Guiden Express V75: Romme 6 januari

Romme inleder V75-året 2024 och det finns ett gäng favoriter som ser rätt starka ut. Vi fick tag i Per Lennartsson under torsdagen där vi fick hans tankar kring förutsättningarna med innerspår och kort distans för storfavoriten Corazon de B. Det blir även första gången med helstängt huvudlag på ett av våra drag i omgången som singelprocentare, vilket testats i jobb.

Vi spelar med utgång i stoloppet och vi kan väl avslöja så mycket som att det inte handlar om favoriten…

Lycka till!

Bästa spiken

5 Xanthis Hilton (V75-1 och bilden) har precis som de flesta Stefan Melander-hästar haft toppform sedan i höstas. För tre starter sedan höll han ledningen från innern men felade i en tight situation efter 350 meter. Näst senast vann han V75-lopp från andra utvändigt och senast, på Annandagen, kunde han inte hålla ledningen från innerspår men såg dunderfin och väldigt stark ut bakom en trött ledare på upploppet. Formen verkar med andra ord bibehållen och från spår fem bakom bilen håller vi Xanthis som klar spetsfavorit och därifrån tror vi inte att han förlorar. Han kan vinna från andra positioner också men från spets är det verkligen toppchans.

Näst bästa spiken

3 Janks Morton (V75-3) är nog inte mycket sämre spik än Xanthis Hilton men det handlar trots allt om en ganska orutinerad häst. Den här välväxte sonen till Nuncio har varit väldigt fin i höstens och vinterns tre starter. Näst senast åkte han på sitt hittills enda nederlag men var allt annat än dålig. Han kördes då fram utanpå ledande Never Give Up och gav denne en fight ända in på linjen. Det var då riktig vinter och banan var snömoddig. Ändå visade han 10,7 sista 700 och 12,5 sista varvet. Han öppnade bara sådär från spår tre i volten för tre starter sedan och är väl knappast något spetsbud direkt. Kanske att han kan få överta om Lamborghini C.Boko om denne blåser till spets och förbi 1 Papa Rock. Men annars tror vi att Janks Morton kan vara tuffast från dödens också. Han vinner normalt även om Papa Rock är lite svår att sätta in.

Låset

Ett lås brukar väl oftast består av två eller tre hästar men i lördagens kallblodslopp anser vi att fyra hästar sticker ut ganska markant och därför känns det dumt att chansa bort någon av dem och riskera att spricka på den. 2 Guli Fantom står fantastiskt bra inne i loppet och är en erkänt duktig vinterhäst i strålande form. Det troligaste är kanske att han tidigt kommer till spets och sedan spårar in i mål. Men det finns snabba och kapabla motbud. Om 10 Brenne Rön håller sig i skinnet kan han vara väldigt nära ”Fantomen” efter en bit. Sedan är det två mycket vassa och kapabla hästar från dubbla tillägg och vi syftar då på 13 Soldhöjdens Drake och 15 Tekno Jerven.

Utgångshästar

Omgången ser ganska favoritbetonad ut och det är risk för rätt låg utdelning. Om spikarna Xanthis Hilton och Janks Morton vinner så har många spelare streck över till övriga lopp. Det är nog väldigt bra chans att även 1 Corazon de B. (bilden) spårar hem (V75-7) men det finns en liten risk att han blir överflyglad och sedan kanske inte hittar ut. Han är en given och bra utgångshäst men blir just ”bara” en utgång i hopp om att få upp utdelningen om vår lite fräckare ”andrautgång” levererar istället.

15 Jurista (V75-6) har inte vunnit sedan i september 2019 men hon har inte på något sätt varit dålig eller oärlig och har ett par andraplatser bakom t.ex. Queen Belina. En av dessa var i ett uttagningslopp till StoChampionatet där hon sedermera galopperade 800 kvar. Jurista har nu två lopp i kroppen efter regibyte och gått bra i båda. Senast var det också lite felvallat och hon kan ännu bättre än så. Hon var då fyra längder efter Jewilla varvet från mål och plockade in tre av dem trots att hon gick minst ett spår längre hela slutrundan. Jewilla är som favorit nästan tre gånger så mycket streckad och vi tycker att Jurista är en prisvärd utgångshäst. Hon öppnade långsamt senast och kan nog hamna bättre till från ensamt springspår och bör också bli snäppet vassare med rätt broddar i dojorna.

Dragen

11 Babaris (V75-2) är ingen som radar upp segrarna och det har bara blivit fyra segerdefileringar på 57 starter. Men han gick bra inom V75 den här årstiden förra vintern och det mot ganska bra hästar. Han satt fast med lite sparat senast och även gången före var det nog inte helt tomt i mål. Han kanske inte ger sken av att vara en sprinter men hans två senaste segrar är över 1640. Vid den senaste vinsten gick han också i en jänkarvagn precis som han ska göra på lördag. Spår elva är förstås inte bra men han brukar ofta hamna långt bak och det här ju en spårtrappa och det ska då plockas längder på lite sämre hästar. Det här är ett mycket öppet och knepigt lopp där det kan bli överpace och Babaris kan då komma längst ut i banan som i princip ostreckad.

15 Tekno Jerven (V75-4) med nytt huvudlag är spännande och han är lite streckad. Kan runda allt om han håller sig i skinnet hela vägen. Läs mer i intervjun ovan.

10 Mister Vredebest (V75-5) galopperade i en lite trång situation 650 kvar senast men avslutade sedan strålande via 13,3/600 från nästan stillastående. Han gick då med helstängt huvudlag för första gången och det sitter på även på lördag. Skulle favoriten, Mellby Knekt, få mothugg om spetsen och det blir fart på loppet kan Mister Vredebests avslutning långt ut i banan räcka väldigt långt.

Spetsstriderna

V75-1: 5 Xanthis Hilton är snabb ut och öppnade kvickt, med aktuelle Mats Djuse, från innern för tre starter sedan. Spår mitt bakom bilen passar perfekt och med de hetaste spetshoten, 6 Joshua B.R. och 7 Declan precis utanför så är det nog mycket stor chans att Xanthis kommer först ner till sargen.

V75-2: 4 Mr Carioca tar sig nog ganska enkelt förbi de tre invändiga från början och även om tränaren/kusken tycker att hästen gör sina bästa lopp i ledningen så är vi inne på att 6 Solöns Skrammel pressar tufft runt första kurvan och också kommer att överta. Men det kan kosta.

V75-3: 1 Papa Rock har öppnat snabbt bakom bilen och spetsat tidigt i alla sina segerlopp på sistone. Nu handlar det dock om voltstart, en disciplin han inte är så van vid, och det är minst sagt svårbedömt hur han kommer iväg. Känslan är att det kan bli svårt att svara ut 6 Lamborghini C.Boko som även om han gjort bort sig med galopp några gånger så borde han kunna öppna snabbt från det innersta springspåret. Kommer han förbi Papa Rock och denne inte hinner ut direkt talar väldigt mycket för att 3 Janks Morton får överta efter en bit.

V75-4: 3 Ros Borken är nog snabbast första biten men ska köras i ryggar. Hinner 2 Guli Fantom trava in sig ordentligt innan tilläggshästarna kommer över honom så körs han till spets och vill förstås också försvara den positionen. Om han inte är snabb nog i början så kommer 10 Brenne Rön, om felfri, snabbt från springspåret på tillägg och kanske att han då är den snabbare och kommer till tät.

V75-5: 2 Kee Keeper3 Gasparito och 5 Current Leader gör nog upp första biten. Med tanke på läget är det viss fördel Kee Keeper initialt men kanske att Mika Forss bakom Gasparito är den tuffaste kusken och pressar sig till spets. Sedan kan det bli en finsk uppgörelse om vem som ska ha ledningen av Gasparito/Forss och 7 Mellby Knekt/Kontio. Viss fördel Mellby Knekt ändå? 

V75-6: 1 Furiosa har tagit alla sin fyra segrar från ledningen och är snabb i benen, åtminstone i bilstart. Men det är nog ingen tillfällighet att hon gjort 21 lopp i följd med bilstart. Bra spetschans felfri men vi håller nog 6 Jes Angel som spetsfavorit. Sedan är frågan om man vill prova henne i front eller om 7 Madewithlove får överta. Känslan är att Jes Angel provas i spets.

V75-7: 1 Corazon de B. överraskade lite senast då han kunde hålla ledningen från innerspår senast. Samma läge igen och öppnar han som senast är det förstås vettig spetschans även om 5 Oxidizer, vid full laddning, skulle kunna blixtra förbi. Då finns en viss risk att Corazon de B. blir fast invändigt med rätt snabbe 2 Global Classified på utsidan. Men grundtipset är ändå Corazon de B. i spets. Kanske direkt eller att han hinner smita ut och överta.

Allt väl med Corazon de B.

 • Vi lyckades inte få fatt i Per Lennartsson innan tidningen gick i tryck i veckan men i torsdags fick vi kontakt för att fråga hur läget är med 1 Corazon de B. i V75-7?
 • – Allt har sett bra ut efter segern i silverfinalen på annandagen. Han har inte gjort så mycket sedan dess men han har å andra sidan inte gått några jobb mellan starterna senaste tiden som varit ganska täta. Som han känns så ska det vara samma form som senast.
 • Ni har fått innerspår igen. Senast var det spets och slut trots 1.07 första 500. Vad tycker du om innerspår bakom bilen på Solvalla kontra Romme?
 • – Det är väl ingen jättestor skillnad men kanske är det lite svajigare från innerspår på Romme. Dessutom är det ju 1640 på lördag och då kan det alltid vara någon som laddar lite extra. Men jag har en god känsla. Skulle vi bli av ledningen så har det säkert gått ganska fort och då finns nog chansen fältet spricker upp och att vi kan hitta ut. Plan A är att köra i spets och han har går ju även bra utanpå ledaren. Men skulle vi bli överflyglade och hamna i rygg på ledaren och sedan få chansen är det inte chanslöst ändå.
 • Han har tävlat över alla distanser. Hur ser du på 1640?
 • – Det är igen nackdel i alla fall. Han är ganska obrydd över positioner och över kort distans kan man köra hur fort han vill själv mest hela vägen.
 • Så du tycker det ser ut som en bra chans på nytt?
 • – Han vann ju silverfinalen senast trots en våldsam öppning så visst måste jag tro på vettig chans igen om det inte strular.
 • Några ändringar?
 • – Nej, han går precis som senast vilket innebär skor, jänkarvagn och helstängt huvudlag.

Tekno Jerven med första helstängt

 • 15 Tekno Jerven (V75-4) är som bekant lika kapabel som han är osäker och det säger en del eftersom åttaåringen galopperat i 37 av sina 51 starter. Han var mycket bra näst senast men senast återföll han i gala galoppsynder. Men enligt Jimmy Jonsson brukar han sällan få till det på Umåker så det kan ha berott en del på det.
 • Hästen har i alla sina starter tävlat med öppet huvudlag men på lördag är tanken att det ska bli ett helstängt. Jimmy testade det i onsdags med önskat resultat:
 • – Det fungerade bra och han blev i alla fall inte hetsigare med skygglapparna. Vissa hästar kan bli lugnare med ett helstängt och förhoppningsvis gäller det Tekno Jerven. Han blev i alla fall inte stressad av det helstängda så vi kommer att köra med det på lördag. Jag kan inte garantera att han kommer att sköta sig men vi måste prova något. Han har aldrig gått med helstängt i lopp förut men någon gång i jobb som unghäst, berättar Jimmy. 

Viktigt vetande

 • Det rapporteras bli kallt i Borlänge under lördagen med minus 17-18 grader under V75-tävlingarna. Tänk på att tuffa öppningar i loppen kan sätta sina spår till slut när det är så kallt väder.
 • 1 Uret (V75-1) har haft några strålande år under sadel de senaste åren och har sedan montédebuten i oktober 2021 bara gjort två lopp med en sulky bakom sig.
 • 7 Declan (V75-1) blev fast med krafter kvar senast och såg fin ut. Han hamnade precis utanför prispengarna men det betyder att han med 500 kronors marginal blev kvar i klassen.
 • Många av hästarna i V75-2 har aldrig körts av aktuell kusk men två som absolut är bekanta med sina kuskar är 7 Mr Birkenstock och 8 Definitif Launcher som med Lisa Gilljam respektive Lina Lekander har facit 5/25 och 8/26.
 • 6 Solöns Skrammel (V75-2) är en utpräglad spetshäst som gör sina absolut bästa lopp då hon får springa i täten. Hon har gått där nio gånger med facit fyra segrar, två andrapris, ett tredjepris och ett fjärdepris som facit. I somras i V75 på Bergsåker snabbstartade hon till spets och efter 1.10 första 500 och 1.11 första 1000 så var hon bara slagen av Kendall Jackson på fina 11,5/1640 auto.
 • 1 Papa Rock (V75-3) körs och tränas av Tuomas Korvenoja. Finländaren hade förr om åren mycket hög träffprocent när han gästade Sverige. Det var förvisso några år sedan nu men när han kommer hit med en häst som har fem raka segrar så är det knappast för att tanka billig diesel.
 • 3 Janks Morton (V75-3) är en storvuxen häst som ser ut att kunna klättra i klasserna om han får vara frisk och fräsch. Han har enligt tränare Marcus Schön varit både såsig och en latmask tidigare men nu är han betydligt piggare. Han har gått med helstängt huvudlag men senast var han nästan för kaxig så på lördag kanske det ”bara” blir halvstängt.
 • 2 Guli Fantom (V75-4) är en vinnartyp med 20 segrar på 51 starter. Ifjol vann han sju segrar på raken från 22 november till den 29 mars. Nu har han tre segrar på raken så det handlar som sagt om en riktig årstidshäst. Han har också mycket bra statistik från ledningen och kommer han dit lär han knappast släppa.
 • 10 Brenne Rön (V75-4) har snabbhet som räcker och blir över men han är inte helt pålitlig med voltstart. Senast klev han iväg felfritt men galopperade efter 100 meter. När han sommaren 2022 hade samma läge som nu med spår sju på tillägg med Örjan Kihlström i vagnen så blev det galopp direkt. Det var dock en konstig start där han inte riktigt hade fritt spår på ”kör”.
 • 15 Tekno Jerven (V75-4) har gått med öppet huvudlag i alla sina 51 starter men nu blir det helstängt för första gången. 
 • 3 Gasparito (V75-5) har körts i ledningen två gånger och vunnit båda. Mika Forss är sällan en blyg viol i loppen och det är nog inte otänkbart att han, om han når till ledningen, kan tänkas ta emot favoriten 7 Mellby Knekt som då troligen får en jobbig väg mot seger.
 • 1 Furiosa (V75-6) har tagit alla sina fyra segrar från ledningen och provas nog gärna där om det går. Men 21 raka starter i autostart och galopp båda gångerna (sommaren 2022) från framspår i voltstart är nog ingen tillfällighet.
 • 7 Madewithlove (V75-6) är Claes Sjöströms enda starthäst på lördag och näst senast var hon med i Svenskt TravOaks. Claes stall hade segertorka en period i slutet av 2023 och det blev ingen seger på 13 starter från den 5 november. Men nu verkar hans hästar på gång igen och i onsdags blev det två stallsegrar samt en plusbetonad fjärdeplats så vi kan nog räkna med fin stallform igen.
 • 1 Corazon de B. (V75-7 ser ut att trivas extra bra på Romme. Nio starter på dalaovalen har givit sex segrar, en andraplats och ett tredjepris.

Systemet

Kupong 1


V75-1: 5 Xanthis Hilton (7-3)

V75-2: 1,3,4,5,6,7,9,11,12 (8-2)

V75-3: 3 Janks Morton (1-4)

V75-4: 2,10,13,15 (7-14)

V75-5: 3,4,7,8,10,11 (1-2)

V75-6: 1,2,3,5,6,7,10,11,12,14 (8-4)

V75-7: 1 Corazon de B. (8-3)

2160 rader/1080 kronor

Kupong 2 

V75-1: 5 Xanthis Hilton (7-3)

V75-2: 1,3,4,5,6,7,9,11,12 (8-2)

V75-3: 3 Janks Morton (1-4)

V75-4: 2,10,13,15 (7-14)

V75-5: 3,4,7,8,10,11 (1-2)

V75-6: 15 Jurista (2-7)

V75-7: 1,2,3,5,8 (9-12)

1080 rader/540 kronor

Sammanlagd kostnad: 1620 kronor