Guiden Express V75: Kalmar 13 januari

Kalmar kommer ha mildväder och lär presentera en fin bana för årstiden. Vi tycker oss ha hittat ett slagkraftigt system med två starka utgångar samt drag som kan rensa bra vid vinst. Vi fyllde på i Guiden Express med info kring Ola Karlssons duo samt att vi fått in det senaste under fredagen från stall Kolgjini och Lövgren med en hel del matnyttigt. Det har till exempel varit klara plus på en Kolgjini-häst i veckan samt på ett par Lövgren-hästar från onsdagens intervaller…

Lycka till på lördag!

Bästa spiken

Vi står fast vid 8 Lulius Boko (V75-5). En snabb påminnelse är att han inledde karriären med åtta raka segrar innan han fick ge sig mot en viss Francesco Zet i Derbyt 2022. Han har nu comebacken avklarad och det var tillsagt att han då skulle få ett snällt upplägg från ett dåligt spår vilket blev fallet men Lulius spurtade bra som tvåa bakom Phoenix Photo via 10,8 sista 700. Han lär gå fram en hel del med den genomköraren och nu går tränare Nurmos i tankarna att byta ut det öppna huvudlaget han hade senast till ett halvstängt eller möjligen goggles. Lulius Boko är snabb iväg och trots spår åtta borde det inte bli för tung inledning. De flesta har stor respekt för hästen och Kontio brukar vara resolut i sina styrningar. Man kan säkert få överta ledningen men hästen är även bra nog att vinna den tunga vägen och vi spikar.

Låset

Vi bantar ned till tre streck i V75-3 och tycker oss då ringa in en rad olika scenarion. 2 Swish the Cash är utan tvekan bästa hästen sett till kapacitet men han är rätt stor favorit och hetsiga 1640 meter känns inte som något plus. Felfri kan han säkert vinna från dödens, men det är fortfarande ingen häst vi litar på och som klar favorit är han inget alternativ till spik på någon kupong. Vi har feeling för att 6 Mercury Boko kan komma till spets och han har fin statistik i den positionen och har varit positiv med bike i de två senaste starterna. Tredje strecket till 4 Warrior’s Tale som, om han är i harmoni, kanske kan svara ut Mercury från start och då är istället han hästen att slå. Stallet hyllar hans träningsjobb och det finns mycket inombords i hästen. Det kan även bli han som ”får loppet” i rygg på stallkamraten.

Utgångshästar

15 Safira Diablo (V75-4) visade tidigt bra kunnande och redan i femte starten testade man henne i ett kval till Oaks vilket säger en del om tankarna stallet har på henne. Men det var först i slutet av förra säsongen, som fyraåring, som hon började hitta stilen och nu har hon gjort fyra kontinuerliga lopp sedan november. Det har gett utvecklingen en skjuts i rätt riktning. Ett exempel är då hon näst senast inte fick slag på ledande High Hope Lee för att i starten efter slå henne med 40 meter med samma positioner. Ensam på springspår på tillägg gör att hon borde komma iväg stabilt och sedan räds nog inte Johan Untersteiner ett offensivt upplägg. Utan strul tror vi att hon krossar det här gänget.

Glädjande nog så är 11 Betting Pacer (V75-7) bara tredjehandare på strecken och då väljer vi fortsatt att tro på henne då vi faktiskt anser att hon har högst vinstchans i loppet. Bakspåret är så klart ett klart minus men vi anar att det kan bli kubbning initialt och att det kan kosta för betrodda Lady Beluga om hon ska nå hela vägen till spets. Då kanske det inte heller blir något läge för Heronie Darling att avancera tidigt utan det kan vara hon som bjuder rygg till Betting Pacer i spåren sista 700. Vi tror att spurten kommer bita riktigt bra över upploppet och att hon kan fälla allt.

Dragen

Läs vi läser spetsstriden så finns det på kartan att 2 Innovation Love (V75-1) kan hitta ned i vinnarhålet, lite beroende på hur tufft det laddas utifrån. Med en sådan resa kan vi absolut se honom vinna med lucka över Kalmars långa upplopp.

Vi måste bara fortsätta flagga för en bakspårsduo i V75-2. 9 Kingsman håller tränare Uhrberg högt och nu har hästen alla poäng högst uppe i raden. Från ett passande spår nio så kan det lösa sig bra och Kingsman tål en del grovjobb under slutrundan. Rygg på honom kan möjligen 11 Nunchaku hitta. Det har varit rejäla svepningar som hästen svarat för på sistone, speciellt näst senast då klockan visade 10,8 sista 800.

6 Mercury Boko (V75-3) håller vi som knapp spetsfavorit och i front har han vunnit 7/9. Han har dessutom gått i bike i de två senaste starterna och höjt sig et snäpp med den i våra ögon.

Spetsstriderna

V75-1: 1 Dominic Wibb är väldigt snabb och det skulle förvåna om någon tar en längd på honom och vi tror inte heller att man är speciellt sugna att släppa till någon. 2 Innovation Love och 5 Larry Wood kan öppna men ska normalt sett inte kunna utmana. Snabbast av de utvändiga är 7 Joe Dalton men vi tycker ändå det känns långsökt att han ska snuva Dominic Wibb på spets.

V75-2: 2 Peak Cashflow och 3 Patricia Bo är snabba liksom 5 All About You. Vi tror det främst står mellan den danska duon där det är knapp fördel Patricia Bo. Men favoriten 6 Mellby Jail, som senast hade framspår bakom bilen i juli 2022, har visat sig rejäl bakom bilen. Laddas han är det tänkbart att han får överta.

V75-3: De tre innersta har visat sig medelsnabba tidigare och vi tror att spetsstriden står mellan hästarna med spår mitt bakom bilen. 4 Warrior’s Tale är snabb ut när han är i balans, men ändå inget säkert kort att lita på då han har mycket humör i sig. 5 Vision of Gideon har galopperat båda gångerna han haft spår fem bakom bilen och verkar spänd den första biten. Så 6 Mercury Boko får gälla som favorit då han är snabb och stabil. Men vi tror inte han tar längden på Warrior’s Tale om denne är i balans.

V75-4: 1 Funny Sensation har öppnat bra i de två loppen då hon haft framspår i voltstart. Inte givet att hon testas i tät men man släpper nog inte till vem som helst. Enda tänkbar att släppa till i vår ögon är 2 Xia Lloyd eller 6 Ximena och av dessa är det fördel Ximena tack vare springspåret.

V75-5: 2 Crack Atout och 5 Sweetman är snabba. När de möttes förra veckan så var faktiskt Crack Atout något snabbare ut är Sweetman så troligt att han lyckas hålla ut honom. Men det är inte omöjligt att 7 Four Guys Dream trycks av och att han faktiskt kan ta sig förbi den invändiga duon. Sedan är frågan om han vill köra i spets, eller om han släpper till 8 Lulius Boko är denne är tidigt framme. Four Guys Dream stod trots allt över finalen 26/12 p.g.a. förkylning så möjligt att man vill vara lite sälla mot honom här? Den ende som kanske vill ta emot Lulius Boko är nog spetsälskande Sweetman?

V75-6: 1 Lucifer Boko är ganska svårbedömd i voltstart men bra spår, han är snabb i benen och Jepson är en ”startsnabb kusk” så ekipaget borde komma iväg bra. Han slåss om spets i förstaläget mot 3 Conch On Inn och 7 Ikaros di Quattro och fördel Lucifer mellan dessa. Men mer spännande är vem som kan vara först framme och överta i ett andraläge. Vi har lite feeling för att 2 Tearsinheaven kanske kan köra sig till spets.

V75-7: 2 Primadonna Tile är rask men hon kommer behöva göra sitt yttersta för att hålla ut såväl 4 Marvellous Steel som 5 Evita som båda är kvicka. Vi tror ändå att Primadonnan kan lyckas men sedan är frågan hur man väljer att göra om 8 Lady Beluga kommer fram i ett andraläge och testar. Kanske ändå favorit på att Lady Beluga sitter i spets efter 700 meter.

Intervjuer

 • Sofia Aronsson är på semester men lät kort meddela följande via SMS om sin starthäst i V75-2:
 • 8 Take Your Time (V75-2) tog loppet senast på ett bra sätt och känns fortsatt fin hemma i träningen. Läget nu blev dock tråkigt och det blir inga ändringar mot senast utan skor, öppet huvudlag och en vanlig vagn igen.
 • Vi fick inte slag på tränaren Ola Karlsson gällande hans duo till tidningen men tog istället pulsen på lovande kusken Victor Rosleff som kört hästarna frekvent på sistone.
 • 8 Red Mile Brodde (V75-1) är i ett väldigt bra skick för dagen. Hade han bara haft ett bättre läge så hade jag trott på chans. Nu måste vi istället hoppas att det klaffar lite från spåret så han är väl i första hand en liten outsider.
 • 11 Nunchaku (V75-2) har varit riktigt bra vid segrarna på sistone och han har vunnit lätt med krafter kvar. Han är bra för sin klass men går samtidigt upp en del i klass nu om man jämför mot vad han mötte vid segrarna, så han behöver ändå ha en del klaff. Så läget drar ned chanserna en aning men jag tror ändå han är bra nog för att ta en topp-tre-placering bara det stämmer på vägen. Jag tror han kommer gå precis som han gjort i de här senaste starterna gällande balans och utrustning.
 • Victor körde även 8 Zinnia (V75-4) i den senaste starten.
 • – Tycker jag gick bra senast och fick ett bra smygläge för henne den här gången. Vi får i första hand försöka smyga med och ta en plats, avslutar Victor Rosleff.
 • Sista nytt från storstallen
 • Vi hade redan surrat med Dante Kolgjini tidigare i veckan och stämde bara av kort på SMS om det var något nytt kring hästarna och om någon känts extra bra i veckans jobb.
 • – Alla hästarna har känts kanon i veckans jobb. Men av träningen att döma så är det ändå lite extra plus för 4 Warrior’s Tale (V75-3). Den stora ändringen är att det blir första gången med bike på 2 Swish the Cash.
 • Stall Lövgren har många till start och vi ville stämma av det sista under veckan och tog det med förstemannen Jonas Oscarsson som till vardags sköter såväl Global Difference som She’s She, en duo som han låter lite uppåt gällande:
 • 5 Larry Wood (V75-1) ser fin ut hemma i träningen. Det är nog ingen toppform för dagen som det känns. Han är så klart effektiv i spets och växer några klasser där. Han var bara okej näst senast vid segern då de närmade sig lite sista biten och var lite sämre senast. Så han är nog som sagt inte på topp.
 • 3 Global Difference (V75-3) har i princip gjort bra lopp hela karriären. Statistikmässigt så har han gått bra över 1640 men egentligen är det kanske sämsta sträckan då han inte är så snabb ut. Men det finns nog mer i honom än vad vi har sett på den biten. Skulle han kunna vara med bättre och hamna längre fram nu så stiger chanserna att vinna. Rent kapacitetsmässigt så duger han bra och han har gjort många tuffa lopp och ändå vunnit.
 • 3 She’s She (V75-4) gjorde senast första starten efter knäoperation. Hon var lovande som treåring och tog två raka och slog då hästar som tjänat mycket pengar sedan dess. Hon fick förra säsongen spolierad av knäoperationen och hon hade nog haft säkert 400.00-500.000 kronor på sig annars. Hon är kapabel och har bra skalle och senast i comebacken fick hon bara ge sig mot Dear Wise As som fått ett lopp på rulle. Hon var även riktigt fin i onsdagens intervaller och hon skulle faktiskt kunna vinna.
 • 1 Staro Leonardo (V75-5) gjorde starka lopp i höstas i Kalmar och gör alltid sitt bästa. Nu har han kommit till åren och kan inte gå i tredje sista 600 längre. Här får han ligga på innerspår och då kan han tjäna fina pengar, men det blir svårt att vinna.
 • 8 Lady Beluga (V75-7) gör ju aldrig ett dåligt lopp. Hon var riktigt fin i onsdagens intervaller inne på Jägersro då flera av dem som skulle starta gick intervaller. Så det var klara plus på henne. Löser det sig bara någorlunda så ska hon kunna vara och slåss om det, avslutar Jonas.

Viktigt vetande

 • 1 Dominic Wibb (V75-1) är klar spetsfavorit men det har inte varit hans favoritposition och han har 0/5 från ledningen. Däremot höll han rätt bra som tvåa från spets på V75 för fyra starter sedan på Jägersro.
 • 5 Larry Wood (V75-1) trivs ypperligt i front. 6/7 från spets och han var tvåa vid enda förlusten. Men det känns långsökt att han ska ta längden på Dominic Wibb.
 • 6 Grappa Boy (V75-1) skulle ha startat på Åby 3/1 men fick strykas då han var med i en trafikolycka där hästen lyckligtvis klarade sig bra. Men tanken var att han skulle haft det loppet sig inför den här starten och av den anledningen ligger tränaren Christoffer Eriksson lågt.
 • Jorma Kontio kör 11 Hipster Am (V75-1) för första gången.
 • 9 Kingsman (V75-2) har ettan högst uppe i raden och med den så försvinner alla hästens startpoäng. Så man kan ana att det trimmats lite extra för den här starten.
 • 10 Vancouver High (V75-2) blev sparkad i hagen efter senaste starten och fick stå fem dagar på penicillin. Så tränare Lars I Nilsson flaggar för att hästen kan vara lite tunt förberedd.
 • 2 Swish the Cash (V75-3) ska få på sig en jänkarvagn för första gången. Har gjort två starter över sprint tidigare med en fjärdeplats som bästa resultat.
 • 4 Warrior’s Tale (V75-3) har mycket humör i sig. Att man kan värma honom på en slinga lite avsides av banan i Kalmar ser stallet som ett klart plus. Men tycker även att han tränar ”fruktansvärt bra”.
 • Knappa spetsfavoriten i V75-3, 6 Mercury Boko, har vunnit 7/9 i spets och varit tvåa vid förlusterna.
 • 7 Luca Barosso (V75-3) går upp en klass gentemot senaste starten.
 • 3 She’s She (V75-4) hade inte startat på åtta månader inför comebacken och hade inte gått några tuffare jobb. Så räkna med att hon går fram en del med senaste loppet i sig.
 • Man växlar upp till såväl open eye-huvudlag som jänkarvagn på 4 Edibear (V75-5) men ligger ändå lågt från stallet då man vill ge honom ett snällt lopp igen.
 • 5 Sweetman (V75-5) har en tredjeplats om bästa resultat på sina sju starter i Kalmar.
 • 8 Lulius Boko (V75-5) gick med öppet huvudlag i comebacken. Nu är det tänkt att han ska få på sig goggles eller ett halvstängt huvudlag.
 • 9 Aetos Kronos (V75-5) gör delvis comeback och sedan har han inte vunnit med skor sedan han vann ett försök till Uppfödningslöpningen 2018.
 • 4 Don Cash (V75-6) får nu på sig ett norskt huvudlag vilket han inte haft i någon av fjolårets fem starter.
 • 10 Here’s Johnny Sox (V75-6) vann senast Klass I-finalen och går nu upp en klass till den här starten.
 • 2 Primadonna Tile (V75-7) har gått i spets åtta gånger vilket resulterat i sex vinster och två andraplatser.
 • 8 Lady Beluga (V75-7) har vunnit 9/10 från spets och vid enda förlusten fick hon hysterisk press och öppnade första varvet på 1.10,5 över 2140 meter.

Systemet

Kupong 1:
V75-1: 1,2,5,10,11,12 (6-7)
V75-2: 6,9,11 (2-4)
V75-3: 2,4,6 (3-5)
V75-4: 15 Safira Diablo (2-6)
V75-5: 8 Lulius Boko (7-2)

V75-6: 1,2,3,4,5,6,8,10,11 (9-7)
V75-7: 8,10,11 (7-2)
1458 rader/729 kronor

Kupong 2:
V75-1: 1,2,5,10,11,12 (6-7)
V75-2: 6,9,11 (2-4)
V75-3: 2,4,6 (3-5)
V75-4: 1,2,3,6,7,10 (14-13)
V75-5: 8 Lulius Boko (7-2)
V75-6: 1,2,3,4,5,6,8,10,11 (9-7)
V75-7: 11 Betting Pacer (10-8)
2916 rader/1458 kronor
Sammanlagd kostnad 2187 kronor