Guiden Express V75: Axevalla 27 januari

Äntligen jackpot igen på V75 och hela 44 miljoner kronor förväntas ligga i sjurättspotten vilket höjer spelvärdet rejält. Vi får medhåll av Dwight Pieters gällande vem som har bäst chans av stallets hästar och vi spelar med den spelvärda hästen som en av utgångarna. Vi har även grävt lite djupare vilka hästar som kan gynnas om det blir en tungsprungen bana.

Vi har en given spik som vi tror hårt på och sedan väljer vi även att singelstrecka en riktig årstidare!

Lycka Till!

Bästa spiken

1 Cassius Clay D.E. (V75-5) ser ut att bli väldigt stor favorit men det är nog inget fel i det. Både kusken Stefan och tränaren Linda Persson håller den här hästen väldigt högt och efter en period då både han och stallets övriga hästar tävlade under pari så har han nu i två starter visat sig från sin bästa sida igen. Okej, innerspår var knappast ett spår de hade valt i första hand men han öppnade rätt bra från spår långt inne på vingen i sina första starter i Sverige och känslan är att han åtminstone kan öppna tillräckligt snabbt så att fältet ska spricka upp och han hittar ut. I så fall ska han ha toppchans oavsett position. En bra jackpotspik.

Chansspiken

5 Bottnas Idol (V75-7) hade toppform den här tiden ifjol och ser ut att vara på väg mot den även denna vinter. Senast kördes han fram utanpå ledaren 1400 meter från mål och vann hur lätt som helst via 1.12 sista 800 med till synes rätt mycket sparat. Allt låter bra från tränare Sövik efter det loppet och spår fem bakom bilen passar bra. Han kan öppna rätt bra och det är inte omöjligt att han kan få överta från Combat Fighter efter en bit. Blir sedan svårslagen över en passande distans men han kan även vinna från andra positioner. När han den 4 februari ifjol vann Klass I-finalen på Solvalla avslutade han strax över 1.09 sista 600 i tredjespår, så Bottnas Idol är inte bara stark och rejäl utan även ganska snabb. Han är färsk i klassen men det är han inte ensam om och han gick klart bra som trea i silverdebuten i december och han är nog ännu bättre nu. Han är favorit men inte så stor och det ser ut att bli en del rundspel i loppet.

Låset

Vi låste V75-3 på 7 Heartbeat Julie och 10 Mose Eagle i tidningen och sedan Southwind Boko nu blivit struken känns låset ännu starkare. Vi håller Heartbeat Julie, nu nerstruken ett spår, som spetsfavorit efter en bit. Hon blir normalt svårslagen om spets men har chans även från andra positioner. Men om det blir en lång och utdragen körning om ledningen så gynnas Mose Eagle som då kommer farande långt ut i banan över Axevallas långa upplopp.

Utgångshästar

Med två spikar och ett tvåhästarslås finns det utrymme för flera hästar i utgångsgrupperna. 1 Rome Pays Off har väl inte visat toppform på sistone men han växer i spets och lyckas han hålla ut Osterc först biten, utan att det kostar för mycket, så kommer han att spåra länge. Men vi dubblar utgången med 9 Edibear som såg väldigt fin ut som fastlåst senast och han hade nog varit nära Lulius Boko med fritt i tid. Två lopp i kroppen nu och även om kort distans knappast är något direkt plus så tror vi ändå han kan fälla många över det långa upploppet. 

Inte mindre än fyra hästar får plats i den andra utgången i V75-4. Vi tror mest på 9 Önas Spartacus (bilden ovan) som är både stark, oöm och snabb och kan vara tuffast över upploppet. 1 Woodbank kan mycket och är given med Magnus Djuse i vagnen men han ser ut att bli väldigt mycket streckad. 3 Cumulus F.G. är urstark och har toppform samt 4 Sabani som ser ut att ha hittat segerstilen med två segrar i följd efter att ha inlett med 24 starter utan seger. 

Dragen

3 Hertz (V75-2) avslutade sylvasst senast och visade form. För tre starter sedan satt hon fast med mycket sparat mot hästar som Kayla Westwood och Aurelia Express. Tolv procent är lågt.

3 Cumulus F.G. (V75-4) är en riktig tuffing som var tapper på en låg 14-tid från dödens senast. Att det nu är lång distans är ingen nackdel och det finns en liten chans att han kan komma till ledningen. Då är han spännande till fem procent. 

7 Mulberry (V75-6) har gjort två starter för Christoffer Eriksson och varit riktigt bra i båda. Var enligt Christoffer inte helt enkelt att träna i början men nu har han förstås mer och mer kommit in i det nya konceptet. Det här är en tuffing som kan gå rejält i spåren sista 800. Har det sedan varit en tuff öppning så. Bara fyra procent.

Spetsstriderna

 • V75-1: 1 Rome Pays Off kan öppna och trivs allra bäst i spets så han kommer att laddas det som går. Innerspår bakom bilen på Axevalla är också en bra grej så Rome Pays Off är ett givet spetsbud. Men 3 Osterc kommer att utmana ordentligt första biten och det kan bli så att Torbjörn Simberg provar en ganska lång bit. 2 Randemar R.D. kan också öppna men känslan är att han nöjer sig med en smygresa på innerspår. Kryper den sistnämnde ner bakom Rome Pays Off direkt så kanske det trots allt är viss fördel Osterc efter en bit.
 • V75-2: 5 Vikens Bonjour är snabbast och frontar om kusken vill. Hon har dock stannat i ledningen någon gång och tränaren är inne på att en ryggresa kan vara att föredra. Då är frågan om hon kommer att laddas, spetsa, släppa och riskera att bli fast eller öppna lugnare och rikta in sig på en ryggresa i andraspår. Laddas hon inte kan 2 Marcia Griffiths vara spetsbudet åtminstone initialt. Sedan är det nog troligt att 6 Mona Moonlight gör ett försök mot täten. Svårbedömt och taktiken med Vikens Bonjour avgör.
 • V75-3: 7 Heartbeat Julie nästan följde bilen senast och var även snabb ut gången. Ville Karhulahti lär ladda tufft igen trots spår långt ut och hon kan nå ledningen trots någon snabb invändigt. Vi tror att 5 Mission Beach säkert är först ner till plankan. Den sistnämnde radar inte upp segrar men var bra senast och trivs i front så hon kanske körs där. Mycket avgörs nog beroende vem som är snabbast första 50 och då kanske det är viss fördel Heartbeat Julie.
 • V75-4: Här är favoritscenariot att 6 Vikens Cashflow dundrar till spets från det innersta springspåret. Men även om hästen trivs i spets så låter det från tränarhåll att det kan bli ”släpp”. Vi tror inte att formstarka 1 Woodbank kan hålla ledningen från början men det är inte omöjligt att vasse Magnus Djuse hinner ut och försöker att överta. Skulle Woodbank bli instängd så är nog 3 Cumulus F.G. eller 4 Sabani aspiranter att få överta. Cumulus höll ledningen från innern för fem starter sedan, låt vara i lite osäker stil men klockan visade ändå 13,7 första 500. Cumulus i spets efter ett halvvarv?
 • V75-5: 1 Cassius Clay D.E. har inte haft läge att riktigt laddas på sistone men i sina två första starter på svensk mark hade han spår två och öppnade då klart bra, låt vara i lägre klass, men han visade att snabbheten finns där. Han kan dock knappast svara ut 3 Deon W. om denne laddas. Möjligt att Deon provas i front men Cassius Clay bör vara tillräckligt snabb för att hitta ut. Blir så fallet kanske Stefan Persson provar en bit och får överta?
 • V75-6: 2 Judge D. öppnade snabbt till ledningen från samma spår senast och bör hålla ut svåraste konkurrent 4 Black Fire på nytt. 6 Real Scotch öppnade snabbt från ett liknande spår näst senast men får normalt svårt att hinna förbi både nr 2 och 4.
 • V75-7: Här är det inget snack om vem som blåser till spets. Det gör nämligen 6 Combat Fighter som visslade till spets från spår åtta i ett sprinterlopp senast. Han är inkvalad till silverfinalen nästa lördag och det är knappast troligt att han körs för tufft över 2640 nu. Men Svanstedt släpper knappast till vem som helst. Möjligt att han avvisar försök från 3 King of Greenwood och 4 Stenson för att istället vänta på 5 Bottnas Idol om denne körs offensivt första 600-700. Bottnas Idol i front senast 1800 kvar?

Intervjuer

 • Dwight tror mest på Önas Spartacus
 • Maria Törnqvist har fyra hästar till start inom V75. Tre av dem körs av sambon Dwight Pieters som förstås också är en viktig hörnsten i verksamheten i stallet. Vi ringde upp Dwight för att höra hur han ser på stallets och sina chanser på lördag.
 • V75-2 har ni två hästar till start; 6 Mona Moonlight och 12 Gelato Pellini. Hur kommer det sig att du kör Gelato?
 • – Det är inget jag är inblandad i utan det är Maria och ägaren som bestämmer kusk.
 • Om vi börjar med 6 Mona Moonlight som kommer med två raka segrar?
 •  Hon har visat jättebra form på sistone. Jag körde fram utanpå ledaren senast och tryckte sedan upp farten 800 kvar. Det gick väldigt fort från 800 kvar till utgången av sista kurvan. Hon blev lite stum i benen på upploppet men kämpade fint och höll undan till säker seger. Det var en bra prestation och av jobben att döma så håller hon formen. Hon öppnar ganska bra utan att vara någon raket men Jepson brukar ju få bra fart på hästarna från start så hon kan säkert skaffa sig en fin position. Hon gick med öppet huvudlag senast men nu blir det ett can’t see-back. Det har hon dock haft tidigare så det är inget nytt.
 • Vad säger du om 12 Gelato Pellini som börjar från spår tolv?
 • – Ja, det var väldigt synd. Från ett bra framspår hade jag trott på både bra spetschans och segerchans men nu blir det svårare. Hon är lite svår i svängarna och speciellt om man måste vara en bit ute i spåren runt sista kurvan. Hon kändes jättefin vid segern senast och även i jobben efter det så formen är fortsatt bra. Men läget gör att det inte blir lätt och därför är nog Mona Moonlight lite hetare av våra två i loppet.
 • 9 Önas Spartacus (V75-4) är i skrivande stund en elvaprocentare som är tipsetta i Guiden. Är vi snett ute?
 • – Nej, jag hoppas att ni har rätt. Det är en jättestor häst som kanske inte ser så rolig ut och som en bra häst från sidan då han är lite klumpig men det driver väldigt bra för honom. Jag tror att han kommer att få en bra säsong och fortsätter han utvecklas kan han kanske vara något för årgångsloppen senare i år.
 • – Vi var besvikna på honom på Axevalla näst senast men han hade haft ett tävlingsuppehåll då och han är ju som sagt stor och behövde nog loppet. Men det var därför som jag körde defensivt med honom på Mantorp senast. Vi fick då en fin resa och han avgjorde väldigt lätt. Han gick med rycktussar för första gången då men jag behövde aldrig rycka dem så den växeln och nyheten har vi kvar.
 • Hur ser du på uppgiften på lördag med lång distans och taktik osv?
 • – Jag har en bra känsla med honom och han utvecklas hela tiden. Han har varit stark och gjort bra lopp över lång distans så 2640 är ingen nackdel. Jag tycker han var riktigt bra när han kämpade ner en rätt bra Goop-häst (Jikininki reds. anm.) i oktober.
 • – Vad det gäller det taktiska så är jag inte rädd att köra fram utanpå ledaren om tempot blir lågt men annars går han bra in i mål om det blir ett rygglopp också och långt upplopp på Axevalla passar ju i så fall bra. Jag tycker att det ser ut som en rätt bra uppgift.
 • I V75-6 har ni 3 Fighter Simoni som är jämnheten själv men som kanske inte vinner så ofta.
 • – Han har gjort två fina lopp efter ett litet uppehåll. Senast var det dock inget tempo på loppet så det var svårt att plocka längder i en snabb avslutning sista 500 men han gjorde vad han kunde. Han är lite ojämnt startsnabb och det kan vara olika från dag till dag och vilket humör han är på om han öppnar bra. Men det går inte att pusha på honom för då kan det bli galopp.
 • Är 1640 en nackdel för honom?
 • – Nja, det behöver det inte vara, men det måste då vara körning hela vägen. I så fall och om han öppnar bra så tror jag att han vara med på en bra placering men att vinna kanske blir svårt.
 • Vem är stall Törnkvists bästa chans på lördag?
 • – Jag säger nog Önas Spartacus. Från ett bra framspår hade jag sagt Gelato Pellini men nu är läget som det är och Monas Moonlight har ju också spår lite långt ut och behöver kanske lite tur.

Viktigt vetande

 • Det blev ingen utdelning på fem rätt i lördags och därför väntar en jackpott med fina 44 miljoner kronor i sjurättspotten på lördag.
 • Trav på Axevalla vintertid kan ibland vara en prövning för hästarna. Det är mer än en gång som det blivit väldigt tunga och tuffa förhållanden och när dessutom banan har landets längsta upplopp kan det bli trötta ben på ledarhästarna sista 100. Det är inte alltid som en tung bana på en bana, är en tung bana på en annan, men här har vi samlat några hästar som visat sig vara plusvarianter då banan bedömts som något tung eller tung: 
 • V75-1: 4 Baron Gift 3 segrar/7 starter
 • V75-3: 6 Rosemary Tile 1/1
 • V75-4: 6 Vikens Cashflow 1/1
 • V75-5: 7 Golden Cresent 1/1
 • V75-6: 7 Mulberry 2/3
 • V75-7: 11 Grappa Boy 1/1
 • 5 Crack Atout (V75-1) är en tolvåring som visat fin form på sistone och fransosen ser inte ut att lida av några ålderskrämpor. Han gör på lördag debut över kort distans och detta i start nummer 124 i karriären.
 • Fyra av hästarna i V75-1 möttes i Kalmar för ett par veckor sedan i loppet som Lulius Boko vann. 5 Crack Atout och 6 Heart of Steel gick båda fullt godkänt i spåren sista 700 medan 7 Dats So Cool och 9 Edibear båda satt fast med lite krafter kvar, speciellt den sistnämnde.
 • 9 Edibear (V75-1) var trea i Derbyt 2022. På lördag, i start nummer 32, kan det bli första gången i en jänkarvagn.
 • 5 Vikens Bonjour (V75-2) har startat över kort distans tre gånger med facit 1-2-1.
 • 7 Heartbeat Julie (V75-3) vann sina två första lopp 2021 med skor på hovarna. Hennes efterföljande sju segrar togs barfota runt om men i de två senaste segerloppen har hon visat att hon inte har några som helst problem att tävla med skor.
 • 10 Mose Eagle (V75-3) tjänade 564.000 på ett bräde då hon för fem starter sedan vann det tyska stoderbyt. Hon fick visserligen en perfekt resa då, först på innerspår och sedan rakt fram från andra utvändigt men avslutningen var mycket vass och segern blev enkel.
 • Jevgeni Ivanov har inlett året starkt med tre segrar på svensk mark. Det har inte direkt handlar om några ”tre-ben-i-mål-segrar” utan vinnaroddsen har varit 32,02, 29,37 samt 61,62. Efter strykning har han nu en häst kvar i V75-3 och det är formstarka 2 J.J.Another Vinn.
 • 1 Woodbank (V75-4) har imponerat i segerloppen i raden och det finns onekligen bra kapacitet i den här sjuåringen. Han verkar trivas allra bäst i ledningen och i den positionen har han gått fem ggr med fyra segrar som resultat. Han har dock inte visat några blixtrande takter från start och behöver nog lite tur för att hitta ut från innerspåret.
 • 3 Cumulus F.G. (V75-4) höll mycket bra senast och visade toppform. Han var även bra vid segern för tre starter sedan och gemensamt för dessa två lopp är att han då varit utrustad med jänkarvagn vilket det förstås inte blir på lördag.
 • 9 Önas Spartacus (V75-4) ser ut att vara en häst under utveckling och han har på tre starter över 2640 tagit två segrar och en andraplats.
 • Några av de mest streckade i V75-5 har väldigt bra statistik på Axevalla.1 Cassius Clay D.E. har på tre starter två segrar och ett andrapris. 3 Deon W. har 2/2 och 8 No Talking You (1/1).
 • André Eklundh får chansen bakom Thomas Uhrbergs 5 Dogleg (V75-5). De har kamperat ihop en gång tidigare och då blev det seger.
 • 2 Judge D. är favorit i V75-6 och har samma läge som då hann i V75 på Axevalla på Nyårsafton. Förutsättningar är med andra ord bra och han har 2/2 över 1640 och 4/7 på Axevalla.
 • 5 Feel the Benefit (V75-6) vann den här veckan i fjol (25/1). Precis som nu handlade det om 1640 och i sulkyn satt, precis som nu, Magnus A Djuse.
 • 5 Bottnas Idol (V75-7) vann två V75-lopp den här tiden i fjol. Först i Kalmar den 14 januari och sedan finalen på Solvalla den 4 februari. Sex av hans nio segrar är tagna över lång distans och gästkörande Ken Ecce har vunnit de två lopp han kört honom. ”Idolen” har mött sex av konkurrenter tidigare och har plusstatistik på dem. Det är bara 7 Innovation Love som har 2-0 mot Bottnas Idol. Många plus med andra ord.

Systemet

Kupong 1:

V75-1: 3,5,6,7,8 (1-9)

V75-2: 1,3,5,6,7,9,10,11,12 (8-4)

V75-3: 7,10 (6-5)

V75-4: 1,3,4,9 (2-8)

V75-5: 1 Cassius Clay D.E. (3-8)

V75-6: 2,4,5,6,7 (9-1)

V75-7: 5 Bottnas Idol (11-3)

1800 rader/900 kronor

Kupong 2:

V75-1: 1,9 (8-5)

V75-2: 1,3,5,6,7,9,10,11,12 (8-4)

V75-3: 7,10 (6-5)

V75-4: 1,2,3,4,6,8,9 (10-5)

V75-5: 1 Cassius Clay D.E. (3-8)

V75-6: 2,4,5,6,7 (9-1)

V75-7: 5 Bottnas Idol (11-3)

1260 rader/630 kronor

Sammanlagd kostnad: 1530 kronor