Guiden Express V75: Bergsåker 13 april

Vi fortsätter med bra rubrikhästar och förra veckan vann två av dragen, bland annat.

Wäjersten sitter på leken på hemmabanan Bergsåker men det är en öppen V75-omgång och det lutar åt hög utdelning. Vi har en streckvärd spik där vi fick medhåll av kusken och vi lyfter även fram flera mycket intressanta skrällbud till märkligt låg procent.

Lycka till!

Bästa spiken

1 Mellby Knekt (V75-1) är obesegrad felfri och han har visat fina takter i sin hittills korta karriär. Förutsättningarna är bra för honom med innerspår på Bergsåker då han är snabb ut och en hel del kommer att avgöras i starten huruvida han kan hålla upp ledningen. Men han öppnade vasst från innern på Solvalla näst senast så spetschansen ska vara god. Den långa distansen känns inte som någon nackdel och väl i ledningen så borde han få diktera villkoren en bit, då blir han sedan svår att komma till tals med. En bra spik, som inte ser ut att bli överdrivet mycket streckad, att inleda omgången med.

Låset

2 Mellby Jinx (V75-6) löste senaste insatsen galant och med två lopp i kroppen så borde han närma sig den riktiga formen. Han har ett liknande läge som senast och segerreceptet kommer vara det samma, spets och slut. Han är mycket explosiv första biten och i Jubileumspokalen förra året så öppnade han jämnt med Castor the Star, så att denne ska ta en längd på honom ser vi som mindre troligt. Det är inte helt givet att Mellby Jinx kommer förbi 1 Kentucky River om han laddas för fullt och skulle Kentucky hålla upp ledningen så är mycket vunnet. Han såg fin ut efter paus senast och kommer säkerligen vara ytterligare framflyttad med det loppet i kroppen. Det troliga är ändå att han får göra lite jobb under vägen och han kan mycket väl visa sig starkast till slut. Starkt lås i andra uttagningsloppet till Paralympiatravet.

Skrällbuden

11 Patton (V75-2) har gjort bra prestationer på slutet, särskilt senast. Han tog det loppet fint vilket det verkar ha varit lite si och så med tidigare. Det är riktigt bra kurva på honom och från ett bättre läge hade han varit högaktuell. Dåligt spår över kort distans är givetvis svårt men med körning och bra ryggar till slut så är han inte borta, intressant till mycket låg procent.

8 Basisten (V75-4) har gjort det bra sedan han kom till Jan Ove Olsen. Han har utvecklats mycket och tjänat en hel del pengar. Han är snabb i benen men det låter som att det är ett rygglopp som gäller. Löser det sig på ett optimalt sätt, samtidigt som det strular för de två favoriterna, så kan han överraska.

8 H.C.’s Crazy Horse (V75-5) var fin vid segern senast och formen sitter där. Nu växlar man upp med första rycktussar och första jänkarvagn. Läget är tråkigt men med klaff så ska han inte räknas bort och till några enstaka procent är han spännande.

3 Conrads Anette (V75-7) var Jörgen uppåt på inför senast men då blev det fel när man inte kunde hålla upp ledningen och hamnade i en trött rygg. Hon är i bra slag och har ett fint läge då hon är snabb ut. Från ledningen eller med ett rygglopp där framme så kan hon absolut vinna ett sådant här lopp och hon är streckvärd till låg procent.

Utgångshästar

3 Riet Hazelaar (V75-3) är en toppmärr som gör debut för Daniel Wäjersten. Det är en öppen Bronsdivision men med sina knappa 1,7 miljoner på kontot så står hon väldigt fint inne i loppet. Under Elitloppshelgen förra året så var hon tvåa i Stoeliten, endast slagen av Zeudi Amg, och hon slog hästar som Imhatra Am och Sister Sledge. Hon kan öppna bra men är komplett och ska ses med bra chans oavsett upplägg.

6 Winterburn (V75-5) är en vinnartyp som verkligen visade sig från sin bästa sida vid vinsten i Bronsfinalen senast. Efter en dryg inledning fram i dödens så var han bara starkast till slut på en 11-tid, det var en imponerade insats. Nu går han upp i klass men en prestation liknande den senast står sig riktigt bra även här. Han har resultaten 1-1-1-2 över den långa distansen så den känns inte som något problem. Han är nedstruken ett spår och kan öppna vettigt så en bra position borde kunna hittas, sedan har han visat att han tål jobb under vägen.

Spetsstriderna

 • V75-1: 1 Mellby Knekt kan lägga iväg bra och kommer inte bli lätt att ta en längd på. 4 The Flying Eagle lär göra ett kraftigt försök och vi håller honom som knapp spetsfavorit. Riktigt snabb är även 6 Kapten Nemo om man väljer den taktiken men det är tveksamt om det blir laddning.
 • V75-2: 1 Popeye Tooma har inte visat tillräckligt snabba takter hittills för att hålla upp ledningen men vi är inne på att det finns mer att hämta där och det lär bli full laddning, så vi blir inte förvånade om han håller upp ledningen. 2 Spike M.M. är snabb i benen och han lär laddas mot spets, givet spetsbud. 3 Ninepoints Lady är snabb och vill till plankan så fort som möjligt för ett sedan få en smygresa. 4 Kingen Mearas är snabb och med ändringar finns det absolut på kartan att han kan ta sig förbi de invändiga, om inte direkt så via en resolut styrning från Wäjersten.
 • V75-3: 3 Riet Hazelaar kan öppna bra och lär vara först till planken. 4 Mahala är inte oäven första biten men tar nog inte en längd på den invändiga. 5 No Limit Express kan lägga iväg mycket snabbt vid full laddning och även 6 Balotelli Face är kvick första biten.
 • V75-4: 2 Tekno Tana lär ta hand om kommandot direkt och sedan låter det som att Robert Skoglund är inne på att dra i jämnt hårt tempo. 5 Brageson är snabb från tilläggsvolten och blir det strul för de på startvolten så kan han köras mot ledningen. Även 6 Blomsterprinsen får nämnas men är inte aktuell i ett första skede utan mer att han körs mot ledningen senare om tillfälle ges.
 • V75-5: 2 Jerka Sting är snabb och får ses som spetsfavorit. 3 O´Mara Zon kan öppna bra, liksom 6 Winterburn men att ta sig förbi Jerka blir inte lätt.
 • V75-6: 1 Kentucky River kan öppna bra men, även om det inte är helt otänkbart, så håller han knappast ut 2 Mellby Jinx som är riktigt vass första biten. 4 Castor the Star är också en startkatapult och här kommer det gå undan från start. 5 Weekend Fun är också snabb men borde vara chanslös på ledningen med mycket snabba hästar invändigt.
 • V75-7: Svårbedömt. 2 Icicle Am, 3 Conrads Anette, 4 Dino Cream och 5 Mercedes Hall är samtliga snabba men prickar de från springspåren så får de nog svårt att hålla ut 6 Twins Lily och 7 Never to Young.

Intervjuer

Anders Eriksson har taktiken klar med 2 Spike M.M. (V75-2)

– Han har jag haft koll på sedan han var liten. Han har haft en brokig karriär och det fanns förhoppningar på honom tidigt då han visade stor talang, han kvalade ju på en 18-tid som tvååring. Sedan strulade det i ett helt år och sedan har han fått tid på sig, så det är kul att det nu blivit så bra. Han fick ett tufft lopp senast och blev dessutom lite pigg under vägen så han höll bra och stod för en bra prestation. Han blir bara finare och finare så utvecklingskurvan pekar åt rätt håll, tekniken blir även den bättre och bättre. Jag är inte orolig över att det blir en dryg månad mellan loppen för de brukar ha hästarna väl förberedda men det hade väl varit mer optimalt om det varit tätare mellan loppen. Förutsättningarna ser jag som helt perfekta och han har ju visat att han kan öppna rejält. Vi siktar mot ledningen och känslan är att han är svår att ta en längd på, sedan får vi se om vi kommer förbi den invändige. Han är effektiv i ledningen och tål att gå i jämnt bra tempo så visst måste jag vara optimistisk när jag har en bra häst och med fina förutsättningar, säger Anders Eriksson.

 • Jorma tror på bra chans i inledningen
 • 1 Mellby Knekt (V75-1) är en bra häst som utvecklats på bra sätt. Nu återkommer han efter paus men Timo brukar ha ordning på hästarna direkt och jag tycker det ser ut som en bra chans, särskilt om vi kan hålla upp ledningen. Han kan öppna riktigt bra och distansen ska inte vara något problem. Han kan vara lite hetsig upp bakom bilen men sedan är det inget problem att ladda med honom så jag är optimistisk.

9 Xerxes Millpond (V75-3) har gjort bra lopp på slutet och håller jättebra form. Han har ett passande läge för att smyga med och löser det sig på ett bra sätt så kan det bli en bra placering.

Viktigt vetande

 • 1 Mellby Knekt (V75-1) ska gå barfota bak nu och på den balansen är han obesegrad.
 • 7 Mellby Kaliber (V75-1) ska gå barfota fram för första gången.
 • 4 Kingen Mearas (V75-2) ska gå barfota runt om för första gången och det blir även första gången med jänkarvagn.
 • 5 Dalens Elvis (V75-2) ska gå barfota runt om för första gången.
 • 6 Diego (V75-2) har lopp i kroppen och ska gå barfota runt om för första gången.
 • 9 J.J.Detgårbranu (V75-2) har tagit alla sina segrar i Sverige från ledningen men någon ledning lär det inte bli nu, ska gå i en jänkarvagn för första gången.
 • 11 Patton (V75-2) är i fint slag, visade en 12-tid sista 1500 senast och han tar även loppen på ett bättre sätt än vad han har gjort tidigare.
 • 3 Riet Hazelaar (V75-3) gör spännande debut för Wäjersten. Förra året var hon tvåa i Stoeliten under Elitloppshelgen efter att ha dragit fram Zeudi Amg i spåren. Tävlar i Bronsdivisionen nu så hon borde stå sig mycket bra där.
 • 4 Mahala (V75-3) gick från att tävla i Diamantstolopp förra året till att kvala in till finalen i såväl Derbystoet som Breeders’ Crown. Hon har stått för starka prestationer i Frankrike i vinter och hon har utvecklats på ett mycket bra sätt.
 • 10 Kaxig In (V75-3) har alltid visat hög kapacitet och nu på slutet, i ny regi, har det lossnat rejält för honom då han travat felfritt. Man var inte helt nöjd med honom senast så nu får framskorna sitta på.
 • 2 Tekno Tana (V75-4) ska gå barfota bak för första gången och det kan även bli första gången med norskt huvudlag.
 • 4 Prinsen af Sola (V75-4) har startat tätt på slutet och även varit ute på långresa.
 • 6 Blomsterprinsen (V75-4) lättas i balansen och ska gå med sommarskor nu.
 • 13 Sol Storm (V75-4) är fartfylld och han har utvecklats mycket mentalt, fått ett bättre självförtroende och då har även resultaten blivit stabilare.
 • 2 Jerka Sting (V75-5) har fina förutsättningar, ska gå med optimal balans och stallet meddelar att han varit positiv i träningen efter senaste loppet.
 • 3 O´Mara Zon (V75-5) har lopp i kroppen och ska gå med optimal balans och utrustning. Hon var ute i flertalet årgångsfinaler och även Sto-SM under fjolåret.
 • 8 H.C.’s Crazy Horse (V75-5) ska gå med jänkarvagn för första gången och det blir även första med rycktussar.
 • 2 Mellby Jinx (V75-6) var bra senast och har liknade förutsättningar så det lär bli full laddning mot ledningen.
 • 8 Mister Hercules (V75-6) fungerade inte fullt ut under fjolåret men nu låter det positivt från stallet och tränare Redén säger att det var länge sedan han var så nöjd med honom som i måndagsjobbet. Magnus A Djuse kör för första gången.
 • 5 Mercedes Hall (V75-7) hade fina förutsättningar senast och levde upp till förväntningarna, nu ser det knepigare ut och det krävs nog en hel det klaff för att hon ska segerstrida.
 • 6 Twins Lily (V75-7) är en rejäl och bra häst som nu gör spännande debut för Hanna Forslin.
 • 14 Olly Håleryd (V75-7) är en tuffing som hävdat sig bra på V75, nu får Björn Goop chansen för första gången.

Systemet

Kupong 1:

V75-1: 1 Mellby Knekt (7-4)

V75-2: 1,2,4,9,11 (7-5)

V75-3: 3 Riet Hazelaar (10-4)

V75-4: 3,6,8,13 (4-2)

V75-5: 2,3,5,6,8 (9-11)

V75-6: 1,2 (4-8)

V75-7: 2,3,5,6,7,9,10,13,14,15 (4-11)

2000 rader/1000 kronor

Kupong 2:

V75-1: 1 Mellby Knekt

V75-2: 1,2,4,9,11 (7-5)

V75-3: 1,4,5,6,10 (12-8)

V75-4: 3,6,8,13 (4-2)

V75-5: 6 Winterburn (2-3)

V75-6: 1,2 (4-8)

V75-7: 2,3,5,6,7,9,10,13,14,15 (4-11)

2000 rader/1000 kronor

Sammanlagd kostnad 2000 kronor