Guiden Express V75: Axevalla 31 december

Nyårsafton har gått och blivit årets viktigaste speldag och vi har verkligen gjort jobbet. Vi satte sju rätt på nyhetsbrevet ifjol den här omgången där enbart sju rätt gav 73.262 kronor och nu är det samma konstruktör av tipsen som satsar på andra raka!
Vi tycker oss ha en bra balans i systemet samt lösningar som ger systemet bra potential utan att för den delen försöka plocka ned månen. Vi har kollat av läget med Rikard N Skoglund som kör ett gäng outsiders samt ett långt surr med hemmatränaren där hon är inne på samma scenario som oss gällande en av systemets nyckelhästar.

Hoppas att ni får ett riktigt Gott Nytt År runt om i landet!

Bästa spiken

Vi står fast vid att 15 High on Pepper (V75-7) har högst vinstchans i hela omgången. Han har varit otroligt bra vid de senaste segrarna och även om han har 60 meter att hämta in på första volten så talar årstiden för honom. Sedan tycker vi att det finns frågetecken på flera av de värsta motbuden, 10 Demon ska gå med skor för första gången i Sverige, 12 Ferrari Sisu har lite tveksam form, 13 Power ska tävla med skor och brodd och matchas mot Pd’A och 14 Unico Broline känns också missgynnad av skor. Vid senaste segern, över 2140, så gick High on Pepper sista 1200 metrarna i tredjespår utan rygg och löste uppgiften via 12 sista 1300 så Jorma lär se till att attackera i tid.

Låset

Det är ingen större tvekan om att 2 Young Andy är den bästa hästen i V75-2 men insatsen förra onsdagen lämnade en del övrigt att önska. Han fungerade då inte alls och galopperade på upploppet men tränare Lennartsson är inne på att hästen missgynnades av banan. Axevallas bana är väl inte känd för att vara den bästa, speciellt den här lynniga årstiden, och det känns inte alls som en häst vi vill gå på av dessa anledningar. Funkar han så vinner han men vi dubblar med 5 Hoohoo Haahaa som vi tror sitter i spets i ett tidigt skede, där han vunnit 1/1. Han har dessutom 2/2 över lång distans så han borde bli svårfångad om favoriten inte presterar på topp.

Utgångshästar

Vi väljer att gå emot tipsettan i V75-3 och spelar utgång med norskan 5 N.Y.Moet. Det skulle förvåna om hon missar spets och Jorma Kontio är fortfarande vass på att få fart på hästar såväl från start som i slutfasen och att det första gången han sitter upp kan ha en positiv effekt. Favoriten Marabou Brodda är dubbelt så mycket spelad samt högst troligt måste göra jobbet på utsidan så tycker vi att det är läge att ta ställning, på en kupong i alla fall.

Vi tror fortsatt mycket på 6 King Zorro (V75-4) som vi spikade i tidningen. Han har ännu inte fått vända upp till segerdefilering men första segern måste bara få komma snart. Han har fått ge sig mot bra hästar vid flera tillfällen och han ger absolut inte intrycket av att vara en ickevinnare. Springspåret han har öppnat snabbt från två gånger tidigare och vasse Gustav Johansson lär förvalta det på bästa sätt. Det är inte givet att han når spets men blir upplägget inte för tufft han kan ändå lösa uppgiften. Men får man spets så borde han vinna loppet.

Dragen

6 Eva Kant Gar (V75-1) visade bra kunnande redan i de första starterna som tvååring. Man har siktat mot det här loppet och Dahlén är nöjd med hur hon tränar. Det är rätt bra spetschans från springspåret och då kan hon bli svår att nå.

Vi vill hålla upp 9 Benita Winner (V75-3) som hade en fantastisk vinter/vår ifjol men som det sedan strulat en hel del för. Vi tyckte att intrycket senast var ett klart fall framåt och första med Adielsson känns intressant.

Även om André Eklundh ligger ganska lågt med 11 Theycallmesixten (V75-5) så vill vi varna lite för hästen. Han är snabb i benen och gillar distansen. Skulle det lösa sig oväntat bra från spåret kan han vinna till låg procent.

11 Klondyke River (V75-6) är en tuffing och att det är en årstid där det faktiskt inte går lika fort samt att Axevalla har ett långt upplopp och faktorer som gynnar.

Spetsstriderna

V75-1: En av de mest öppna spetsstriderna under dagen med ganska många startsnabba. 1 Love Faux Depart öppnade bra bakom bilen senast och från ett perfekt spår borde han komma iväg bra även i voltstart. 2 Marcia Griffiths kan öppna men söker nog mest position. Även om 3 Brie de Meaux kan öppna så tror vi allra mest på springspårets 6 Eva Kant Gar och hon borde kunna hålla ut 7 Her Cash sida vid sida.

V75-2: 4 Take Your Time borde ganska enkelt ta hand om ledningen och sedan ligger vägen öppen för stallkamraten 5 Hoohoo Haahaa att ta över smärtfritt. Det låter dessutom som att Per Lennartsson vill köra favoriten 2 Young Andy i ryggar.

V75-3: 1 Sommerbrise öppnade bra från innerspår som tvååring men har inte laddats på länge. Hon lär komma iväg bra men vi tror inte att hon kan ta emot 5 N.Y.Moet som är ”lynrask” den första biten och Jorma Kontio är bra på att skicka bakom bilen.

V75-4: 1 Charlie Laross och 6 King Zorro borde helt klart vara de som gör upp om spets och båda vill nog köra i den positionen. Knapp fördel Charlie Laross om vi måste välja någon.

V75-5: 3 What a Deal har hygglig chans att ta sig förbi 1 Conch on Inn och 2 Judge D. som båda kan öppna utan att vara några katapulter. Men vi tror att 4 All in Face, som varit snabb, tidigt tar hand om kommandot och sedan körs i front.

V75-6: 2 Utah Southwind är väldigt rask och 3 I Am Timme kan också öppna. 4 Gelato Pellini har varit snabbare i de två senaste starterna och har hygglig spetschans. Sedan kan 6 Conrads Palle vara först framme och överta ledningen.

V75-7: Det står mellan 1 Star Cash och 3 Smajlis. Fördel för Star Cash där Adrian Kolgjini leder volten och man fick det spåret som man önskade. Om inte annat tror vi att man får överta från Smajlis efter en bit och sedan vill man köra i spets.

Intervju

Rikard N kör fem inom V75-spelet

Rikard N Skoglund är flitigt i elden sedan han kom hem från USA och även om han främst läser på dag för dag kunde han delge oss några tankar om Axevalla när han tog en paus på Romme under fredagen.

– Jag kan inte säga vilket som är bästa chansen sedan den franska hästen som jag skulle köra blivit struken i V75-1, inleder Rikard.

6 Inferno Launcher (V75-2) kändes bra på Färjestad när jag var tvåa med honom så jag visste att han var i ordning och körde offensivt när vi vann på Örebro.

2 Qeen Roc (V75-3) har bra form och bra läge och hon är vass till slut om hon får sitt smyglopp.

10 Ximena (V75-4) har varit bra när jag kört henne vid två segrar och Fredrik har gjort ett bra jobb med henne. Jag körde Coin Master senast men valde att köra Ximena.

1 Conch on Inn (V75-5) är en fin häst som var bra som treåring och kunde haft mycket mer pengar på sig. Han kan nog vara med och göra upp om det men jag är osäker på var vi hamnar från innerspår.

9 Reven Dejavu (V75-5) har tävlat strålande och var jättefin redan i oktober när jag vann med honom. Nu möter han etablerade stjärnhästar men form slår klass och vi får väl se om löpningsförloppet kan ge oss någon fördel om det klaffar under vägen.

Hemmatränaren Sofia Aronsson har en trio till start och vi började med att fråga vad hon trodde om banan till söndag.

– Jag har faktiskt ingen aning hur det blir. Jag har hört att de har en plan, men man har ju blivit besviken på Axevallas bana många gånger. Det är plusgrader nu, ska vara plus i natt och plus i morgon. Sedan någon minusgrad på nyår. Man får hoppas att det inte blir någon tjällossning i första sväng och det borde det väl inte bli.

4 Take Your Time och 5 HooHoo HaaHaa har du i V75-2.

– De är rätt så startsnabba båda två. Vi släppte med Take Your Time senast för då hade han inte startat på ett tag och han har dessutom blivit väldigt het i ledningen någon gång. Sedan var det en väldigt bra häst som kom också. Nu är det första gången på 2640 meter och då vill man verkligen inte få någon het häst så det blir säkert släpp igen. Hoohoo HaaHaa har däremot varit väldigt bra på 2640 meter, det är hans bästa distans. Drömscenariot vore HooHoo HaaHaa i spets med den andra i rygg, det sticker jag inte under stol med. HooHoo ser väldigt fin ut i kroppen just nu och har tränat väldigt bra. Han startade i fredags från bakspår där han gick i tredjespår hela sista varvet och gick bra hela vägen in i mål. Han trivs bättre när han får vara med där framme och är bättre på att försvara sig än att jaga. Jag kan inte Lennartssons häst och är väldigt dåligt påläst överhuvudtaget, men min häst säljer sig dyrt i spets i alla fall. Han är ganska bra för klassen och efter att vi lättade honom i balansen så har det börjat hända grejer. Nu är han både startsnabb och det flyter bättre för honom. Det blir inga ändringar på någon av dem. Jag känner inte för att testa rycktussar på vintern för första gången. Jag har svårt att sära på mina hästar för det är två helt olika individer. Take är lätt, snärtig och rapp i benen med HooHoo HaaHaa är tyngre och klumpigare men däremot väldigt uthållig.

Sedan har du 14 Unico Broline i Sylvesterloppet (V75-7).

– Det känns som tog resorna till och från Frankrike bra. Det har inte varit några problem alls. Han gick ett jäkligt tufft lopp senast men det var väl inte riktigt samma tryck i honom som när Björn körde. Han hade annars känts fruktansvärt bra innan, mycket mer laddad och i form än när han vann. Frågan är om han var nedsatt av något eller om det var något annat. Jag sade till Raffin att köra lagom från start, men man fick istället en dålig start och sedan tredjespår och dödens i uppförsbacken. Han fick ingen riktig provstart heller och det kan ha varit att hästen somnade till på grund av det. Vi har kollat både blod och hals sedan han kom hem och i jobbet i måndags kändes han otroligt laddad och fin och höll på att slita armarna av mig. Jag kan inte säga att det är något fel och då ville jag prova här. Är han bra så vill vi åka till Paris igen, men är han dålig så får han nog en paus. Han har gjort väldigt bra lopp med skor och är inte supermissgynnad av det. Drömscenariot hade varit om han fått lite draghjälp sista varvet och jag tror alltid på Unico. Bästa chansen är dock HooHoo, säger Sofia.

Viktigt vetande

Det kommer ligga minst 90 miljoner kronor i sjurättspotten på söndag. Det kan bli mer om utdelningen uteblir i någon av potterna under Gävles V75-tävlingar under lördagen.

Vi har några av framspårshästarna i V75-1 som är obesegrade från spets. 2 Marcia Griffiths 3/3, 3 Blie de Meaux 1/1, 5 Irjas Stjärna 1/1. Dessutom bra statistik på 1 I Love Faux Depart 3/4 och 6 Eva Kant Gar 2/4.

5 Hoohoo Haahaa (V75-2) är den ende i fältet som vunnit över aktuell distans, han har faktiskt 2/2 över 2640.

Det kan bli både helstängt huvudlag och jänkarvagn på 11 Vikings Saga (V75-2) vilket känns intressant på den här segstarka hästen.

4 Heronie Darling (V75-3) tillhör utan tvekan en av de bättre i fältet men hon är svårbedömd då hon återkommer efter uppehåll där hon opererats för ett griffelbensbrott.

5 N.Y.Moet (V75-3) är nog relativt okänd för de flesta V75-spelarna men för fem starter sedan var hon storfavorit i norska versionen av Derbystoet. Hon vann dessutom norska SprinterMästaren i år.

9 Benita Winner (V75-3) galopperade bort en andraplats senast då ryckhuvan krånglade. Hon såg i övrigt förbättrad ut och nu blir det lättning i balansen, rycktussar samt första med Erik Adielsson.

1 Charlie Laross (V75-4) har tagit båda sina segrar från spets och är obesegrad från den positionen.

Det blir första gången med rycktussar för 6 King Zorro, 10 Ximena och 14 Coin Master (V75-4).

Det blir troligtvis halvstängt huvudlag på 1 Conch on Inn (V75-1) som han inte haft sedan ifjol.

2 Judge D. (V75-5) vann fyra raka segrar mellan november och mars ifjol.

4 All in Face (V75-5) har gjort två starter hos Bergh och varit tvåa och etta i dessa. Är vår spetsfavorit och nu blir det första gången med bike hos Robert.

12 Hashtag Simoni (V75-5) gör debut över kort distans och utrustas då med helstängt huvudlag istället för can’t see back som han gick med senast.

2 Utah Southwind V75-6) gör debut för hemmatränaren Ulf Stenströmer.

3 I Am Timmie (V75-6) trivs i spets där han vunnit 4/5.

6 Mellby Indigo (V75-7) ska gå med urryckare för första gången i karriären.

13 Power (V75-7) har Robert Bergh varit väldigt nöjd med i två rundbanejobb med skor och brodd.

Systemet

Kupong 1:

V75-1: 1,3,5,6,7,13,15 (11-14)

V75-2: 2,5 (11-4)

V75-3: 5 N.Y.Moet (6-4)

V75-4: 1,2,5,6,10,12,13,14,15 (8-2)

V75-5: 2,4,6,11 (12-1) 

V75-6: 3,4,6,8,10,11 (2-1)

V75-7: 15 High on Pepper (13-1)

3024 rader/1512 kronor

Kupong 2

V75-1: 1,3,5,6,7,13,15 (11-14)

V75-2: 2,5 (11-4)

V75-3: 4,6,8,9 (5-1)

V75-4: 6 King Zorro (10-2)

V75-5: 2,4,6,11 (12-1) 

V75-6: 3,4,6,8,10,11 (2-1)

V75-7: 15 High on Pepper (13-1)

1344 rader/672 kronor

Sammanlagd kostnad 2184 kronor