Guiden Express V75: Mantorp 23 december

Uppesittar-trav på en lördag men riktiga klass-lopp så det borde bli ovanligt hög omsättning den här tävlingsdagen. Kan det bli bättre? Vi har gjort vårt yttersta för att ge er en tidig julklapp. Snack med Peter Untersteiner som kör stallets hästar samt med en hemmatränare som kan sela ut en vinnare. Vi har dessutom riktigt bra feeling för en utgångshäst som det är en ny, och kanske avgörande(?), utrustningsdetalj på

God Jul från oss på V75 Guiden

Bästa spiken

6 Dark Roadster (V75-3) avgjorde säkert i guld näst senast och svarade för en bra avslutning bakom High on Pepper i lördags. Han hade varit ifrån lite inför den starten, men han har visat att det fungerar bra med täta starter och är knappast sämre med loppet i kroppen. Att det nu handlar om kort distans är en klar fördel och känslan är att Ida Riesterer, trots att det finns snabba hästar både invändigt och utvändigt, sänder till ledningen. Blir svårslagen i spets men Dark Roadster fungerar bra även bakifrån och har toppchans även om det inte skulle bli front. Han blir stor favorit men är en stark spik i en annars öppen omgång.

Sparloppet

Ojämn klass på det inledande bronsloppet och tre streck känns starkt. Det kan bli lite körning från start då 1 Midnight Special och 4 Ninepoints Lasse båda nog vill åt ledningen. Ninepoints Lasse var fin vid spetssegern näst senast och han får gälla som spetsfavorit och kan då bli svårslagen. Midnight Special kan dock få loppet i rygg ledaren och blir livsfarlig med fritt i tid. 11 Winner Brodde fullföljde bra från svårt läge i Breeders’-finalen näst senast och var mycket fin vid enkel spetsseger senast. Har nu ett tufft läge men han tål göra en del själv och skulle det bli lite överpace kan han mycket väl fälla allt.

Utgångshästar

3 Joe Dalton (V75-6) är härdad i tuffa årgångslopp men galopperade utan chans i Breeders’-finalen senast. Gången före avslutade han klart bra och för fyra starter sedan höll han säkert undan från ledningen. Han är inte helt att lita på men håller han sig i rätt gångart är han mycket startsnabb och bommar knappast ledningen. Bra chans att han felfri spårar från start till mål. Det är lite av vinna eller försvinna för Joe Dalton men han känns som en vettig utgångshäst.

10 Shejk (V75-7) svarade för en bra insats näst senast men fick ge sig knappt. Han var mycket fin och ännu bättre vid spetssegern senast och tävlade då för första gången med jänkarvagn. Han har nu ett lite chansartat läge men han har visat att han fungerar bra även bakifrån. Han kommer att gå som senast och eventuellt kan det bli rycktussar den här gången, vilket kan ge ytterligare växlar. Utan strul på vägen ska han ha bra chans att fälla allt. En bra utgångshäst som inte heller är streckfavorit.

Dragen

10 Lilly Avant (V75-2) hade haft en lite paus inför senast men hon stred hela vägen in i mål efter att ha körts fram i dödens inför slutvarvet. Hon är knappast sämre med loppet och körande Tom Johansson är obesegrad i två starter med Lilly Avant. Läget är givetvis lite chansartat men hon tål att göra lite jobb. Streckad på under tio procent i nuläget.

11 Summerbrise (V75-4) såg finfin ut i värmning inför senaste starten och fullföljde fullt godkänt i lördags. Har givetvis ett knepigt läge med bakspår över kort distans men nu kommer man växla upp med jänkarvagn och eventuellt helstängt huvudlag. Har hon tagit senaste loppet rätt bör hon vara lite vassare nu . Bara streckad på runt fyra procent.

1 Stens Wille (V75-5) galopperade direkt i starten senast men avgjorde lätt från rygg ledaren näst senast. Han kan öppna rätt bra och kan få loppet här. Han är rätt vass på speed och med fritt i tid är han en intressant åtta-procentare.

Spetsstriderna

V75-1: 1 Midnight Special är snabb ut och gör nog ett allvarligt försök att hålla upp ledningen från innerspår. 3 Rocky Bear kan öppna bra men tar knappast en längd på Midnight Special. 4 Ninepoints Lasse spetsade från spår fyra näst senast och kommer laddas och vi är inne på att han sitter i ledningen in i första sväng.

V75-2: 3 Glorias Donna är snabbast men körs knappast i ledningen. 4 High Hope Lee är nog den som kan ta över i ett tidigt skede. 5 Jannah har visat att hon kan öppna bra men tveksamt om hon kan ta en hel längd sida vid sida.

V75-3: Flera som kan öppna snabbt. 2 Osterc är snabb men vill nog helst smyga med i ryggar. 3 Heart of Steel kan öppna bra men får nog ändå svårt att svara ut 6 Dark Roadster och 7 Chapuy. Dark Roadster bör hålla ut Chapuy och är spetsfavorit.

V75-4: 2 Kentucky Derby är snabb ut men 4 Heartbeat Julie och 5 Daytona Roc kan också öppna snabbt. 6 Marvellous Steel öppnade snabbt från spår åtta senast och Rick Ebbinge laddar för ledningen då Marvellous Steel är allra bäst i spets. Ebbinge ger sig nog inte förrän han sitter i ledningen.

V75-5: Flera som kan öppna snabbt och det kan bli rejäl körning inledningsvis. 1 Stens Wille öppnade rätt bra från innerspår näst senast men får nog ändå svårt att hålla upp ledningen. 2 Honey Dun Girl har visat mycket startsnabba takter och körs också i ledningen om hon kommer till spets. 3 Miss Jibe är också snabb bakom bilen men vill smyga med i ryggar. Även 4 Silpinge Superb kommer laddas och där vill man också köra i ledningen, men tveksamt om han tar en längd på Honey Dun Girl. 6 Kapten Nemo har också visat startsnabba takter och kommer nog också prova lite från start men lite svårbedömt om han kan nå ända till spets. 7 Ulla Rols är allra bäst i ledningen men får nog svårt att nå den positionen från spår långt ut på vingen.

V75-6: En felfri 3 Joe Dalton bommar knappast ledningen. Den som skulle kunna utmana är 6 Collier I.T.

V75-7: 2 Dirty Martini och 3 Humble Man kan båda öppna bra men kanske Humble Man är mest angelägen att komma till front. Utifrån provar 5 Nail’em där Åke Lindblom gärna vill komma till ledningen. 7 Jalapeno K. kan också öppna bra men når knappast ledningen från spår långt ut på vingen.

Intervju

Johan Untersteiner har fem hästar inom V75 under uppesittarkvällen men väljer själv att stanna hemma och överlåter ansvaret till pappa Peter. Många av Untersteiners hästar har fått dåliga lägen men Peter låter ändå lite hoppfull.

– 11 Winner Brodde (V75-1) har visat toppform men från spår elva kan det lätt bli trafikproblem men givetvis har jag inte gett upp. Det går inte att lägga upp något riktig plan utan man får se vad som händer helt enkelt.

– 12 Safira Diablo (V75-2) håller fin form och hon har gjort tre stabila lopp i rad och det har hon nästan aldrig gjort i sitt liv utan det har alltid blivit avbrott efter ett eller två lopp. Vi ryckte tussarna i veckan för första gången i henne liv och hon blev väldig pigg så det är en nyhet för henne i detta lopp.

– 3 Heart of Steel (V75-3) galopperade senast men Johan hade ingen bra förklaring. Gången innan var han riktigt fin, så hoppas galoppen senast var en tillfällighet. Han känns bara bra i träningen och jag tror han ska kunna ta en god placering. Ska han vinna måste det klaffa riktigt.

– 12 Game Brodde (V75-6) håller formen som det känns. Senaste loppet kan man glömma för det blev bara fel. Tyvärr fick han spår tolv men han har fin form och vi får hoppas på ett under.

– 12 Global Enjoy (V75-7) får vi nog hoppas på ett ännu större under. Han har aldrig vunnit men har gjort det bra den här säsongen ändå och har gjort många bra lopp. Vi får göra det bästa av situationen och hoppas ta en del av kakan, säger Peter Untersteiner.

Hemmatränare som tror på chans

Hemmatränaren Oskar Svanberg har en intressant häst i 5 Jannah i V75-2. Oskar var lite osäker på formen i början av veckan men Jannah har fått gått ytterligare några jobb under veckan.

– Hon har känts fin i veckans jobb men jag är ändå fortsatt osäker på om formen är så pass bra att det räcka till seger. Vi har siktat på det här loppet men sen blev hon lite krasslig och fick stå över lite. Hade jag varit säker på formen hade jag givit order om ett offensivt upplägg och köra för seger, för jag tycker hon går ner flera klasser här. Hon kommer nog gå som tidigare med norskt huvudlag och för att få henne riktigt vass från start skulle vi nog provat ett helstängt, men hon kan öppna bra och det blir nog norskt som tidigare. Hon fick en rejäl kick då vi ryckte skorna men hon fungerade bra med skor också och är nog inte mer missgynnad än någon annan. Hon kommer också som tidigare gå med jänkarvagn. Lång distans är en fördel och jag hoppas hon ska kunna vara med i striden även om jag som sagt har svårt att bedöma formen, säger Oskar Svanberg. 

Viktigt vetande

1 Midnight Special (V75-1) inledde året med tre raka segrar med skor på hovarna.

4 Ninepoints Lasse (V75-1) har tagit tre av sina sex segrar från ledningen. Fyra av vinsterna är tagna med jänkarvagn.

11 Winner Brodde (V75-1) har tagit sex av sina elva segrar efter tidig ledning.

I V75-2 gör 1 Lazy Breeze6 Perfect Star9 Global Certificate och 10 Lilly Avant alla debut över lång distans.

4 High Hope Lee (V75-2) har tagit fyra av fem segrar efter tidig ledning.

10 Lilly Avant (V75-2) har körts två gånger tidigare av Tom Johansson där båda har slutat med seger.

6 Dark Roadster (V75-3) har tagit 15 av sina 24 segrar över kort distans. Elva segrar är från ledningen och vid tolv segrar har Ida Risterer suttit i sulkyn.

7 Chapuy (V75-3) har tagit 19 av sina 20 segrar från ledningen.

8 Dats So Cool (V75-3) har sprungit in drygt 900.000 kronor under året men har ingen seger på åtta STL-starter. 

4 Heartbeat Julie (V75-4) galopperade in i första sväng senast men visade 12,3/1500 meter efter galoppen utan att få fritt och var inte tom i mål. 

5 Daytona Roc (V75-4) gör debut över kort distans på svensk mark men två av tre segrar i Italien är tagna över kort distans. Vid båda segrarna på svensk mark har hon tävlat med jänkarvagn.

6 Marvellous Steel (V75-4) har spetsat i tre av sina fyra starter på svensk mark.

8 Xerava C.D. (V75-4) inledde karriären med sex segrar och en andraplats på sina sju första starter men har nu inte vunnit sedan juni 2022. 

1 Stens Wille (V75-5) har haft innerspår bakom bilen en gång tidigare. Öppnade då bra men kunde inte försvara sig efter 250 meter.

6 Kapten Nemo (V75-5) har visat att han kan öppna bra men har ännu inte tagit ledningen med framspår bakom bilen.

7 Ulla Rols (V75-5) kommer att tävla med jänkarvagn för första gången. Fyra av fem segrar är tagna från ledningen.

1 Gerben (V75-6) har som bäst en andraplats på 19 V75-starter.

3 Joe Dalton (V75-6) har inte tävlat med skor sedan april men tre av karriärens fem segrar är tagna med skor.

6 Collier I.T. (V75-6) har tagit båda sina segrar på svensk mark över kort distans.

1 Global Billboard (V75-7) har haft innerspår bakom bilen tre gånger tidigare men har varit chanslös att hålla upp ledningen.

7 Jalapeno K. (V75-7) har tre av fyra segrar efter tidig ledning och den fjärde togs senast från utvändigt ledaren.

10 Shejk (V75-7) tävlade med jänkarvagn för första gången senast och höll lätt undan från ledningen och tävlar med jänkarvagn även på lördag, eventuellt med rycktussar också.

Systemet

Kupong 1:

  • V75-1: 1,4,11 (2-9)
  • V75-2: 4,5,10,12 (11-9)
  • V75-3: 6 Dark Roadster (3-8)
  • V75-4: 2,4,5,6,11 (8-10)
  • V75-5: 1,2,6,7,9,11 (3-10)
  • V75-6: 2,3,5,6,10,12 (1-11)
  • V75-7: 10 Shejk (7-1)

2160 rader/1080 kronor

Kupong 2

V75-1: 1,4,11 (2-9)

V75-2: 4,5,10,12 (11-9)

V75-3: 6 Dark Roadster (3-8)

V75-4: 2,4,5,6,11 (8-10)

V75-5: 1,2,6,7,9,11 (3-10)

V75-6: 3 Joe Dalton (2-5)

V75-7: 1,4,5,7 (2-3)

1440 rader/720 kronor

Sammanlagd kostnad 1800 kronor