Guiden Express V75: Solvalla 3 februari

Finaler på Solvalla och det är givetvis hög klass på loppen. Vi stämde av det sista gällande omgångens största favorit som framförallt har nästa lopp i sikte, däremot fick vi väldigt intressant info om stallets andra häst


I vårt andra tränarsnack så hoppades och trodde tränaren att han sitter bakom fältets bästa häst i sin final, som är tredjehandare på strecken!

Vi har en bra lösning på Solvallas omgång med en stark spik att luta sig emot!

Trevlig helg!

Bästa spiken

7 Jurista (V75-6) forsade undan till överlägsen vinst via 1.08,7 sista 500 från ledningen senast. Som det såg ut hade hon kunnat fortsätta en bit till utan problem. Det är en fördel med en invändig strykning och Jurista öppnar snabbt vid laddning. Vi räknar med att Erik Adielsson är offensiv, testar framåt och placerar Jurista i ledningen. Sitter formen fortsatt ser det ut som en mycket bra vinstchans och vi spikar.

Kortloppet

Tre hästar i V75-2, Klass II-finalen ser starkt ut. Från mestadels bra lägen bör de kunna skaffa sig fördelar gentemot de övriga. 2 Grace Trot låter det uppåt på och i spets är det hästen att slå. 5 Janks Morton och 6 Mellby Jail har visat hög kapacitet för den lägsta klassen och är givna segerbud. Det som möjligen skulle kunna välta den här trion är väl om de kör för hårt mot varandra och på det sättet bjuder in sina konkurrenter. 

Utgångshästar

6 High on Pepper (V75-3) blir megafavorit I Gulddivisionen och uppträder han som han gjort i de senaste starterna rundar han till vinst. Vi spikade i tidningen och tror fortsatt mycket på sexåringen, men eftersom han pausat lite och siktet är inställt på ett lopp över lång distans med en halv miljon kronor i förstapris, så nöjer vi oss med att spela med honom som utgång. Skulle han sakna lite tempo och behöva loppet i kroppen är det inte helt givet att han ”bara vinner”. En stark utgångshäst men det blir ett kraftigt rens om han skulle förlora.

2 Never Give Up (V75-4) blir vår andra utgång och det innebär också att vi spelar ”en av två” på Jorma Kontio som börjat året starkt och ligger på 19 i segerprocent så här långt. Det blev galopp kort efter start senast men annars har fyraåringen varit stabil och från andraspåret kan Kontio låta honom finna rytmen, söka position och ta ett initiativ när det passar. Skulle Jorma kunna köra sig till ledningen utan att det blir för tuff inledning är vinstchans god.

Draget

4 Winterburn (V75-5) är i skrivande stund streckad på 17% vilket är i underkant från ett bra startspår. Han visade sin fina löpskalle när han efter två månaders paus plockade ner Bottnas Justin från dödens i V75 i Gävle näst senast. Vid förlusten senast kom han aldrig till i det lopp som vanns av Jurista i spets. Man har siktat på detta lopp och nu blir det första jänkarvagn samt öppen tå för att skärpa upp startsnabbheten. Winterburn är snabb ut och bör ha en bra spets- och vinstchans. 

Spetsstriderna

 • V75-1: 1 Joe Dalton är snabb och spetsar troligen, frågan är vilken taktik Björn Goop använder sig av? 2 Barbro Kronos spetsade i en snabb öppning och vann på bra sätt senast, laddas här också. 4 Global Classified är riktigt kvick när han laddas. 6 Larry Wood är snabb i benen men visar inte den rätta formen. Lite svårbedömt men kanske Barbro Kronos i spets?
 • V75-2: 1 All About You är snabb men smyger. 2 Grace Trot är rask iväg och går med jänkarvagn för första gången. Claes Sjöström är sugen på att komma till ledningen. 3 Kapten Nemo kan också kliva iväg kvickt men smyger troligen. 5 Janks Morton öppnade bra från andraspår bakom bilen näst senast men togs upp för att sedan överta. Nu blir det första jänkarvagn på och ”sida vid sida” gäller det att hålla ut tuffaste konkurrenten Mellby Jail. 6 Mellby Jail har visat klart bra startsnabbhet och det ligger för full laddning. 7 Light In är rapp ut men står långt ut på vingen. Grace Trot spetsfavorit.
 • V75-3: 1 Sweetman går bäst i ledningen och laddas för fullt, kan kanske smita ut från innerspår för att överta om han blir överflyglad. 3 Västerbo Grosbois är riktigt snabb och vill ner på innerspår, kan eventuellt agera ”loppförstörare” för Sweetman. 5 Dark Roadster är också snabb vid laddning, speciellt från spår mitt bakom bilen. Kan spetsa av egen kraft eller överta från nr 3, knapp spetsfavorit.
 • V75-4: 1 Call Me Gleipner öppnade stabilt och rätt så snabbt senast men har tidigare tagits försiktigt från start. Ändå risk bli överflyglad. 2 Never Give Up öppnar klart bra men galopperade efter cirka 100 senast. Körs lite på säkerhet nu och siktar på att överta? 3 Bicc’s Tobee är snabb ut och har ett bra spår. 5 Hoohoo Haahaa är också kvick iväg. Orutinerade hästar och en öppen spetsstrid men Never Give Up kanske mest intresserad?
 • V75-5: 1 Gentleman Sisu öppnade vasst med jänkarvagn enda gången han testat det men galopperade i spets in i första sväng, ska smygas nu. 4 Winterburn öppnade mycket snabbt från innerspår förra våren, första jänkarvagn nu och öppen tå för att skärpa upp startsnabbheten. Spetsfavorit. 6 Jalapeno K. är kvick ut och kan utmana in emot svängen. 
 • V75-6: 1 Xia Lloyd är kvick men smyger. 3 Penthouse är ingen raket iväg men har förbättrat startsnabbheten en del och provar kanske en bit. 4 Dino Cream är snabb och trivs i ledningen men möter tuffa hästar nu och körs nog på väntan. 6 Daytona Roc är rapp iväg och gynnas av att femman är struken, testar för spets. 7 Jurista är klart snabb vid laddning. Körs troligen för att överta och är spetsfavorit en bit in i loppet.
 • V75-7: 1 One Cristal öppnar bra men smyger nog bara med. 5 Danao Degli Dei är snabb och klar spetsfavorit men han har dragit iväg i spets i två starter och kanske söker man rygg nu? 6 Midnight Special är också rapp ut och kommer att laddas. 

Intervjuer

 • Katja Melkko selar ut två styrkefenomen på lördag och 6 High on Pepper blir megafavorit i Gulddivisionen, V75-3. Kaj Närhinen sköter mediakontakterna för Stall Melkko och efter att vi kontaktat honom med några frågor på fredag morgon återkom han inom kort med svar efter att ha pratat med tränaren.
 • – Det var helt planerat att han skulle få pusta efter vinsten på Axevalla senast och han har tränat på här hemma. Han brukar vara i ganska bra författning efter uppehåll och han är väl förberedd inför lördag. Om det sedan saknas någon procent är svårt att säga men allt var bra sista jobbet. Det här loppet är ett led i matchningen inför Bergsåker Winter Trot den 17:e februari men han har så hög kapacitet att han ska vara med i segerstriden och alla lopp är viktiga.
 • – Sedan är det några bra emot som är i fin form och det är ju inte bara att köra ut och vinna.
 • – I onsdags fick vi stryka en häst för förkylning men det är unghästar som blivit sjuka. Stallet är delat i många avdelningar och i nuläget är allt bra, de som ska starta är friska.
 • – 9 It’s Peppertime (V75-7) fick en planerad träningspaus efter Breeders’ Crown och gick helt bra som trea utifrån förutsättningarna senast. Han ska ha gått fram med loppet i kroppen. Det har varit lite stolpe ut för honom men han ska också räknas och spår nio är inte så tokigt eftersom han inte är snabb ut. Men han är inte helt pålitlig och det finns alltid lite galopprisk med honom även om han har skött sig på slutet.
 • – Jag tycker även att man ska även komma ihåg att Jorma håller It’s Peppertime som att åtminstone vara lika bra som High on Pepper vid motsvarande tid i utvecklingen, säger Kaj Närhinen, som även förmedlar att det inte blir några ändringar på någon av hästarna.
 • Claes Sjöström har ett bra läge med 2 Grace Trot i V75-2. Det är en bra final men hur bra är Grace?
 • – Jag hoppas att min häst är bäst. Hon är tuff för att vara ett sto och så här i lägre klasser tycker jag inte att det är så stor skillnad på ston kontra hingstar och valacker. Hon har varit helt obrydd oavsett om hon gått i tredjespår eller utvändigt. Som jag ser det är hon i alldeles för låg klass.
 • – Utvecklingskurvan är mycket bra på henne och hon känns bättre och bättre för varje start. Vidare har hon aldrig gått i botten och när hon var tvåa för tre starter sedan blev hon tempotorsk.
 • Hur har träningen varit efter senast?
 •  Hon känns till och med är snäppet bättre nu efter senaste loppet, hon känns mycket stark och jag tycker att det rent allmänt känns bra inför det här.
 • Hur snabb ut är hon och vill du köra i ledningen?
 • – Jag har egentligen aldrig provat från start med henne, för på Visby, när hon spetsade från innerspår, så körde jag inte för fullt. Jag inbillar mig att hon är snabbare än folk tror och bara det inte blir något ”tok” så tror jag inte att hon har några problem med om det blir ett tufft förstavarv. 
 • Hur blir det med balans och utrustning?
 • – Det blir första jänkarvagn och jag hade tänkt ha den redan till Bollnäs senast men fick känslan att det inte skulle behövas då men nu provar vi. Inga ändringar för övrigt utan fortsatt järnskor med sula fram, aluminiumskor bak, norskt huvudlag (obrukad norsk senast, reds.anm.) och fast bomull, säger Claes Sjöström. 

Viktigt vetande

 • Både Örjan Kihlström och Björn Goop har inlett året lite försiktigt med 9% segrar respektive 10% segrar i sulkyn så här långt.
 • 1 Joe Dalton (V75-1) får Björn Goop i sulkyn.
 • 11 Corazon de B. (V75-1) har fem segrar på åtta starter på Solvalla.
 • 2 Grace Trot (V75-2) har sju segrar på åtta starter. Det löste sig perfekt med lucka ut ur sista sväng senast men hon avgjorde enkelt och med obrukat norskt huvudlag. Steppar upp med första jänkarvagn nu och laddar för ledningen. 
 • 5 Janks Morton (V75-2) har fem segrar på sex starter, vid enda förlusten travade han 12,5 sista varvet i dödens på Never Give Up. Första jänkarvagn nu och eventuellt helstängt huvudlag.
 • 6 Mellby Jail (V75-2) såg ut att trivas förträffligt i ledningen senast. 
 • 1 Sweetman (V75-3) gick med punktering senast och höll starkt som tvåa bakom Lulius Boko. 
 • 1 Call Me Gleipner (V75-4) såg klart rappare ut senast, öppnade bra till spets och vann mycket lätt. Siktat hit.
 • 3 Bicc’s Tobee (V75-4) har haft ett härligt ”flow” i tre raka segrar. Tuffare emot nu men han ser morsk ut!
 • 12 Bear High (V75-4) vann debuten i september efter ett avslutande varv på 1.10,3! Fart för att blåsa runt alla.
 • 3 Moses Boko (V75-5) har visat toppform. Mycket bra tvåa via 10,3 sista 700 i V75 på Mantorp och två överlägsna spetssegrar efter det.
 • 6 Jalapeno K. (V75-5) såg stark ut i sista sväng senast och hade greppet men stumnade och fick nöja sig med andraplatsen. Bäst i ledningen?
 • 10 Global Difference (V75-5) visar, travade runt 10,5/1200 efter galopp senast.
 • 3 Penthouse (V75-6) har utvecklats fint i vinter och kan vara värd att passa från bra läge. 
 • 12 Lady Beluga (V75-6) såg spänstig och allmänt formstark ut senast, avslutade klart bra från svårt läge. 
 • 13 Olga Utca (V75-6) dricker inte vatten på bortaplan vilket inte är något plus. Annars sitter formen där och man reser sent till Valla.
 • 5 Danao Degli Dei (V75-7) rusade undan i 10-tempo senast och vann överlägset. Det är 500 meter längre nu och drar han iväg lika mycket igen kan det bli tufft att stå ända hem.
 • 6 Midnight Special (V75-7) är rejält vässad i jobben och kusken aviserar full laddning. 
 • 9 It’s Peppertime (V75-7) har ett nyttigt lopp i kroppen, troligen rappare i benen nu.

Systemet

Kupong 1:

V75-1: 1,2,3,4,11 (5-6)

V75-2: 2,5,6 (12-8)

V75-3: 6 High on Pepper (9-1)

V75-4: 1,2,3,4,5,6,7,10,11,12 (9-8)

V75-5: 3,4,6,10,11 (5-2)

V75-6: 7 Jurista (12-13)

V75-7: 5,9,10,11 (3-6)

3.000 rader/1.500 kronor

Kupong 2:

V75-1: 1,2,3,4,11 (5-6)

V75-2: 2,5,6 (12-8)

V75-3: 1,5,9 (8-7)

V75-4: 2 Never Give Up (4-12)

V75-5: 3,4,6,10,11 (5-2)

V75-6: 7 Jurista (12-13)

V75-7: 5,9,10,11 (3-6)

900 rader/450 kronor

Sammanlagd kostnad 1.950 kronor