Guiden Express V75: Jägersro 20 april

Jägersro kör, lite märkligt nog, V75 för första gången under 2024. Banan brukar alltid hålla fin standard och är känd för att leverera många spetsvinnare. Just ledningen tror vi att vår bästa spik i omgången tar och vi har tränaren med på tåget. Sedan har vi ytterligare ett bra snack med en tränare vars häst vi använder som en stark utgång.
Däremot försöker vi fälla omgångens två mest streckade hästar och hoppas kunna lyckas i åtminstone ett av fallen…

Lycka till!

Bästa spiken

Vi går ut hårt och spikar den givna spetsfavoriten 6 Emerald Island i V75-1. Efter strykning är han nu ensam från springspår och att Jepson blåser till spets står väl ungefär i 1,10 i odds. Hästen var mycket fin segern senast då han provades barfota runt om för första gången och det blir samma balans igen. De svåraste motståndarna har bökiga spår och mycket talar för att Emerald Island får bestämma en bit i spets och sedan rinner undan på speed på spetsbanan Jägersro.

Låset

Två hästar känns väldigt starkt i V75-6. 3 In Love Mearas avslutade rappt, via 09,5 sista 400, i årsdebuten efter att ha sprungit och brutit lite i slutsvängen. Han fungerar mycket bättre på innerspår och eftersom han är mycket snabb i väg är det toppchans att han kommer till spets från ett perfekt spår. Han leder loppet länge men det låter väldigt bra på 8 Dany Capar och det vore inte helt oväntat om det kommer en monsterprestation från Alessandro Gocciadoros femåring. Gocciadoro kan ibland vara väldigt offensiv men känslan är att han har respekt för Örjan Kihlström och därför inte ”lägger lasset” förrän ut på sista varvet. Det bör i sin tur betyda att övriga får svårt att komma in i matchen.

Skrällbuden

12 Nycora (V75-2) gick ett mycket starkt slutvarv från absoluta kön senast och var väl ungefär 40 meter bättre än Ohh Tooma sista 1000 den gången. Det är alltid lite lurigt med springspår då det är springband men träffar Svedberg och hittar en vettig position kan Nycora överraska till låg procent.

9 Major Ass (V75-3) fick en omöjlig resa senast och efter ett inledningsvarv i tredjespår så valde Rick Ebbinge att backa ner i kön. Majoren hängde sedan med helt okej där bak och utan att få fritt sista biten. Det var då första gången barfota runt om på ett tag och vi fick p.g.a. det omöjliga loppet inget riktigt besked hur det funkade. Men han gick ju trots allt 11,6 sista 1000 och är anmäld barfota igen. Hästen är allra bäst då han slipper springa i ryggar. Här ser det ut att kunna bli lite körning från början mellan Hidalgo Heldia och Without a Doubt. Kanske kan Ebbinge ”punkta” innerspårets Catullo Jet efter start och sedan dra i högertömmen när körningen lagt sig. Han kan vinna från dödens till låg procent om formen är den rätta.

1 Unico Broline (V75-7) har två lopp i kroppen. I årsdebuten laddades han från start och var nära att ta sig förbi Stoletheshow från början för att sedan inte få chansen förrän det var för sent. Senast var han godkänd men inte mer. Nu är det spetsläge och den här helgen för två år sedan vann han från ledningen efter tredjespår första halvvarvet innan han kom till ledningen. Han vann då på 10,9/2140 auto. Kan bli hårdtuggad från spets som vi tror att han tar. Men formen måste vara lite framflyttad mot senast.

Utgångshästar

Vi provar med dubbla utgångshästar i stayerloppet (V75-4) över tre varv. 15 Under Armour är en erkänt bra långskubbare och han var toppfin i årsdebuten i en snabb avslutning. Ska normalt gå framåt med det loppet innanför västen och utan strul på vägen ska det vara vettig chans att han spurtar hem det här. Men det skulle kunna bli långt fram till 6 Bowler Day som vi håller som spetsfavorit. Han kan ha en låg 14-tid i kroppen och då kanske Björn Goop som kör för första gången kan hålla i gång till seger.

6 Boreas (V75-5 och bilden ovan) var en kriteriefinalist i fjol och glänste så smått i årsdebuten från ledningen. Han kan öppna men det kan bli svårt att nå ledningen nu. Men han är nog tillräckligt tuff för att ha bra segerchans från de flesta positioner, t.o.m. utanpå ledaren.

Spetsstriderna

 • V75-1: Här är det knappast något snack. 6 Emerald Island har visat sig vara riktigt rapp i väg i voltstart och det gäller ju också minst sagt kusken Calle Jepson som troligen är vassast i landet i den grenen. Ensamt springspår nu efter strykning innebär att Emerald Island sitter i spets strax efter r:et i kör tonat bort.
 • V75-2: Lite svårbedömd startsnabbhet på många håll. 1 Molly Vici3 Peak Princess och 5 Walkyria W.F. kan nog öppna hyggligt vid rätt plankträff men vi tror ingen av dem varken vill eller kan ta emot 6 Ohh Tooma med Örjan Kihlström från ensamt springspår.
 • V75-3: 2 Hidalgo Heldia är normalt mycket snabb bakom bilen och given spetsfavorit i ett första skede. 4 Nugget Zon kan också öppna men ska inte köras i spets enligt tränaren så det blir knappast laddning. Laddning kan det dock bli från 5 Without a Doubt och det är väl han som är andrahandsfavorit på spets om Hidalgo gör bort sig eller om han ska köras i rygg över medeldistans.
 • V75-4: Ett lopp över tre varv och spetsstriden kanske inte är direkt avgörande för loppets utgång men från det innersta springspåret med några starttröga hästar på insidan skulle det förvåna mycket om inte 6 Bowler Day med Björn Goop i sulky blåser till tät. Känslan är också att han körs där så länge det går.
 • V75-5: Ett sprinterlopp där det finns några riktigt startsnabba. 1 Roger More öppnade 1.06,2 första 500 på Axevalla i somras men det var från spår mitt bakom bilen. Han är snabb och håller han sig i skinnet och kommer rätt i steget kan han bli svår att ta en längd på. 4 King on the Hill kan också öppna rätt bra men ännu snabbare är nog 5 Leandro Boko som blåst till spets i båda segerloppen i Norge på sistone. 6 Boreas kan också flytta på sig snabbt från början men tar sig knappast förbi Leandro Boko av egen kraft. Blir han släppt till spets? Viss fördel Leandro Boko i spets efter 500.
 • V75-6: 1 Frankie Godiva försöker hålla upp ledningen från innern men får normalt svårt att hålla ut 3 In Love Mearas som visat sig vara mycket snabb i väg och har ett bra spår. 8 Dany Capar är också snabb men kanske inte första biten. Möjligen att han kommer farande i full fart efter en bit men frågan är om Kihlström är så sugen på att släppa med In Love Mearas.
 • V75-7: 1 Unico Broline öppnade snabbt på Bjerke näst senast och det fattades inte många decimeter från att han skulle klämma sig för Stoletheshow in i första kurvan. Öppnar han lika snabbt igen blir han nog svår att lura på ledningen. 3 King Schermer har startat många gånger i Sverige men aldrig haft framspår med bilstart. Han har dock visat att han är snabb ut och försöker nog utmana. 4 Bengurion Jet öppnade 1.08/500 till ledningen i sin första start i Sverige som fyraåring och det var då han slog igenom med besked. Han har sedan haft framspår fem gånger i Sverige men aldrig tagit spets av egen kraft. Vi tror mest på Unico Broline.

Intervjuer

 • 20-årige Gustav Johansson kvitterade ut sin proffstränarlicens vid årsskiftet och tränarkarriären har börjat klart bra med 25 i segerprocent och 15 pallplatser på 26 starter. På lördag jagar han sin första seger i V75 och det är rejäle fyraåringen 6 Boreas (V75-5) som ska försöka fixa den. Vad tycker du om årsdebuten som han vann på 13,2/2140 auto från spets och hade du förväntat dig en sådan bra insats?
 • – Han hade tränat mycket i vinter, mest mängd och hade bara två banjobb i sig. Det är ju en stor och tung häst så han var kanske lite bättre än vad jag hade hoppats. Han ska gå framåt lite med det loppet i sig, säger Gustav.
 • Har du haft det här loppet sikte efter det?
 • – Nja, tanken var att starta honom i Kungapokalen men tyvärr hade det blivit någon miss och han var inte anmäld dit. Men det skiljer ju bara två dagar mellan uttagningsloppen till Kungapokalen och det här loppet så matchningsplanen stämde i alla fall. Vi får ta de större loppen senare under året och han är anmäld till både SprinterMästaren och Derbyt.
 • Apropå SprinterMästaren så gör han debut över kort distans på lördag, vad tror du om det?
 • – Jag tror inte att det ska bara några bekymmer. Han kan öppna bra så det bör inte vara någon nackdel.
 • Han är som sagt snabb ut men tror du att ni kan nå ledningen?
 • – Vet inte men spets är inget måste. Jag tror han har chans från de flesta positioner och tror även att han skulle göra ett bra lopp och ha chans även om vi hamnar i dödens.
 • Du pratade om att han kanske skulle gå med rycktussar nu, har han gjort det tidigare?
 • – Ja, han gick så i de tre sista starterna i fjol. Det är ingen jättegrej för honom men jag kommer sätta dit dem.
 • Så du har goda förhoppningar om att din första tränarseger på V75 kan komma med Boreas på lördag?
 • – Det är alltid tufft att vinna V75 men visst tycker jag att det ser bra ut på förhand.
 • Du kör också två hästar åt Thomas Madsen, 12 Value for Moni i V75-1 och 4 Chocolicious i V75-2. Vad säger du om dessa?
 • – Value for Moni vann på bra sätt från ledningen senast. Nu är det spår tolv och halvvarvet längre. De kan nog bli svårt att runda alla men det är en fin häst som jag tycker man ska passa framöver från bättre läge.
 • – Chocolicious var ju väldigt bra när hon vann i V75 näst senast och skulle hon göra om den insatsen kan hon räcka en bit igen. Hon öppnade långsamt då och hamnade bland tilläggshästarna. Hon är ojämn startsnabb både i voltstart och bakom bilen. Vissa dagar är hon spänd och då måste man inrikta sig på att köra felfritt men ibland kan hon öppna rätt bra. Håller hon sig lugn kan hon nog hamna vettigt på det.
 • Veikko Haapakangas jagar precis som Gustav Johansson sin första tränarseger i V75 och hans två hopp kommer i V75-1 i form av 3 Gibraltar och 6 Emerald Island. Veikko värmer upp med att åka till Östersund (78 mil enkel) för att starta två hästar under fredagskvällen och ni som läser det här brevet i tid kan få en vinnare även dit.
 • – Vi åkte efter att jag värmt igår kväll på Åby. För säkerhets skull fick vi punktering mitt i natten men det löste sig och nu är vi snart framme, berättar Veikko som tror sig ha en vinnare i Östersunds lopp 4 i Dencos Miss Caruso.
 • – Det är för henne vi gör den här resan på nästan ett dygn tur och retur genom landet och jag tror att hon vinner.
 • Så över till lördagens V75-hästar. Hur har det sett ut i veckan för favoriten i V75-1, 6 Emerald Island?
 • – Allt har varit kanon. Han har tränat på som vanligt och det finns inget att klaga på. Jag är så nöjd med honom att man inte behöver skruva på någonting när det är lång distans och voltstart.
 • Du sa i början av veckan att du skulle testa ryckhuva på 3 Gibraltar. Har du gjort det och hur blev utfallet?
 • – Jag testade det i går, torsdag. Det var inte så att han for upp i himlen när jag drog den men det blev en lagom effekt så jag var nöjd med hur han reagerade.
 • Tror du fortfarande mest på Emerald Island och att det är en toppchans?
 • – Ja, jag tror mycket på honom men börjar också tro mer och mer på Gibraltar. Emerald är snabb från start och tar nog ledningen medan Gibraltar är väldigt stark till slut. Jag hoppas att någon av dem vinner och grejar den där segern i V75.

Viktigt vetande

 • 1 King of Sand (V75-1) har gått i ledningen fyra gånger och senaste loppet var första gången han förlorade från spets. Han tog ledningen från innerspår senast men det var bara två på volten och sa inte så mycket.
 • 5 Vanquish (V75-1) har gjort fem starter i år och efter ett längre uppehåll. Dessa lopp är som valack och han har skött sig klanderfritt. Som hingst vann han inget lopp och galopperade en del.
 • 8 Blackhawk Face (V75-1) är kapabel men har haft en brokig inledning på karriären. Han har gjort fyra starter i voltstart. I en av dessa kom han 100 meter, i övriga har det blivit galopp direkt.
 • 1 Molly Vici (V75-2) har 1/1 över aktuella 2640 och 1/1 med kusken Tyler Mifsud.
 • 10 Garden Leave (V75-2) var det väldigt uppåt kring inför senaste loppet men hon var rätt klen och syntes aldrig med chans. Nu blir hon helt bortglömd. Men hon har ett lopp i kroppen och vann två lopp den här tiden i fjol även då med vanlig sulky som det blir på lördag.
 • 12 Nycora (V75-2) har gjort två starter för Markus B Svedberg och avslutade väldigt positivt senast. Hon tog då 20 meter på favoriten Ohh Tooma. Nycora gör debut över 2640 men Markus låter inte bekymrad över det och Nycora är huvudorsaken att han gör den nästan 60 mil långa resan från Strängnäs till Malmö.
 • 1 Catullo Jet (V75-3) hade innerspår bakom bilen i ett bronslopp i Halmstad i mars förra året. Han öppnade helt okej men kunde inte hålla ut Indigo. Han gick sedan ut och rundade denne till spets och vann enkelt.
 • 2 Hidago Heldia (V75-3) är en startraket som gått snabba tider över kort. Men någon utpräglad sprinter är det ändå inte. Åtta av hans elva segrar är på distanser över 2000 meter och längre.
 • 5 Without a Doubt (V75-3) såg laddad ut bakom hästar senast och var inte tom i mål. Nu är det framspår och det brukar innebära spetsläge för sexåringen. Det blir till skillnad mot senast också barfota runt om på lördag och det är på den balansen som han har tagit sina fyra senaste segrar. Han har gått i ledningen vid elva tillfällen med facit åtta segrar och två andrapris…
 • 7 Global Dubhe (V75-3) var derbyfyra i fjol och hade ett mycket bra år. Han står perfekt inne i klassen och han ”tål” i sin årsdebut bara ett femtepris för att vara kvar i klassen. För att kvala till finalen under elitloppshelgen krävs nog seger. Johan Untersteiners stallform har varit lite tveksam men efter 26 lopp på raken utan seger för fjolårets tränare blev det en dubbelseger i kvalen till pokalloppen i torsdags så kanske håller det på att vända.
 • 8 Triton (V75-3) vann ett silverförsök på Romme senast och är därmed klar för finalen under elitloppslördagen. Han siktas mot Örebro nästa lördag och från spår åtta på vingen talar en del för att Mats Gunnarsson ger honom ett snällt lopp och kör på chans.
 • 11 That’s it (V75-4) brukar inte galoppera men har nu två plumpar i rad och han blir bortglömd. Han visade strax över 1.13/2200 på bra sätt efter galoppen senast så formen är det inga fel på och han vann sitt senaste besök på Jägersro över just tre varv.
 • 13 Harpy (V75-4) var favorit i danska derbyt i augusti och var mycket tapper som trea efter en stor startgalopp. Sedan vann han två lopp i fin stil innan det bar i väg mot Frankrike. Där gjorde han två bra lopp utan att få något med. I senaste starten mötte han Jushua Tree som nämndes som en tänkbar vinnare av Prix d’Amerique. Han startade inte där men har runt åtta miljoner på kontot.
 • 15 Under Armour (V75-4) är en vinnartyp som trivs extra bra hemma på Jägersro. Han har där gjort 16 starter och vunnit nio samt ytterligare fyra pallplatser. På distanser över tre varv och längre har han fyra segrar på tolv försök och bl.a. vunnit på 13,1/3180.
 • 1 Roger More (V75-5) öppnade 1.06,2 första 500 på Axevalla i somras. Det blev förstås ”för bra” över medeldistans. Då gick han med helstängt huvudlag. Senast gick han med norskt men det gav motsatt effekt och hästen bromsade i stället för att öka. Nu blir det öppet eller can’t see back och frågan är vad det gör för startsnabbheten.
 • 5 Leandro Boko (V75-5) har hunnit med nio starter i år och åtta av dem på norsk mark. Han har visat riktigt bra takter och vunnit fyra av dem, alla från ledningen. Han har gått med skor i dessa lopp men nu blir det barfota runt om för den startsnabbe och formstarke sexåringen som för första gången körs av Kristian Lindberg.
 • 6 Boreas (V75-5) gör debut över 1640 men det ska nog inte vara några bekymmer eftersom han kan öppna bra. Han vann ”bara” två lopp i fjol men mötte ofta väldigt bra hästar och kvalade ju bl.a. in till Kriteriet. Han gick 13-tider full väg inte mindre än sex gånger. Inte illa av en treåring.
 • 12 Uncle Silvio (V75-5) är anmäld barfota runt om för första gången i start nummer 27. Det lyser också första ”bike” men det ska enligt tränare Bergh bli vanlig vagn. 
 • 1 Frankie Godiva (V75-6) kommer att för första gången tävla med urryckare.
 • 3 In Love Mearas (V75-6) är mycket startsnabb och spetsvann sitt enda besök på Jägersros som var i ett V75-lopp i oktober. 
 • 4 Bengurion Jet (V75-7) var godkänd men kanske inte mer i årsdebuten där han var helt chanslös mot ledaren/vinnaren. Det var hans första start på fem månader och han gick med öppet huvudlag och skor bak. Nu har han lopp i kroppen och kommer att tävla med helstängt huvudlag och barfota runt om.
 • 10 Emoji (V75-7) vann det här uttagningsloppet till Paralympiatravet ifjol. Han hade då som nu ett lopp i kroppen, kanske ett lite tuffare än årets årsdebut, men ändå ett lopp i kroppen. Men då handlade det om framspår och han vann från spets.

Systemet

Kupong 1:

V75-1:6 Emerald Island (3-1)

V75-2: 6,10,12,14 (9-1)

V75-3: 1,2,5,9 (7-3)

V75-4: 6,15 (13-12)

V75-5: 1,3,5,6,12 (10-4)

V75-6: 3,8 (1-4)

V75-7: 1,2,3,4,5,10 (9-11)

1920 rader/960 kronor

Kupong 2:

V75-1: 6 Emerald Island (3-1)

V75-2: 6,10,12,14 (9-1)

V75-3: 1,2,5,9 (7-3)

V75-4: 1,3,7,9,11,12,13,14 (5-4)

V75-5: 6 Boreas (3-5)

V75-6: 3,8 (1-4)

V75-7: 1,2,3,4,5,10 (9-11)

1536 rader/768 kronor

Sammanlagd kostnad 1728 kronor