll bra. Låter bra från tränaren och alltför lite streckad trots att han är tredjehandare. 

3 Udine Celeber (V75-2) är van vid att tävla med skor och körs av Magnus A Djuse för första gången. 

9 Maverick Meerkat (V75-3) är inte att lita på men gynnas av tufft tempo och till en procent är han väldigt intressant.

12 One Cristal (V75-6) har tränat bra inför V75 på hemmabanan och hästen kan bättre än han har visat senaste tiden. 

3 Corazon de B. (V75-7) har tagit de två senaste segrarna över kort distans men övriga tio är över medeldistans. Bra med skor runt om vid segern senast. 

Spetsstriderna

V75-1: 1 Zätamustangen är snabb bakom bilen och innerspår är fördelaktigt på Bollnäs som har långt anlopp. Han kan hålla ledningen även om 2 My Dreams normalt är väldigt snabb och svår att ta emot. Möjligt att avsaknaden av toppform för My Dreams gör honom mindre explosiv och att Zätamustangen klarar av att hålla spets.

V75-2: 3 Udine Celeber har mycket bra spetschans och vi räknar att hon körs där. Från springspår på tillägg bör 10 Jewilla och 11 Global Collection vara långt framme direkt men det känns tveksamt att Magnus A Djuse vill släppa med formstark häst.

V75-3: 1 G.K.Talisman öppnar bra och ses med god spetschans från innerspår. Det är ganska orutinerade hästar och möjligt att några kan öppna ännu bättre än tidigare. 8 Kapten Nemo är den som kan öppna bäst av alla och det känns troligt att Erik Adielsson laddar trots åttondespåret.

V75-4: 2 Eld Tekno bör komma förbi 1 Åstas Gotthard och köras i ledningen. 5 Brenne Rön kan köras fram och överta om han sköter sig från start. 9 Zargo har öppnat bra från springspår tidigare.

V75-5: 1 Huddlestone (växlar ner från goggles till norskt?) ger sig knappast in i någon spetsduell och vi tror att 2 Rome Pays Off har bra spetschans. Tuffast emot är troligen stallkamraten 5 Global Adventure som öppnade bra till spets från femtespår för fem starter sedan. Då, som nu med jänkarvagn. 7 Dark Roadster är snabb i benen men söker nog en rygg över medeldistans.

V75-6: 7 Ninepoints Lasse har bra chans att nå till ledningen från springspår för vi räknar med att både 3 Declan och 6 Weather Chart är intresserade av rygg ledaren. Möjligt att Conrad vill prova Declan i spets, men de släppte och vann över lång distans näst senast.

V75-7: 2 Reven Dejavu har bra läge och med Carl Johan Jepson i jänkarvagn är han knapp spetsfavorit även om 3 Corazon de B.4 Garth Vader och 5 Hannibal Face kan utmana från början.

Huit var kanonfin i tisdagsjobbet

 5 Huit (V75-1) är riktigt fint i ordning och jag tror på bra chans. Han var kanonfin i jobb i tisdags. Han tävlade med brodd bak på Solvalla senast men det är en nackdel om det krävs brodd fram. Om det skulle bli tung bana är det bara en fördel. Han tävlar med öppet huvudlag, rycktussar och jänkarvagn igen. Han har sprungit 11,9 med skor från bakspår över kort distans så det är ingen oro över kort distans, säger Klaus Kern. 

Mats E Djuse har gott om chanser

Vi ringde upp Mats E Djuse för att få koll på hans uppsittningar och även några andra hästar som han har kört senaste tiden. 

– 1 Zätamustangen (V75-1) har en intressant uppgift för han var fin när han vann med skor runt om näst senast då jag körde honom. Han var kanske sämre när han förlorade senast men han är snabb ut och jag gör ett försök att köra i ledningen även om det inte är givet att vi kan svara ut My Dreams. Jag kör i alla fall gärna i i ledningen. 10 Always Face bör få det svårt över kort distans och 12 Liberty Boko är en fin häst men spår tolv är tufft.

– 11 Global Collection (V75-2) är bra men det var inte givet att köra henne. Hon kan duga även utvändigt ledaren men det är svårt att säga hur banan kan påverka henne. Hon har tävlat barfota runt om länge. 3 Udine Celeber brukar kunna hänga töm men hon var riktigt fin på Gävle senast. 10 Jewilla är också bra och kan hamna bra till från start. 6 Dior Lilly ska inte gå i ledningen och hon gör säkert ett bättre lopp bakifrån än vid förlusten senast. 

– 6 Cherieff Sund (V75-3) var väldigt bra när vi var tvåa bakom Night Hawk och om han är i närheten av den formen ska han duga långt. Han var sämre och hängde töm när han vann för tre starter sedan. Jag tror att han är bättre ut i voltstart. 9 Maverick Meerkat är en bra häst och vi hade nog vunnit mot 10 Ever Loving utan andra galoppen.

– Jag hade nog valt att köra 5 Brenne Rön (V75-4) som jag var uppsatt på om man bara sett till vinstchans men jag brukar köra 10 Oppgårdsdrängen. Han var missgynnad av tempot senast och är lite för osnabb med skor. Nu är det en bättre uppgift för honom.

– Jag kör ingen i V75-5 men jag tror att 2 Rome Pays Off tar ledningen men sedan spelar det ingen roll för 11 High on Pepper kör väl bara fram utvändigt ledaren och vinner.

– Jag kör 8 Conch on Inn (V75-6) som blev ensam men sträckte på sig senast. Lång distans är en fördel och läget kan vara både bra och dåligt. 7 Ninepoints Lasse kan vinna om han kommer till ledningen men det är galopprisk och han kan hänga töm om han inte når ledningen. 2 Global Above All gick bra senast men risken finns att han tappar från andraspåret. 4 Xanthis Hilton tycker jag är bäst av de som jag har kört. Nu blev han friad senast men jag tycker att det var snävt. 12 One Cristal mötte enklare hästar när jag vann med honom men det är en häst som satt fast i Breeders´-finalen förra året.

– Jag har inte så mycket att säga om 4 Garth Vader i V75-7. Mina bästa chanser är Global Collection och Zätamustangen. Visst ska man ta med Cherieff Sund och jag tycker väl att alla jag kör har lite chans, säger Mats E Djuse.

Viktigt vetande

Bollnäs har ett långt upplopp, 207 meter, och banunderlaget får ofta beröm av de aktiva. Nu ska det vara kallt (-14) på natten men plusgrader (+5) under lördagen och det är svårt att säga hur banunderlaget blir.

10 Always Face (V75-1) gör debut över kort distans och får en lämplig genomkörare inför finalerna 26 december.

11 Bottnas Justin (V75-1) har tagit sina fyra segrar från ledningen och missgynnas av läget.

12 Liberty Boko (V75-1) var fyra i sitt Klass I-försök senast och behöver en bra placering för att nå till finalen.

3 Udine Celeber (V75-2) har bara haft ledningen två gånger men vunnit de loppen. Hon är van vid att tävla med skor och Mats E Djuse var klart positiv över hur hon kändes i senaste loppet.

5 Florence Ima (V75-2) har varit hårt streckad av de tidiga spelare. Hon tog sin första seger med över 40.000 kronor i förstapris senast och har tagit två senaste segrarna med jänkarvagn.

10 Jewilla (V75-2) har bara tagit tre segrar och de två senaste är från ledningen. Stefan Melanders hästar har fin form och har tagit 14 segrar sedan 25 oktober.

5 Conrads Palle (V75-3) är en treåring som fått tre lopp efter uppehåll. Han gick rekordet 14,3/2140 auto från rygg ledaren direkt i sin comeback och vann på bra sätt när han tog sin första seger senast.  

8 Kapten Nemo (V75-3) vann på bra sätt i första starten efter knäoperation senast. Fyraåringen har tjänat mest pengar i loppet trots att han bara gjort en start i år. 

12 Bengt (V75-3) missgynnas av svårt läge. Han tål att vara tvåa om han ska få vara med i passande Klass II-försök över lång distans på Gävle 30 december. 

5 Brenne Rön (V75-4) öppnade bra bakom bilen och vann från spets för Björn Goop för fyra starter sedan. Det har blivit tidig galopp i fem av nio starter med voltstart i Sverige tidigare. 

11 Månlykke A.M. (V75-4) tog årets första seger senast men det var från ledningen. Han är obesegrad i ledningen. Nu från dubbla tillägg.

14 Soldhöjdens Drake (V75-4) var inte långt efter Månlykke A.M. över opassande kort distans senast. Han var dock långt efter Stumne Fyr när de möttes på Färjestad i september.

2 Rome Pays Off (V75-5) har gått i ledningen fyra gånger i Sverige och tagit tre segrar och var knappt slagen en gång av Sister Sledge i mycket snabb avslutning. Han har bara vunnit tre gånger i Sverige. Första skor runt om i Sverige senast.

5 Global Adventure (V75-5) har tävlat med vanlig vagn i de fyra senaste loppen men nu blir det jänkarvagn som han vanligtvis tävlat med tidigare.

7 Dark Roadster (V75-5) har tagit nio av de tio senaste segrarna över kort distans. 

4 Xanthis Hilton (V75-6) vann på bra sätt med vanlig vagn över lång distans för fyra starter sedan.

5 Dareios di Poggio (V75-6) var trea bakom Xanthis Hilton i sin enda start över lång distans.

9 Money Smile (V75-6) har tagit sex av elva segrar i Östersund. Han är enda hästar i loppet som har mer än en seger över lång distans. Han har två.

1 Cab Frontline (V75-7) har efter åtta försök inte vunnit i V75 ännu.

2 Reven Dejavu (V75-7) har vunnit fem av nio starter i ny regi.

4 Garth Vader (V75-7) vann direkt i ny regi senast.  

Systemet

Kupong 1:

V75-1: 1,2 (5-12)

V75-2: 3,10,11 (6-13)

V75-3: 1,2,4,5,6,8,9,10,11,12 (7-3)

V75-4: 13 Stumne Fyr (14-5)

V75-5: 11 High on Pepper (5-2)

V75-6: 1,2,3,4,5,7,8,9,12 (6-10)

V75-7: 2,3,4,5,10 (1-6)

2.700 rader/1.350 kronor

Kupong 2

V75-1: 3,5,6,7,8,9,10,11,12 (2-1)

V75-2: 3,10,11 (6-13)

V75-3: 4 Jacques Mearas (8-6)

V75-4: 13 Stumne Fyr (14-5)

V75-5: 11 High on Pepper (5-2)

V75-6: 1,2,3,4,5,7,8,9,12 (6-10)

V75-7: 2,3,4,5,10 (1-6)

1.215 rader/607,50 kronor

Sammanlagd kostnad 1.957,50 kronor